Oldalak

2011-06-06

Könyvhét

Tegnap elvittem Fecót a mamáékhoz, játszani az unokatesókkal. Aztán kinéztem a könyvvásárra. Nem tudom miért vártam, hogy nagyobb felhajtás lesz. Néhány szegedi kiadó, könyvesbolt és antikvárium állított sátrat. Gyönyörűen sütött a nap, a vállamon látszik a pánt csíkja, annyit fogott rajtam. Remekül éreztem magam a sok könyv között, és maradtam volna akár estig is, de igyekeztem haza Katámhoz, nem sűrűn vagyunk otthon kettesben, a gyermek távollétében.
Legjobban az útikönyvnek megírt kultúrtörténetek tetszettek, Róma, Athén, Firenze és London városáról. Persze ennyit nem költök papírra, mikor van otthon ebukríder, és mondjuk van is mit olvassak egész nyárra, de azért reménykedem benne, hogy valaki egyszer beszkenneli őket, és letölthetőek lesznek. (Update: az "Antik Athén" itt van a laptopomon PDF formátumban.) Aztán volt egy vagon gyerekkönyv is. Fecó biztos nézelődött volna, de otthon van annyi, Kata régi könyvei, plusz az én gyerekkori szerzeményeim, ráadásul nem is akar éjjel-nappal olvasni.
Meg ott voltak azok a kötetek, amelyeken nem a szerzőt néztem, hanem beljebb lapoztam a fordító nevét megkeresni. Jóleső érzés úgy kézbe venni egy kötetet, hogy felrémlik a fordítótól szerzett pár bennfentes infó. Aztán meg vigyorogtam, mikor megláttam a másik borítóján a mottót, amit elküldtek lefordítani. Imádom az ilyen cinkos élményeket. Meg azt, hogy a puhafedeles verzió mellett ott volt a keménytáblás is. Annyival jobb kézbe fogni a keményet! (Utólag ez most így elég kétértelműnek tűnik, persze lehet, hogy csak hetero olvasónőim és a meleg fiúk értik, mire gondolok.) Fájó szívvel tettem vissza. Az össz költekezésem száz forint volt, amit a Somogyi Könyvtár egyik leselejtezett kötetéért adtam. Az is szakirodalom volt, nem szórakoztató.
Ja, és a nap legkellemetlenebb történése. Azóta is fáj a térdem, és kissé meg van dagadva. Rettentően beb...tam az asztal szélébe, mikor hirtelen bele akartam ugrani a bugyimba, mivel Fecó ügyesen, önállóan, egyedül hazajött a mamától, és nyomta a csengő gombját tiszta erőből.

6 megjegyzés:

Rosabella Sanchez írta...

Nagyon szeretem a könyvvásárokat, mert ilyenkor fillérekért is hozzá lehet jutni néhány fantasztikus műhöz. Sajnálom,hogy nincs gyakrabban a városunkban. Ezért marad a könyvtár. :) Ott legalább nem kell mérlegelni, hogy mennyi fér bele a keretbe, és nincs szívfájdalom.

Sokat hallottam mostanság az ebook olvasókról, de nem mertem még eddig beruházni egyre, mert azt hittem, hogy ez is egyike az új módinak, hogy feldobnak valamit a piacra, megveszed, és pár hónap múlva már dobhatod is ki. De úgy tűnik, hogy teret hódít a piacon, és egyre több könyv érhető el ebook formában. Lehet meglepem magam eggyel a nyárra! :)

Ha a gyerkőc ilyen ütemben nő, akkor készülhettek, hogy többször meg fog még lepni titeket. De ez lehet jó hatással is a romantikus életetekre. ;) Kreatívabbnak kell majd lennetek, ami sok izgalmas, és emlékezetes pillanatot tud szülni. :)

AncsaT írta...

Igazad van, könyvtárból is be lehet szerezni jó dolgokat, csak én nagyon izgulnék, hogy kifelé menet lebukom a könyvekkel a pulcsim alatt. :)

E-book olvasóval kevésbé rizikós. Az elektronikus könyveket letölteni nem paragrafus a BTK-ban, csak digitalizálni, meg feltölteni. Még nem hallottam, hogy illegálisan csereberélt e-bookok miatt bárkinek is baja lett volna. Readerben én esküszöm az Amazon Kindle 3-ra. Már itthon is lehet kapni, de olcsóbb, ha direktben az Amazon weboldalán rendeled. (Dombornyomott bankkártya kell hozzá.) Ilyen van Tyúknak is, és minél többünknek lesz, annál szélesebb körben tudunk könyveket csereberélni. (Bár már át lehet alakítani a formátumokat egymásba, csak kicsit játszani kell vele.)

Fecó meg lassan minket fog meglepni, egyszer csak majd egy ismeretlen csajt találunk a szekrényben. Még jó lesz, ha nem egymást gyanúsítjuk. :)

Névtelen írta...

Tyúk nagyon élvezi a Kindle-t, bár kezdi zavarni, hogy már csak idegen nyelvű könyveket olvas.
By the way, küldök egy új Brent Weekset, a Black Prism-t, -et, öhm, mittomén. Black Prism. Csak remélem, hogy nem nekem kell majd lefordítanom...

AncsaT írta...

Miért? Meguntad B.W.-t? Láttam a könyvvásáron, a 2. orgyilkost, és nagyon jó kiállású, kemény kötésű kötetnek találtam. :)
Majd megkeresem a másik gépen, és elküldöm a Trónok harcát, az magyarul van. Tetszik a film is, de a könyv szerintem jobb, vigyázok, hogy előrébb olvassam, mint megnézzem.

Névtelen írta...

Jaaaj, nagyon szép lett az orrrgyilkos, taperoltam én is a pesti könyvhéten, de olyan keveset hoztak a lányok belőle, hogy inkább nem álltam oda léccizni a tiszteletpéldányokért. :)

AncsaT írta...

Igen, mondjuk ezt az élményt nem nyújtja a Kindle, hogy megfogod, és vaskos és nehéz meg nyomdaszaga van, és jól mutat a polcon. :)

Megjegyzés küldése