Oldalak

2011-07-12

13 + 1

Új egyházügyi törvényünk van. Azonban van néhány apróság, amit lehet érdemes megemlíteni a törvény elfogadása kapcsán. Az eredeti törvényjavaslatot 4 KDNP-s képviselő nyújtotta be, amit, a szavazás előtt néhány órával alapvetően átírt, majd megszavazott a kormánypárti többség. A változtatások alapvetőek és mélyrehatóak. És nem lehet azt állítani, hogy széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte volna meg a javaslat megalkotását. Ráadásul a törvény parlamenti vitája is elég lazára sikeredett. A "demokratikus törvényhozás" helyett én inkább a "puccsszerűen beterjesztett" és a "többség által áterőszakolt" kifejezéseket használnám. De nézzük a legjelentősebb dolgokat!
Az eredeti törvényjavaslatban három kategória szerepelt, amibe az egyházakat jelentőségük alapján sorolták. Noha a javaslat nem használta a "történelmi egyház" kifejezést, a legmagasabb kategóriába, a "bevett és elismert" egyházak közé a 116 évvel ezelőtti, 1895-ös egyházügyi törvény által meghatározott 13 egyház került volna: a katolikus, református, evangélikus egyházak és a zsidó felekezetek mellett az unitárius, a baptista és az ortodox egyházak. Ezt a csoportot jellemezte a több mint 100 éves magyarországi múlt és a több mint 25.000-es tagság. Felmerült a puhítás ötlete, ami a két feltétel közöl az egyiknek a meglétét is elegendőnek tartotta volna. De kétharmad birtokában minek a magyarázkodás, megszületett a lista, ami egyszerűen felsorolja az egyházakat:
  1. Magyarországi Katolikus Egyház
  2. Magyarországi Református Egyház
  3. Magyarországi Evangélikus Egyház
  4. Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
  5. Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség
  6. Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség
  7. Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
  8. Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus
  9. Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház
  10. Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye
  11. Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje
  12. Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete
  13. Magyarországi Baptista Egyház
  14. Hit Gyülekezete
Az eredeti javaslat a "Bevett és elismert egyházak" mellett még további két kategóriát is használt volna. A középszinten helyezkedtek volna el a "Jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak, amelyekkel a Kormány megállapodást köt":
  1. Magyarországi Metodista Egyház
  2. Magyar Pünkösdi Egyház
  3. Hetednapi Adventista Egyház
  4. Erdélyi Gyülekezet
  5. HIT Gyülekezete
  6. Üdvhadsereg Szabadegyház
  7. Magyarországi Evangéliumi Testvérközössé g
  8. Magyarországi Krishna-tudatú Hívők Közössége
És a legalsó szinten, az egyház helyett csak vallási közösségnek titulált, bár a törvény által egyháznak tekintett alakulatok, az "Országos lefedettségű, illetve világvallásokhoz kötődő, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező további, az Országgyűlés által elismert vallási közösségek":
  1. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (Mormonok )
  2. A Tan Kapuja Buddhista Egyház
  3. Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség
  4. Magyarországi Kínai Chanbuddhista Közösség
  5. Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség
  6. Gyémánt Út Buddhista Közösség
  7. Golgota Keresztény Gyülekezet
  8. Magyar Iszlám Közösség
  9. Magyarországi Muszlimok Egyháza
  10. Keresztény Család Gyülekezet
  11. Krisztusban Hív ő Nazarénusok Gyülekezete
  12. Magyarországi Baha' i Közösség
  13. Magyarországi Jehova Tanúi
  14. Magyarországi Kopt Ortodox Egyház
  15. Örmény Apostoli Ortodox Egyház
  16. Magyarországi Örmény Egyház
  17. Magyarországi Szabadkeresztyén Gyülekezet
  18. Őskeresztyén Apostoli Egyház
  19. Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház
  20. Szim Shalom Progresszív Zsidó Hitközség
  21. Bet Orim Reform Zsidó Hitközség
  22. Teljes Evangéliumi Keresztyén Közösség Mahanaim Gyülekezet
  23. Shalom Nyitott Bibliai Gyülekezetek
A különbségtétel lényege, gondolom, az eltérő jogosultságokban és az állami támogatás mértékében nyilvánult volna meg. Ehhez képest az elfogadott törvény csak egyetlen kategóriát tartalmaz, amibe átemelték a másodikból a Hitgyülit, és a 2. és 3. kategória megszűnt. A nevesített 13+1 Egyház a hatálybalépés után is egyház marad, a többiek státusa megszűnik. Persze előterjeszthetnek kérelmet, amiről ezentúl nem a bíróság - törvényben lefektetett kritériumok alapján - dönt, hanem a parlament. Kétharmados többséggel.
Két vitára okot adó egyház mindenképpen van. Az egyik a Hit Gyülekezete, akik egy huszárvágással "történelmiesítve" lettek, ha ez a megnevezés többé nem is része a terminológiának. Ez azért érdekes, mert a törvény - állítólag - a ténylegesen hitéleti tevékenységet folytató szervezetek és az un. "bizniszegyházak" szétválasztását hivatott szolgálni. A Gyüli ebből a szempontból mindenesetre kérdéseket vet fel. Például érdekes, hogy az ő tulajdonukban van az egyetlen, a kormánytól tényleg független tévéadó, az ATV. Ami érdekes mód kivonult az MDF mögül, akik nem is kerültek be a parlamentbe. Sőt, a korábbi FIDESZ ellenes irányvonal eltűnt az adóból, FIDESZ-es politikusok rendszeresen bejárnak a műsorokba. Néhányan valamiféle paktumot emlegetnek.
A másik a Magyarországi Szcientológia Egyház, ami egyszerűen nem szerepel az eredeti, háromfokozatú listán sem. Noha az egyház taglétszám adatai erősen vitatottak, de azt nem lehet cáfolni, hogy "országos lefedettségű" illetve "világvallásokhoz kötődő" valamint "jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező" szervezet, így a harmadik fokozatban mindenképpen helye lett volna, különösen, ha a Hitgyüli belefért a másodikba. Persze az ő politikai megítélésük pont ellenkező előjelű. A parlamentben többször is említésre kerültek, méghozzá éles támadás formájában. Nem akarom ebben az írásban egyik egyházat sem minősíteni, és most nem foglalnék állást se mellettük se ellenük, de talán a politikának sem kéne ezt tennie az egyházügyi törvény kapcsán.





7 megjegyzés:

galathea írta...

Rendszeresen nézem az ATV-t. Ha híreket akarok, és nem hozsannát, biztos. Az nem tűnt fel, hogy olyan rettenetes mód megnőtt volna az ATV-be flangáló fideszesek száma. És akkor is Kálmán Olga /Egyenes beszéd/ karjaiba futnak bele (a mázlista - nekem bejön az a nő), aki képes olykor megakasztani a levegőt a Szíjjártó-félék torkán is. Más műsoraikon is inkább az egyensúlyt érzem, bár az tény, hogy eltűnt néhány arc az adóról, akik viszont maradtak, azok sem a kormánypártiságukról híresek, vannak köztük kifejezetten nagyszájúan ellenzékiek is. Az tartja "komcsi-adónak", aki nem vette a fáradságot, hogy belenézzen (pl. az apám): kap itt hideget-meleget mindenki. Na jó, a Fidesz gyakrabban hideget. (Az anyám meg úgy figyeli olykor - kóros HírTV-függőként, mint az, aki az állatkertben borzongva megy végig a rovarházon, de csak bemegy. Biztos az adrenalin miatt.... :) )
Az már más kérdés, hogy ezek után hogyan akar majd a Hitgyüli is beállni a sorba. Ha akar. A gyanúm az, hogy így akarja állam bácsi magához szelidíteni őket.
Nagyon sok múlik azokon az embereken, akik a műsorokat vezetik.

AncsaT írta...

Személyes tapasztalatom nincs, DVB-T dekóderünk ugyan már van, de így csak a 7 ingyenes csatornát fogjuk, azokat is elméletileg, mert én nem szoktam nézni, Fecó is többnyire USB kulcsot dug bele, és arról valami filmet játszik le.

Az egyház és tévéadója politikával kapcsolatos viszonyával bővebben a HetiVálasz írása foglalkozik.

Névtelen írta...

Szerintem az összes egyház bizniszegyház :)
CSillámPanka

Señorita írta...

Az, hogy egyetlen buddhista egyház, közösség sem került a totólistára, igencsak betudható drága kormányunk újkeletű Kína imádatának. Persze egyértelmű, hogy itt a szerencsének semmi köze ahhoz, ki került a listára. A nagy gazdasági euróválság közepette kihirdetni ezeket a törvényeket, kiváló időzítés és taktika...

AncsaT írta...

Panka: Van egyház, amitől, ha látszólag ingyen kapsz valamit, akkor sem volt ingyen, így szerezték meg a címed, hogy aztán még évek múlva is küldözgessenek neked reklámanyagokat. Ha megjelennek valahol segíteni, akkor abból médiakampány lesz. Szóval látod, hogy az elsődleges motivációjuk a terjeszkedés, a bevételnövelés.

De a krisnások osztanak ételt hajléktalanoknak, akikből nem sok bevételük lesz, az adventisták szerveznek önköltséges életmódtábort, ahol, ha nem kérdezel rá, nem fogod megtudni, hogy ők adventisták, az Utolsó Napok Szentjeitől pedig ajándékba kaptam a Mormon Könyvét, mert látták, hogy érdekel, és mondták, hogy keressem őket, ha lesz kérdésem, de azóta sem nyomultak rám.

Señorita: Sok más sem került rá, ezek a "történelmi egyházak" plusz Hitgyüli. Nem az a kérdés, hogy ez vagy az miért maradt le, hanem, hogy a H.Gy. miért került rá. Nem mintha baj volna, csak szemet szúr. A baj az, hogy rengeteg egyháztól most megvonták a státuszt, és azoknak kérvényezniük kell majd, de nincsenek kritériumok, hogy ki lehet egyház, hanem erről POLITIKAI döntés fog születni a parlamentben.

Névtelen írta...

Nem az egyházakat akarom én fikázni. Vannak persze olyan promók, ahol az ember azt látja, hogy adakoznak a szegényeknek, segítik őket. A krisnások ezt előbb összeszedik a Váci utcában meg a Krisna-völgyben, így gyak. csak közvetítő szerepet játszanak, meg nyilván valamennyit félretesznek a fenntartási költségekre.

A "nagy történelmi egyházak" a legnagyobb lehúzások. A pici egyházacskák egy fokkal jobbak ezen a téren, ők elsősorban a lelked akarják megkaparintani ;)
A tág családban látom mennyi lóvét dobálnak be a perselybe adományként, van aki az egész nyugdíját erre költi. Még külön misét is lehet venni...
Ezt a pénzt én egy üveg borra cserélem, azzal is jól lehet elmélkedni :D
Panka

AncsaT írta...

A nagy egyházak elsősorban állami pénzeket "nyúlnak", ami a kicsiknek nem jut. Egyébként érdemes megnézni az 1%-ok felajánlását. Ebben ugye csak az adófizetők vannak, a nyugdíjasok meg a diákok nincsenek benne, de akkor is igen informatív.

A katolikusok igen dinamikusan nőnek létszámban, ami talán nem a nagyarányú térítésre utal, csak arra, hogy egyre többen nem felejtik el beírni a bevallásába. A szcientológusok meg a terjeszkedésről szóló sikerpropaganda ellenére is, megragadnak 1000 fő környékén, és tudnivaló, hogy ezeknek is nagy része a saját belső munkatársaik közül kerül ki.

Még érdekes dolog lehet a felajánlott összegeket elosztani a létszámokkal és megszorozni százzal. A hívek által átlagosan fizetett adó mértékéből sejthető, hogy az adott egyházak tagjai jellemzően milyen jövedelmi osztályokból kerülnek ki.

Megjegyzés küldése