Oldalak

2010-09-10

Fejtörő 2.

Ismét kaptok egy fejtörőt. Ez sem ált. suliba való, de most nem szex, hanem kegyetlenkedés van benne. No nem nagyon, csak kicsit, meg halálos fenyegetés. Az is csak azért, hogy jobban motiváljuk a diákokat a megoldásra. Pozitívumként viszont meg tudom említeni a szórt információt, amit a harmadik figura színe jelez. (Boldizsár, aki szerecsen király) Sőt, láthatjuk, a bőrszínüktől függetlenül egyforma elbánásban részesülnek a szereplők, tehát diszkriminációellenesnek is tekinthető a feladat:
A napkeleti bölcsek - Gáspár, Menyhért, Boldizsár - útban Betlehem felé, egy őrült római centurio fogságába estek. Az kétségbe vonta, hogy ők "bölcsek" lennének, és követelte, hogy bizonyítsák be. Ezért mindhármukat nyakig beásatta a földbe, az ábrán látható módon, hogy még a fejüket sem tudták mozgatni. Mondta, hogy hozat három sisakot. Fekete és fehér színűeket. Az egyik színből kettő, a másikból csak egy darab lesz. Nem beszélhetnek, csak egyetlen szót mondhat ki az egyikük. Azt, hogy milyen színű sisak van a saját fején. Ha bárki jelet próbál adni a többieknek, a "fekete" vagy "fehér" kivételével mást mond, nem találja el, hogy milyen színű sisak van a saját fején, vagy 10 percig nem szólal meg egyikük sem, akkor mindhármukat kivégzik.


Néhány percig csend volt, majd az egyik bölcs megszólalt. Megmenekültek. Melyikőjük tudta megmondani, milyen színű sisak van a fején, és hogyan jött rá?

3 megjegyzés:

Manéla írta...

jaj, ezt már múltkor fél napi gondolkodás után megfejtettem, de azóta megint elfelejtettem a megoldást.

majd írta...

szerintem a középső mondta meg, hogy mi a helyzet. az első fazon ugye semmit nem lát, hallgat. a harmadik lát egy fehéret, meg egy feketét, rajta még bármi lehet. ha ezt így végig gondolja a középső, hogy az utolsó azért hallgat, mert az előttelevőkön eltérő színű sapi van, akkor tök nyilvánvaló, hogy rajta feketének kell lenni. sztem.

AncsaT írta...

Majd: Teljesen tökéletesen jó megoldás. Kapsz is érte egy jelest. :)

Megjegyzés küldése