Oldalak

2011-04-26

Fegyencedzés

Szörnyű dolog történt velem. A múltkor már beleszorultam a nadrágomba, hogy pajszervassal kellett lefeszegetni rólam. Akkor még azzal nyugtattam magam, hogy az izzadtságtól rám tapadt, és azért nem akart lejönni, de ezt most már nem lehet megmagyarázni. Borzalmas! A kedvenc fekete farmerom, amin cipzár helyett gombok vannak, odalett. Leültem benne, és szétszakadt a fenekemen! És ezt nem tudom a húsvéti nagy zabálásra fogni, mert ez nem két nap alatt alakul ki. El kell fogadjam, az egyetem hatással van rám. Jelentősen "megizmosodott" az a részem, amit a leginkább igénybe vesz a tanulás. És ez, lássuk be, nem a fejem.
Tesómnak elsírtam a bánatom, és már át is küldte, ami szerinte a megoldást jelentheti a problémámra. Egy könyvet, aminek a címe: "Fegyencedzés". Egy olyan edzésrendszert mutat be, ahol az ember mindenféle gépek, eszközök meg súlyzók helyett a saját testsúlyát használja fel. Ez ugye felettébb hasznos egy börtöncellában, amit a legritkább esetben szoktak lábgéppel, futópaddal vagy bordásfallal felszerelni. A szerző jó pár évet töltött börtönben, ahol az izmozás napi program, és aki gyenge, az rendszerint a tápláléklánc aljára kerül, tehát igyekszik mindenki kigyúrni magát. Ám nem elég a látványos izomzat, elkél némi erő meg fürgeség is. Tehát a testépítők szokásos módszerei helyett valami hatékonyabb kell nekik. Állítólag ebből a könyvből mi is megtudhatjuk a titkot.
Elsőre fintorogtam kicsit, mert nem akarom magam badibilderesre formálni. De a levél végén nem volt szmájli, így gondoltam, hogy mégsem vicc. Nem túl hosszú az egész, így gyorsan átfutottam. Igen gyorsan, mert a szöveg nagy része rizsa. Fú öcsém, a börtön aztán nem piskóta, meg hogy ez isten bizony a legkirályabb dolog, csak méltatlanul el lett feledve. Pontosabban elhallgatva, mert ebben nincs biznisz, hiszen otthon is lehet csinálni, nem kell hozzá edzőtermi bérlet, se bonyolult eszközök vagy elegáns sportruházat. Hurrá, még egy összeesküvés az egészségünk és a pénztárcánk ellen. Imádjuk az ilyen elméleteket, bár ez nem egy nagy durranás, szimplán triviális következtetés, és a haszonélvezők nem titkos, multinacionális, illegális szervezetek, hanem a gazdaság szereplői.
Szóval gyorsan átrágtam magam a könyvön, és a rizsától eltekintve kifejezetten tetszik. A gyakorlatok zsír egyszerűek (nem azt jelenti, hogy könnyűek, hanem, hogy nem bonyolultak), és földi halandók (csenevész könyvvizsgálók, végelgyengülésben szenvedő haldoklók és izomgyenge matematika-tanárnők) számára is végrehajthatóak. Nem kell hozzá nagy agykapacitás sem. Hatféle gyakorlatról van szó: fekvőtámasz, guggolás, lábemelés, húzódzkodás, híd és kézállás. Persze mindegyikből van tíz különböző nehézségi fokozatú variáns. De elindulhatunk onnan, hogy a fekvőtámasz abból áll, hogy a falhoz állunk kinyújtott karral, megérintjük a tenyerünkkel, és lassan előredőlünk, majd vissza. Ebből mondjuk az említett végelgyengültek is meg tudnak csinálni egy tízes sorozatot. A legvége persze az, hogy kézállásban behajlítjuk a karunkat, majd újra kinyújtjuk. Természetesen a "karunk" alatt csak az egyik karunkat értve, a másik a levegőben van. (Lásd az első linken a könyvborítót.)
És, ha az ilyen akrobatikus mutatványokig nem is fogunk eljutni, a gyakorlatok végrehajtási módja nehézségének, illetve az ismétlésszámnak a fokozatos növelésével az egyedi tempónknak megfelelően fejlődhetünk. Mindezt gyakorlatilag ingyen. A későbbi fokozatoknál segédeszközként szerepel kosárlabda és teniszlabda, de ezek is helyettesíthetők néhány lexikonnal vagy a strandra hordott pöttyössel. A húzódzkodáshoz valami rúdféle nem árt, de az elején az sem kell, és Fecónak van tornászgyűrűje, csak fel kéne szerelni valahová, és a könyv szerint az jobb is mint a rúd. A divat sem lesz gond, ahogy a fotókon az edzőruhákat elnézem. Kitérdelt melegítőalsóm, bakancsom és kockás ingem van, hülyegyerek-sapkám is, csak bojt helyett pompomot kell varrni rá, és a borostás áll talán nem kötelező.

25 megjegyzés:

Névtelen írta...

És ha egyszerűen biciklire pattannál Fecóval és Katával? Az tutira rendbe hozza azt a popót - nem unalmas és ilyen tavaszi időben programnak is zseniális. :)
répa

AncsaT írta...

Valami rendszeres dolgot akarok, amit minden nap mondjuk fél öt és öt közt lehet csinálni, időjárástól, évszaktól függetlenül, és ami lehetőséget ad a fokozatos fejlődésre, nagyjából azonos időkeretben.

Ráadásul a bicikli az nálam nem játszik. Kiskoromban nem kaptam, és most sincs saját. Ha megkérdezik, hogy egyáltalán tudok-e biciklizni, azt szoktam mondani, "lehet, hogy tudok, még nem próbáltam". :)

Névtelen írta...

Ja, hát így mindjárt más a gyerek fekvése. :)
Hát akkor, sok kitartást az otthoni szöszöléshez.:)

gebra írta...

nyilván tudod, de okoskodok, hogy ha csak edzel, azzal azt éred el, hogy szuperszálkás és izmos leszel, de kevesebb nem.
tapasztalat. megint elkezdtem kézilabdázni, futni, szuper bicepszem lett tőle és a combomba beleszeretett laci barátom, mert olyan kemény, de a pocak és fenék diéta nélkül nem lett kisebb. szóval a kettő együtt eredményezi azt, hogy bele fogsz férni a nadrágjaidba.
ráadásul mikor elkezdtem edzeni, csak még rosszabb lett az elején a helyzet, mert a párnák alatt elkezdtem izmosodni és csak nagyobb lettem, pl az ingjeimbe eleinte alig fértek bele a karjaim. aztán beállt egy normális rend és most már okés. de addig rém dühítő volt, hogy mozgok, izzadok, dolgozok, és még kevésbé férek bele a toalettembe.

AncsaT írta...

Köszi a tanácsot. A diéta triviális, csak attól tartok, ha nem csinálok mellé valami, a jógánál intenzívebb mozgással járó dolgot, akkor ebben az életben nem lesz kisebb a seggem. Ez a könyv meg pont azt ígérte, hogy úgy erősít, hogy nem növeszt látványos izmokat.

Névtelen írta...

latom nemcsak ram tort ram a panikroham a napokban...:)
en a penzes fogadast valasztottam, mint motivatort (reven hogy csak "kover" nadragjaim vannak mostanaban) mellepedig, mivel tobb honapja meg sem mozditottam a hatsom, a setat (amig meg nem unom/fel nem ebred az izomzatom es nem maszok vissza a budos edzoterembe) es atgondolt etkezest... persze nem tiz perces andalgasra kell gondolni...
ugyan esos idoben nem muvelheto de van egy par nemnorbi dvd-m es jozan parasztim, talan azzal kipotolhato...
K-tol kaptam anno egy hasznalhato konyvet, ha gondolod atkuldom valamikor
angelseyes

Névtelen írta...

ezt a könyvet vagy egy hónapja én is megvettem, de aztán csak a rizsa feléig olvastam, a gyakorlatokig nem jutottam el nagyon, valahogy abba maradt, én mindig csak abbamaradok, a lendület ilyen dolog. na mindegy, majd talán most megint nekiesek és végre meg is mozdulok vele.

amúgy amit id mond az tök jópofa, mert velem is mindig ez szokott lenni, hogy én amúgy tök izmos vagyok meg minden, csak az egész a hájam alatt van, konkrétan, de tényleg.

ami viszont tuti tipp a fogyásra az olyan, hogy ne egyél kenyeret. komolyan. heti egyszer max és kész. nekem ez működött.
mikirivers

AncsaT írta...

Angels: Szívesen fogadok mindenféle könyvet. Mondjuk ez a fegyenc dolog annyira extrémül hangzik, hogy teljesen oda vagyok tőle. :)
Elkezdtem a gyakorlatokat. Nem lendületből kell nyomni, hanem a mozgásfázisok végén megállni és kitartani. Arra jöttem rá, hogy ha szabályosan csinálom, akkor a nevetségesnek tűnő gyakorlatok sem olyan nagyon könnyűek. Vagy csak én vagyok gyengébb, mint gondoltam. De majd meglátom, három év múlva. Hogy tudok-e vasrudat hajlítani. :)

Miki: Nekem az tetszik benne, hogy napi fél órával letudhatom az edzést. Meg bevallom, ez a kézállásos dolog csábító kihívás. Nem mondom, hogy egy kézen, de a kétkezes verziót megcélzom. A diétával meg csínján bánok, hogy nehogy nagyobb vállam legyen mint csípőm. :) De mindenki megnyugtatására közlöm, hogy a mai vacsorát teljesen diétásra vettem. Két evőkanál köles és két kanál sóska volt. Kenyér nélkül! :)
Örülnék, ha te is nyomnád ezeket a gyakorlatokat, hogy legyen kivel tapasztalatot cserélni. Ez a börtöngyakorlatozás túl csajos dolog, hogy itt más is belevágjon rajtunk kívül. :)

L. N. Peters írta...

Nekem ez a problémám akkor oldódott meg, amikor - húszévi házasság után - végre családi házat tudtunk vásárolni. De akkor magától. számot sem tudok adni, hogyan történt. Többet lettem kint, mindenféle kerti elfoglaltság, kutyasétáltatás stb.

Aztán egyre csak mondják az ismerősök: "Jé, te mennyit fogytál..."

Igazából talán lelki okai vannak, nem tudom. Elmúlt...

Manéla írta...

Én meg sem merek szólalni, mert agyonvertek.
..... Én meg hízni akarok, mert nagyon lefogytam :( És ne legyintsetek, hogy az könnyű, mert kurvára nem.

AncsaT írta...

Jaj, Laci! Ezt Kata meg ne hallja, mert nem lesz tőle nyugtom, hogy menjek ki a kertbe ásni, kapálni. :) De az nem az én műfajom. Kapa helyett legfeljebb a kardomat viszem ki a kertbe. A régi lakásban tudtam gyakorolni, mert 4 m-re volt a plafon, de itt félek, lenyesném a csillárt. A kertben legfeljebb a fákat metszem meg, szóval lehet rábeszéltél a kertre. :)

Manéla: Együtt érzek veled, de komolyan. Lacinak a lelki okban igaza lehet. Én addig utálkoztam a sok tanuláson, hogy bánatomban evéssel jutalmaztam magam. Neked meg talán elment az étvágyad.

Szabi írta...

Akkor én nem is jöhetek szóba :(
Pedig már meg is kerestem a YouTube-on a gyakorlatokat.
Meg találtam egy blogot is edzéstervvel
http://convict.blog.hu/page/5

Szabi írta...

Sőt még a párom is mutat némi érdeklődést - aki persze szintén nem fiú :)

Tyúk írta...

Miki, az én testsúlyommal sincs semmi baj, csak épp 2 méterrel vagyok alacsonyabb a kelleténél... :)

AncsaT írta...

Szabi: Na jó, talán nem annyira csajos dolog (mint mondjuk a szoknya viselése), szóval talán megpróbálkozhattok vele, hátha bejön. :)
Az a blog felületes ránézésre edzésnaplónak tűnik, nem edzéstervnek, lehet én más ütemezésben nyomom majd. Akit felizgatott a dolog, és próbálkozna vele, dobjon egy mélt, átküldöm a gyakorlatok leírását.

Tyúk: Neked akkor talán nyújtógyakorlatokat kéne végezned. :)

Señorita írta...

Tudom, hogy nem kötelező minden bejegyzéshez hozzászólni, és majdnem ezzel is ez történt. De társaságban (köszi, Manela! :) ) mégis könnyebb azt nyunnyogni, az sem egyszerű, ha sápítoznak körülöttem, amikor rámnéznek. :) Múlt ősszel, amikor elkísértem a tesómat a dokihoz, közölte, hogy egyek zsírban tocsogós pacalt esténként és aztán meg se mozduljak. :) Pedig "csak" 8-9 kilóval vagyok kevesebb, mint amit megkövetelne a magasságom. Szóval igaz, hízni sem egyszerű (borzalmasan tud szúrni a bordám, ha ülve olvasás közben félredőlök :D ), de fogyni valóban nehezebb lehet, mert általában ehhez kapcsolódik több szakkönyv, tanács.
Ancsa, hajrá, drukkolok, támogatlak lélekben, de bocsáss meg, soha egyetlen használható ötletet sem fogok tudni mondani. :)

AncsaT írta...

Manökenek, modellek ilyenkor megkérdezik, hogy te most panaszkodsz, vagy dicsekszel? :)

A 8-9 kiló mínusz nem kevés. Endokrin háttere is lehet. Olyan sztorit hallottam, hogy egy családban az egyik gyerek vércsoportja nagyon más volt, mint a többieké, azt hiszem, mindenki A-s volt, ő meg 0-s. A többiek számára kiegyensúlyozott kaja neki nem volt megfelelő, de erre sokáig nem jöttek rá, mert "ugyanazt eszi mint a többiek, nem is keveset, hát nem értjük miért nem hízik".

Señorita írta...

Egyértelműsítek: se ez, se az. Remélem, egyértelmű. :D Sose volt súlyproblémám, mármint többletem. Mindig is mozogtam, egy ideig versenyszerűen sportoltam. Áprilistól októberig, ahová lehet és nem kell kisestélyiben parádézni, bringával tolom. Télen is inkább előbb leszállok a buszról és gyalogolok. Túlnyomórészt akkor eszem csak, mikor éhes vagyok, de nassolni is szoktam, mértékkel. Sima szerencse és ezirányú jó gének. Jól érzem magam a bőrömben, ennyi a titok, ha ez az.

A.P.M. írta...

Bevallom megleptél :) Örülök, hogy bejött a könyv, zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Jó ideje használom a könyvben leírt módszereket a kettlebell mellé, a szabadtestsúlyos gyakorlatoknál jobbat még nem találtak ki a szálkásításra, fogyásra (jó, a kettlebell pont erre jó). Használd, forgasd egészséggel, és legfőképpen csináld a gyakorlatokat. Ne légy megalkuvó, ha kinézel egy edzéstervet, akkor küzd végig.
Sokat edzek, kollégáim meg állandóan kérdezgetik, hogy bírom a meló mellett a sportolást. Nekem nagyon fura ez a hozzáállás, a sportolás fárasztó ugyan, de az energiamennyiségem és -minőségem ugrásszerűen, tartósan megnövekedett amióta végzem rutinszerűen az edzéseket, legyen az a fegyencedzés vagy kettlebell, vagy jövő hónaptól a kyokushin karate. Ahogy a régi mondás tartja, fejben dől el minden. Csinálhatnám azt is, hogy munka után bedöglök a tévé elé hőbörögni. De mivel nincs előfizetve semmilyen csatorna, így marad a sport szeretete. Ráadásul szinte minden alkalommal egy picit legyőzöm önmagam. És ez valami hihetetlenül jó érzés. Hajrá Ancsa! :)

AncsaT írta...

Köszönöm a biztatást! :)
A gyakorlatokat szorgalmasan végzem. Mivel igazából nem igényelnek túl sok időt, nem kapkodok, nem sietem el, igyekszem szabályosan végrehajtani mindent. Ha nem lendületből csinálja az ember, ha nem enged ki az egyes végrehajtások közt, nem is olyan könnyű. Viszont jóleső a gyakorlás, és érzek is némi haladást, már nem az elején jelenik meg az izomban a fájó érzés, gondolom kezdem felvenni a terhelést.
Előkerestük Fecóval a gyűrűt, és kinéztünk egy faágat is. Ha kész vagyok a beadandókkal, elmegyünk, veszünk kötelet, és megcsináljuk a húzódzkodáshoz a tornaeszközt. Van kötéllétra is, azt is kérte, hogy tegyük fel, a végén még komplett ninjaakadémia lesz a kertben. :)

Darky írta...

Sziasztok. Bővebbena CC-ről itt:
http://calisthenics.blog.hu/2011/05/26/fegyencedzes_iii_ami_a_konyvbol_kimaradt

AncsaT írta...

Köszi! Én ugyan még messze nem értem el a holtpontomat, :) de az olvasmány érdekes és hasznos.

Unknown írta...

nehéz manapság helyesen végezni sztemagyakorlatokat mert mindenki ir össze vissza :S de itt elkezdtek irni róla elég igényesen,remélem nem hagy aláb az érdeklődésük fegyenc edzés terén :)

http://mozogj.com/fegyenc-edzes/

Unknown írta...

fegyencedzés

Névtelen írta...

A Testnevelési Egyetem könyvesboltjában vásárolsz egy Torna tankönyvet, és mindez benne van, talán több is, valamint szakszerűbben. :-)

Martes

Megjegyzés küldése