Oldalak

2010-09-30

Pesszimista hangulatban

Húzós nap volt a mai, rendesen elfáradtam. Leültem a gép elé, olvasgattam a híreket. De az egyik nyomasztóbb, mint a másik. Komolyan mondom, a legbiztatóbb még az volt, hogy föld-szerű bolygót találtak ide 20 fényévnyire, amin elképzelhető, hogy az élet számára megfelelő feltételek uralkodnak. Persze a kolonizációt is el lehet szúrni. Megnéztem a Pandorum c. fimet, (IMDB, port.hu,) ami ilyen zombik az űrhajón szerűség. A hibernált népeket genetikailag kezelték, hogy minél jobban alkalmazkodjanak majd az új bolygó viszonyaihoz. Ciki, de még az úrhajón kiolvadtak, így a fedélzeti körülményekhez adaptálódtak. Vadászni kezdtek a frissen kiolvadtakra, és a legénységre. Ennyit a biztató hírekről.
A gazdasági növekedés romló prognózisával, a frankárfolyammal, törlesztőrészlettel nem is izgatom magam. Hogy a devizahitelesek megsegítésének tervezete komolytalan, az lehet nem sokat fog számítani, ha valami komoly, globális és természeti probléma lép fel. Eddig azon lehetett aggódnunk, hogy elfogy a kőolaj, melegszik a klíma, emelkedik a világtengerek szintje. Profi aggódók parázhattak attól, hogy eltalálja a Földet egy üstökösmag. Erre kiderült, a tudósok új (legalább is nekem) és furcsa dolgokat mérnek a műszereikkel.
A Föld mágneses mezeje számottevő mértékben gyengül. Ezer év, és lenullázódhat, vagy felcserélődnek a pólusok. Ez nem tűnik fenyegetően gyorsnak, de a változás exponenciálisan gyorsulhat is, illetve a következmények hamarabb is jelentkeznek. A mágneses mezővel együtt megszűnhet az ózonpajzs is. A megnövekedett sugárzás fajok kihalásához vezethet, illetve komoly egészségkárosító hatása van. És ez a dolog az elektromos energiaellátásnak és a műholdaknak sem kedvez. A távvezetékrendszerek megadhatják magukat, és nem lesz műholdas tévécsatorna meg GPS.
A Föld után a nap is furcsa jeleket produkál. Annak is furcsán viselkedik a mágneses tere, de ami még meglepőbb és aggasztóbb, hogy csökken a földfelszínt érő napsugárzás mennyisége. Ez kiegyensúlyozhatja a globális felmelegedés, illetve az emlegetett mágneses tér gyengülésének következtében erősödő sugárzás káros hatásait. Ami jó hír, viszont ha nagyon lecsökken, befagy a s*ggünk, illetve az élővilág nagyon megsínyli. Gondolok itt pl. az élelmiszer- és takarmánynövényekre.
Úgy tűnik, a Nap nem változik ilyen mértékben, tehát nem ott van a baj. Feltételezések szerint a Föld légköre egyre szennyezettebb, és nem ereszti át a napsugárzást. Ez is egy lehetséges megoldás, csak akkor szeretném látni a méréseket, hogy mi van a légkörben, aminek ilyen hatása van. Halottam egy jobb ötletet is. Eszerint a Naprendszeren csillagközi gáz- vagy porfelhő halad át. Ahogy egyre sűrűbb részbe kerülünk, egyre jobban csökken a napfény mennyisége. Ez nem is nagyon nagy marhaság. A Naprendszer keringése során ingamódjára leng, a galaktikus síkon át. Hol felette, hol alatta jár. És a csillagközi anyag, előszeretettel a galaktikus sík közelében szeret koncentrálódni. Ahogy közeledünk a síkhoz, egyre "sűrűbb leves"-ben járunk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése