Oldalak

2011-06-21

Pride 2061

A heteró büszkeség menete
2061.06.18. Szombat

A menet útvonalát, az ERWS-től a Heroesquare-ig biztosította a városőrség. A Dózsa Gy. Street mindkét oldalán kordont húztak, mivel a LGBT Dominance szélsőségesei ellentüntetést helyeztek kilátásba. A Főpolgármesteri Hivatal a Dominók akcióját 25.-ére, egy héttel későbbre engedélyezte, amit ők hivatalos kommban el is fogadtak, de várható volt a kalóz megmozdulás. A Station Side-nál kábé 600 heteró gyülekezett. A várakozók közül néhányat megszólítottam, és arról kérdeztem, ő személyesen miért vonul.
Egy hímszervét látványosan kihangsúlyozó, feszes sztereccsnadrágba bújt fiatalember, mezítelen felsőtesttel, csillogó kopasz fejjel a következőket mondta: Úgy érzem, ki kell mennem az utcára, legalább egy évben egyszer, hogy kinyilvánítsam, én épp olyan ember vagyok, mint bárki más. Miért kell diszkriminációt elszenvednem amiatt, hogy csak nőkkel vagyok hajlandó szexelni? Miért nem lehet ezt a magánügyemként kezelni? Nekem mondjuk szerencsére nincs problémám a munkahelyemen, nagyon megértő a vezetés, de hallottam olyanról, akit azzal az ürüggyel, hogy túlságosan maradi és kilóg a munkatársai közül, feszélyezi őket a jelenléte, elküldtek.
Egy göndör, fekete hajú, szókimondó lány, aki egyébként kifejezetten attraktív, még engem is megbizsergetett, a házasságról beszélt: Követeljük az egyenlő jogokat! Hogy szabadon házasodhassam egy férfival, akkor is, ha nem tudom igazolni, hogy volt már leszbikus szexuális tapasztalatom. Ne várják el tőlem, hogy holmi "felelős döntési helyzet", meg a "teljes kép birtokában" kelljen társat választanom. Én tudom, hogy kizárólag péniszt akarok a lábam közé, ehhez nekem nem kell előbb puncit nyalnom. Egyébként minden leszbikus és meleg nevében is tüntetünk, őket ugyanúgy érinti, hogy heteroszexuális tapasztalat nélkül nem nyilvánítják őket házasságra érettnek.
A kérdésre, hogy akkor a melegek és leszbikusok miért nem vonulnak velük, azt válaszolta, hogy megalkuvók, mivel más téren többletjogokkal rendelkeznek, és a társadalmi elfogadottságuk is jóval nagyobb, köszönhetően a számarányuknak. Ennek bizonygatására a Kiszel-jelentés vitatott számait idézte, mely szerint a 6% homoszexuális és a 90% biszex mellett akár 3% is lehet a heterók aránya. A fél százalék nekem hihetőbb, bár elismerem, sok heteró rejtőzködik, és így nehéz megbecsülni a számarányukat.
Beszélgetés közben megindult a menet. Egy nyitott platóson félmeztelen fiúk és lányok párosával erotikusnak szánt csábtáncot lejtettek, ironikus módon a transzvesztita Ladyboy legújabb zenéjére. Többen táblákat emeltek a magasba "2 x NEM = IGEN", "A választás szabadságát!" feliratokkal, csavart és csavaranyát ábrázoló rajzokkal. Néhányan nagyméretű fekete-fehér lobogót lengettek, és sokaknak volt az egyik fél arca feketére, a másik fehérre mázolva. A menetben lehetett néhány tüntetően csókolózó vegyespárost is látni.
Különösebb atrocitás nélkül haladtunk a Városligetig, néhány bekiabálás volt csak a kordonon kívülről, "mocskos nyulak", "pinabubusok", "pöcshajhászok" stb. a szokásos idióta stílusban. A liget fái közül azonban kigyúrt buccsok és tagbaszakadt szőrös melegmacik rontottak elő. Megpróbálták megbontani a kordon plexijét, de a városőrök elnyomták őket. Paprikaspré, gumibot és vízágyú segítségével visszakergették őket a fák közé. Több vonuló arcán is ijedtséget láttam, de aztán összekapaszkodtak, fiú-lány-fiú-lány-... váltakozva, és "punci-pöcs" rigmusaikat hangosan skandálva mentek tovább.
Kis idő múlva megakadt a menet, majd a városőrök az Orbán V. Streeten balra elterelték a vonulókat egy párhuzamos utcára, hogy a fák rejtekéből ne lehessen váratlanul megtámadni őket. A Blogszövetség sajtóigazolványát megvillantva átkéredzkedtem a kordonon, és előresiettem a térig. Ott már gyülekeztek az ellentüntetők szivárványos sapkái. Egy hermafro-frizurás fiatal felmászott az antik zománcozott táblára, és átfirkálta az eredeti HEROES' SQUARE feliratot a HERO IS QUEER szövegre.
Egy csapat neccharisnyás fiú jött szembe, akiket megkérdeztem, mi ellen tiltakoznak. Kórusban válaszoltak: "A mocsok hetrók nem nyukhatnak! Azám, követelősznek minta rendes emberek. Bagszó nyulak, el akarják árasztani a világot. Szaporodnak mint a patkányok." A felvetésre, miszerint a túlnépesedésért aligha tehető felelőssé az egy százaléknyi heteró, és a biszexek is nemzenek gyereket, sőt, leszbikus anyák is szülnek, legyintettek. "Hetró propaganda. Terjesztik a genetikai hibákat, torzszülötteket nemzenek. Otthon szülnek, és tucat gyereket rejtegetnek a pincében." És más hasonló sületlenségeket szajkóztak.
Mivel a tér tiszta szivárvány volt, egyetlen fekete-fehér sem bukkant fel, nyilvánvalóvá vált, hogy az elterelt menet másutt ért véget. Valószínűleg a 6-os metró Almássy téri megállójában, ahonnét a vonulókat különszerelvények szállították el, megakadályozandó a szélsőségeseket, hogy "heteróverést" tartsanak. Mivel semmilyen további történésre nem látszott esély, én is hazafelé indultam. Ez a menet is nagyjából olyan volt mint a tavalyi.
Az álláspontok nem közeledtek. A Parlamentben a meleg fundamentalisták meggátolnak minden törvényi változást, az ő kilenc és fél százalékuk nélkül nem lesz meg a minősített, 90%-os többség. Nem tudják elfeledni a fél századdal ezelőttig fennállt elnyomatásukat. Ugyanakkor a csendes többség nem nyilvánít véleményt, nem megy utcára, nem ír alá népszavazási kezdeményezést, nem idegenkedik a heteróktól.
Felmérések tanúsága szerint a lakosság 54%-a elfogadó a heterókkal szemben.  További 27% úgy véli, amíg a négy fal mögött élik beszűkült nemi életüket, nem botránkoztatnak meg másokat erkölcstelen életvitelükkel, addig hagyni kell őket. Csak mintegy 8% az, aki úgy véli, a heteroszexualitás betegség és gyógyítani kéne, vagy pedig büntetni. Pedig tudományos kutatások bizonyították, hogy az ellenkező nemhez való kizárólagos vonzódás egyeseknél a genetikai mintába lehet kódolva. Persze ez nem determinál, csak hajlamosít. És az a téves felfogás sem igaz, hogy heteró szülők gyermekei is mind heterók lesznek. Ez egynemű szülők esetén is előfordulhat, és a heterók gyermekeinek többsége rendes biszexuális lesz.
Sok az előítélet. Hogy a heterók folyton gyermeket akarnak nemzeni, hogy ennek következtében promiszkuisak, hogy nemi betegségeket és genetikai torzulásokat terjesztenek. Ezek többnyire ostoba pletykák, mellyel ostoba emberek próbálják meg igazolni a kirekesztést. Ha pedig tényleg történik valami sajnálatos, és egy heteró is érintett az ügyben, a hírt felkapja a közbeszéd, és véres kardként lengetik, hogy lám, megint a heterók.
Az egyházak hozzáállása sem segíti a helyzetet. Túlhangsúlyozni, hogy az angyaloknak nincs nemük, kizárólagos példának állítani Szodoma és Gomorra mártírjait, és a meleg Pál apostolt, szemérmesen elhallgatni, hogy a bibliai történetekben nem csak a negatív hősök voltak heterók, a heteró kapcsolat példájaként Sámsont és Delilát kiemelni, az nem a legkiegyensúlyozottabb tájékoztatás. Persze a heterók is ügyelhetnének a vallásos emberek érzelmeire. Az általuk terjesztett "legendák" Jézusnak az állítólagos kapcsolatáról Mária Magdolnával, meg, hogy még utódaik is születtek, az a hitgyalázás csúnya példája.
Noha szánalmas a menetelésük, az nem céltalan, és azt hiszem szükség van rá, amíg a többség nem lesz képes elfogadni a másságot. Hagynunk kéne beilleszkedni őket, és nem a kevés deviánsról megítélni a rendes többséget. Persze ez visszafelé is igaz, a menet mellett sok szimpatizánst is lehetett látni, akik mosolyogva nézték a vonulókat, integettek nekik, sőt még olyat is láttam, hogy valaki kicsi fekete-fehér zászlócskát lengetett. A tiltakozás és a kirekesztés nem általános a társadalomban. A médiában erről is torz kép jelenik meg, nem napi gyakorlat a heteróverés, sőt vannak heteró ismerőseim, akiket még soha nem ért semmilyen atrocitás, nem panaszkodnak negatív megkülönböztetésre. Bízom benne, hogy hamarosan, a bőrszín szerinti diszkriminációhoz hasonlatosan, csak a tankönyvek és a kosztümös filmek történeteiben hallunk majd ilyenről.

35 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon jó lett Ancsa. :D Graula. :D

AncsaT írta...

Köszönöm.
Este Kata lefoglalta a gépemet, valami beadandót csinált rajta, vicces, hogy én végeztem, és most meg ő, addig írogattam, de majd leragadt a szemem. Reggel nem győztem javítani az elütéseket.

Névtelen írta...

Szia,
most írok ide először de már egy ideje olvasgatlak. jó lett :)
Nekem is van egy hasonló :)

http://lancolat.blogspot.com/2011/06/osztrosokk-kk-n.html

Csillámdementorné

AncsaT írta...

Kedves Csillám, örülök, hogy tetszik, örülök, hogy olvasol, és örülnék, ha máskor is írnál. :)

Az írásod nagyon jó, én elbújhatok melletted. A kritika, amit alatta olvastam, kicsit bosszantó, iskolás ízű, és szerintem lényegtelen dolgokat említ. Egyedül a cím zavart össze kicsit, az "Ösztrosokk" az nekem egy csajos buli, bár én még egyiken sem voltam, de a bloggerinák írtak róla bőven, szóval meg kellett állni egy kicsit, és emlékezni, hogy ez itt nem az, ami máskor, de ez egy az olvasók szűk körét érinti csak, szóval jó ez így.

Mondhatnám, hogy nagyon jó, és biztathatnálak további írásra, de ha a te neved találtam meg az oldalon, akkor már megjelentél nyomtatásban is, és akkor ez így hülyén nézne ki, legfeljebb neked van jogod engem biztatni. :))

Névtelen írta...

Tyúk vinnyog a röhögéstől, ha a baromfik képesek ilyesmire. :)

AncsaT írta...

Egy kis hülyeségért nem kell a szomszédba mennem. :) És gondoltam, hogy az Orbán V. utca, a 90%-os törvények meg a hermafro-frizura az biztos fog tetszeni. :))

Névtelen írta...

Nem minden a nyomtatásban megjelenés, Fejős Éva könyveit is kiadták... :)
Örülök, hogy tetszik, az ilyen kritikákat valóban jobb olvasni. ;)

A továbbiakban inkább Panka

AncsaT írta...

Erről nem tudok nyilatkozni, Fejős Évát nem olvastam még. :) Sokan szeretik, de mondjuk ez nem jelent semmit, a Coca-Colát is sokan szeretik.

A Panka tényleg jobb, bár a Csillám nekem tetszik. Kicsi, fényes és egyszerű, nem drágakő, mégis sok különleges tulajdonsága van. Ha egyszer fantasyt írok majd, lesz egy hősnőm, akit Csillámnak fognak hívni. :)

Szóval Panka, írsz máshová is? Van saját blogod?

Névtelen írta...

Ha egyszer lesz egy Csillám, Csillámomnak fogom hívni.
Ty.

Rosabella Sanchez írta...

Tartalmas kis bejegyzést hoztál össze,megint csak. Elgondolkodtató a téma.

Fejős Éva könyvei nem rosszak. Színes kis történetek, de nem tartalmaznak világot megváltó gondolatokat.

AncsaT írta...

Tyúk: Ha nekem lenne egy Csillám, amikor koccintanék vele, mindig azt mondanám neki: Csinn, Csilla! :)

D'Angel: Örülök, hogy találtál benne elgondolkodtató dolgokat is. Kicsit humorosnak is szántam, illetve az abszurditást akartam megmutatni, ami annyira nem szembetűnő, ha egy kisebbségről van szó. Csak remélem, hogy senki nem gondolja, hogy egy vágyott jövő képét vázoltam fel.

Mint mondtam, Fejős Évát nem olvastam, így se pro, se kontra nem tudok nyilatkozni, sem az írói kvalitásairól, sem a könyvei értékéről, egyelőre van bőven olvasnivaló, és csak annyit tudok róla, hogy valamiféle csajos, könnyed dolgokat ír. És állítólag se vámpírok, se farkasemberek, de még egy fél zombi sincs, szóval lehet, nem is nekem való. :)

Rosabella Sanchez írta...

Az előbbi hozzászólásomban szó szerint leírtam,hogy nem neked való, de végül töröltem. :)Nem akartam megmondani,hogy mi való neked és mi nem.
Én minden könyvét elolvastam eddig. A gimis éveim könnyed kis olvasmányai voltak, és tény, ami tény, nincs benne vámpír! :) Csak egy meleg fiú, és sok-sok lány, barátnők, és miegymás!
De vagy 1,5 éve már a komolyabb, mélyebb művekre szomjazom. Amiből tanulhatok is valamit.

Igen, először én is néztem egyet, gondoltam,hogy csak egy jó poén, aztán elgondolkodtam rajta, utána olvastam, és tényleg! Mondjuk én már semmin nem lepődöm meg.

galathea írta...

Két napja szóbeliztetek, és a legtöbb költőiség és irónia ebben a mondatban volt ma: A honfoglaló magyarok vándoroltak hőségben, fagyban és éhesen is....
Ezek után a második-harmadik bekezdés körül esett le, hogy mit olvasok. :)
Köszönöm, helyrebillentetted ma az intellektuális egyensúlyom. :)

Rosabella Sanchez írta...

:)
Anno nálunk is elhangoztak hasonlóan aranyos mondatok a szóbeli érettségin. Szegény tanárok! Nem is tudom, hogy bírjátok. :)

AncsaT írta...

D'Angel: Írhattad volna azt is, hogy nem ajánlod nekem, az úgy politikailag korrekt. :) Egyébként meg ez jórészt az ízlés területe, és ugye "de gustibus...", és milyen unalmas is volna, ha mindannyian ugyanazt szeretnénk.

Galathea: Örülök, hogy szebbé tehettem a napod. :)

Névtelen írta...

Saját blogom nincs, oda rendszeresen kellene írni az okosságokat.
le a kalappal minden blogger előtt, aki ennyi időt szán arra, hogy szórakoztassa az uborkaszezon alatt az irodában ücsörgőket (meg magát:)).
Az írásaimmal sok helyre pályázok több, eddig inkább kevesebb sikerrel...

A Csillám fantasyba tényleg jó, valami kis aranyos karakternek, bár ahhoz én túl földhözragadt vagyok :)
Panka

AncsaT írta...

A kéthetente is rendszeresen van. :) Meg ugye minőség, nem csak a mennyiség a lényeg.

Én meg azért emelek kalapot, hogy van türelmed, kitartásod, elszántságod küldözgetni az írásaidat, akkor is, ha x helyről elutasítanak. Én nem is mernék ilyet, de ha az első helyről visszajönne, hogy bocs nem, vagy ha még csak annyit se jeleznének vissza, hogy nem jó semmire, azt hiszem Tiszának mennék, megszaggatnám a ruháim, hamut szórnék a fejemre, és onnantól kezdve maximum bevásárlólistákat írnék. :)

Manéla írta...

Pedig érdemes lenne küldözgetned őket, mert nagyon expresszívek az írásaid.

AncsaT írta...

Köszönöm Manéla, jól esik ezt hallani. De egy kiadó szájából mégiscsak másképp hangzana. :)
Azt hiszem, elég szűk a "célközönségem", nem tudom mekkora érdeklődést keltenék szélesebb körben. Lehet, inkább nem is akarom megtudni.

Manéla írta...

Egyrészt nem annyira szűk az a réteg, másrészről hiánypótló lennél. A piacon az mindig nagyot üt.

AncsaT írta...

Mondjuk a történet egy leszbikus vámpírról, aki radikális feminista politikai filozófiai eszméket képvisel, tényleg hiánypótló lehet. :) Ingyenesen letölthető e-book formájában még talán kereslet is mutatkozna rá. Győzködjél még kicsit, hátha megírom. :))

Manéla írta...

Futottam egy kört ez ügyben. Ha küldesz nekem szinopszist, meg szemelvényeket egy ilyen vámpírosról, akkor tudok intézni az egyik kiadónál valamit.

AncsaT írta...

Lehagytad a végéről a szmájlit, ezért most úgy néz ki, mint ha komoly lenne. :)
A szinopszis már megírtam postként, eredményezett is négy kommentet. Igaz abból kettőt én írtam. :))

Manéla írta...

Küldd el lécci doc vagy rtf formátumban, mert így az oldalról leszedni nekem macerásabb. tervezett oldalszám, fejezetek száma, címe azért még jó lenne!

AncsaT írta...

Ez már tényleg komolyan hangzik. :)

Csinálok belőle neked doksit, de a címtől messze vagyunk, munkacímnek a "Leszbikus-feminista vámpírregény" is megteszi, végülis a lényeg benne van :) Fejezetek, oldalak számáról lövésem sincs, ráadásul tapasztalatom se, még soha nem írtam nagyregényt. A terjedelem valahol egy Örkény egyperces és a Háború és béke közt várható, de közelebbit nem tudok mondani. :)

A.P.M. írta...

Ancsa! Köszönöm! Bearanyoztad a napomat :D :D Orbán V. Street! Szerintem még a Répássy R. Street se lett volna rossz választás, ha már pöcsök meg puncik kerültek előtérbe :D

AncsaT írta...

:)) Úgy látszik, tudom én, mi kell nektek. Alantas módon kiszolgálom az ízléseteket, de hát ezért jártok ide olvasni. :)

Señorita írta...

Ancsa, akinek ilyenek a szárnypróbálgatásai, merjen repülni! :) Legyél Te a leszbikus-feminista vámpírregények Amelia Earhartja! :) Természtesen a végkifejlet tekintetében sima, tiszta repülést kívánok! :)

AncsaT írta...

Az eltűnés része az szerintem menni fog. :)
Köszönöm a biztató szavakat, rám is fér, G.R.R. Martin Tűz és jég dala ciklusát olvasom, és rettentően élvezem, ugyanakkor belesápadok, hogy ezt hogyan lehet. Ez kb. olyan, mint amikor a kőművestanulót elviszik, nézze meg a Nagy Piramist.

Névtelen írta...

Vagy a vámpírirodalom Van Helsingje! :)

AncsaT írta...

He? :)

Señorita írta...

Most kitöröltem egy kilométernyi kommentet, mert egy ráncos, rozzant Señora sem hordott össze még annyi közhelyet, mint egy bizonyos Señorita :) De tényleg jó az, ha folyton méricskéled és hasonlítgatod magad valaki máshoz? Más inspirációkhoz, gondolatokhoz, transzállapotokhoz, megszállotsághoz? Nem ugyanaz az agy, vér, lüktetés irányít Téged, mint akár G.R.R. Martint. Írj! Gyártod és megosztod a boldogságot, ha ezt teszed! Ennyi. :)

AncsaT írta...

Ez szép és biztató meg minden, de alapvetően kétféleképp lehet írni, jól meg szarul. Mivel mazochista nem vagyok, meg inkább ezt tanulnám el, az előbbi fajtát olvasom. Meg írás közben saját magamat, de az csak nem akar ebbe a kategóriába tartozni. :)

De már majd most hamarosan kapok instrukciókat egy igazi kiadó igazi szerkesztőjétől, hogy mit csináljak másképp, hogy eladható legyen, amit írok. Ha hajlandó leszek 3 könyvnyit írni, még akár el is olvassák, hogy milyen. Mondjuk jól megijedtem, mert vannak kétségeim, hogy mennyiségileg is tudok-e produkálni, és akkor a minőségről még nem is beszéltünk. :)

Lora írta...

A dátumokat nem értem ugyan (frissítés?) de a szövegen eldobtam magam. Kiszel-jelentés? (Hite-report? :P) Hermafro-frizura? Hero is queer?

Áááá. :D

AncsaT írta...

Ha a fészbukon találtad a linket, akkor az azért lehet, mert az írásaimat átrakosgato a wordpressre, és ebben találtam egy elütést, amit kijavítottam. A frissült bejegyzést meg a benga networkedblogs meg kirakja mint új postot.

Elengedtem az agyam, hogy milyen lenne 50 év múlva egy jobbos rémálom világ, ahol a homoszexualitás nem deviancia, a biszexualitás számít normálisnak és társadalmilag elfogadott viselkedési normának. Egy kis extrapolációval elképzeltem a jelenlegi folyamatok továbbfejlődését a jövőben. Kicsit anglicizálódig az ország, a Keleti már csak ERWS (Eastern RailWay Station), Orbán V. történelem, utcát neveznek el róla, az Almássy téren megáll a 6-os metró. plusz a képzelet apró játékai. A szivárvány ellentéte a duális világ fekete-fehér kettőssége. Az egyház kiállása a hivatalos ideológia mellett. Független újságírás helyett blogokról tájékozódunk. Előítéletek, biologizálás a szexuális orientációk kapcsán. Egyik se nagyon különleges gondolat.

A hermafro-frizura meg a Heroes' Square -> Hero's queer játék örülök, hogy tetszik. :)

Megjegyzés küldése