Oldalak

2010-04-27

Szabdzsi

Tegnap elterelte a szót a hímsovinizmus a receptről, aminek a történetét el akartam mesélni. Hiába, a csajokkal, meg a sörrel, mindig el lehet vonni a figyelmem. Még jó, hogy a tanítványaim nem tudják! De most, a gasztronómia ürügyén megint beszélhetek másik kedvenc témámról, a bátyámról.
Eleinte szokatlan volt, hogy mikor feljött hozzám, folyton főzött valamit. Mondjuk, nem panaszkodtam, díjaztam a meleg kaját, csak furcsa volt, mert én nem vittem túlzásba az ilyesmit. Egy rántotta az már komoly teljesítmény volt tőlem. De tesóm nem hagyta, hogy csak bámészkodjak, kuktát, majd szakácsot faragott belőlem. Kezdett érdekelni a dolog, mikor rájöttem, hogy egész finom dolgokat tudok alkotni én is. És folyton tanultam valami újat, valami szokatlant. Egyszer zöldborsó és cékla volt a krumplipaprikásban. Kérdeztem, ezt meg hogy hívják? Persze, a válasz először az volt, hogy nem hívják, hanem falják, de a végén egy történetet is kaptam mellé.
Történt egyszer, hogy bátyám, a feleségével elment egy "Krisna fesztiválra". Ez nagyjából egy kertiparti, egy diszkó és egy istentisztelet hindi mázzal leöntött egyvelege. A lényeg, hogy ettek ott valami finomat. Az ételt osztó szakácsot kifaggatták, mi az. A recept nem volt ördöngösség, bő lére eresztett paprikáskrumpli, zöldborsóval, céklával, köménnyel és kurkumával (indiai sáfrány) fűszerezve. Kérdezték, mi ez, mi a neve? "Hát ez a ... szabdzsi."
Tesóméknak tetszett a recept, főzték a szabdzsit szorgalmasan. Mígnem egy krisnás ismerőstől megtudták, hogy a szabdzsi nem az ételnek a neve, hanem egy kategória. Egyfajta, sűrűbb főétel féleség. Mintha azt mondanánk valamire, hogy "főzelék". De a név rajta ragadt, és a recept hagyománnyá vált. Mostanára már nálunk is. Annyival bővítve, hogy a krumpli (fehér) mellé, a borsó helyett zöldbabot, káposztát, brokkolit, (zöld), a cékla helyett, pedig répát, pritaminpaprikát, paradicsomot (piros) is szoktunk társítani. Már csak a színek harmóniája miatt is. Mint ahogy Erdélyben, a fehérre meszelt falú házak ablakába, zöld balkonládába ültetetnek piros muskátlit.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése