Oldalak

2009-07-10

A koncert

Tegnap koncerten voltunk. A Szegedi Filharmonikusok ajándékkoncertjén. Meg három tenor. Szóval nem egy rockkoncert volt, hanem opera. Az a 'izé Carmen. Meg Puccini meg Verdi. Nem igazán az én műfajom. Katáé sem, legalább is otthon sosem hallgat ilyesmit. Beethoventől kileli a hideg, és a Mozart Requiemet sem volt hajlandó végighallgatni velem. Ennek ellenére, mikor hívta a barátnője, hogy van két felesleges jegye, azonnal igent mondott. Telefon az anyjának, hogy köszi, hogy elhozta Fecót a napköziből, de maradjon is nála éjszakára. Telefon nekem, hogy siessek haza, mert egy óra múlva kezd az előadás a szabadtérin. Én rühellem a "menjünk színházba, hogy ott legyünk, tökmindegy mit játszanak" hozzáállást. Azért jó képet vágtam hozzá, kiöltöztem: szoknya blúz, blézer.
Kellemes meglepetések. A zene jó volt, a hangulat remek, ökörködtek a zenészek, az első hegedűs vonójával vezényelt a karmester, hülyéskedtek az énekesek, magyarul, oroszul nyomtak egy-egy sort. Másik meglepetés, megláttam tesómat is a London szektorban. Kiderült, az utolsó pillanatban ők is kaptak jegyet. Az egész koncertre a Délmagyar meg a városháza osztotta az ingyenjegyeket. Mindenki mondta, hogy hogyne persze, aztán a végén nem ért rá. Meg visszatartottak jegyeket, hátha Fontos Úr szabadtérire akar menni. Aztán lasszóval fogták a nézőket, nehogy ciki legyen a sok üres szék. Sajnos tesóm melett ott ült az asszony. A szünetben sem ment el pisilni, így nem tudtam odamenni hozzá.
A zene viszont annyira megtetszett, hogy jópár év után végre kicsomagoltam a celofánból az ajándék Aida CD-met és végighallgattam. Nem mondom, hogy Pink Floyd helyett ezentúl ez fog csak szólni, de élvezhetőnek találtam. Valamikor kiszaladtam a világból, ha komolyzene szólt. Aztán Vivaldi négyévszaka belopta magát a szívembe. Tesóm mikor apáról mesélt, mondta, hogy szerette Csajkovszkijt. Együtt halgattuk a b-moll zongoraversenyt. Bach orgonazene, Mozart Requiem, és mire észbekaptam megszerettem Muszorgszkijt is, pedig Kata, aki zongorázni tanult, sikít ha a kiállítás képei szól mikor hazaér.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése