Oldalak

2011-07-06

Döglött hal

Az élet nehéz. És hála Istennek, hogy így van. Ha minden könnyű volna és egyszerű, nem lenne alkalmunk megméretni, próbára tétetni, keményre kovácsolódni az élet tüzében. Nem fejlődnénk, nem tanulnánk, nem kapnánk lehetőséget, hogy meghaladjuk önmagunkat. Ha az élet csupa csodás napból állna, nagyon hamar unatkozni kezdenénk. Ha sohasem esne az eső, akkor soha nem élhetnénk át az örömet, amikor végre eláll, és mehetünk a strandra.
Ezért aztán, légy hálás, hogy időnként küzdened kell, és vedd észre, hogy csak a döglött hal úszik az árral. Minket többieket időnként akadályoznak az áramlatok. Meg kell küzdenünk vízesésekkel, duzzasztókkal és tomboló zuhatagokkal. De nincs más választásunk. Úsznunk kell, vagy elsöpör az áradat. De minden egyes farokmozdulat (each flick of our tail - fordítsatok jobbat, ha tudtok), minden uszonycsapás, erősebbé, ügyesebbé, áramvonalasabbá és boldogabbá tesz minket.
Vannak statisztikák, melyek arra utalnak, hogy az emberek többsége számára a nyugdíjba vonulás nagyon rossz ötlet. Jó páran meghalnak, nem sokkal azután, hogy átadják a stafétát. Mert már nem úsznak szemben az árral, és az elmossa őket. Szóval, ússzatok halacskák, ússzatok!
Próbálj úgy nézni minden akadályra, mint a fejlődés lehetőségére! A kihívások erősebbé tesznek, nem legyengítenek. Mindig csak akkora terhet kapsz, amekkorát éppen elbírsz - persze megértem, hogy időnként sokkal nehezebbnek tűnik. És persze, a küzdelemnek soha nincs vége, de azért időnként csendes vízre is találunk, holtágakra, nyugodt öblökre, ahol pihenhetünk egy kicsit, és élvezhetjük a pillanatot, mielőtt a következő akadály elénk tornyosul.
És pontosan ez az élet, ez az amiről szól: küzdelmes és nyugalmas időszakok váltakozása. És bármelyikben is vagy most, az meg fog változni. Most milyen időszakot élsz? Csendeset, vagy viharosat? Esik rád az eső vagy napozol a strandon? Tanít az élet vagy kényeztet? Szóval, mi akarsz lenni? Döglött hal, vagy fürge lazac?
Tizedik szabály: Csak a döglött hal úszik az árral. (Az élet ez: küzdelmes és nyugalmas időszakok váltakozása.)



Uhh, hát ez elég... Tulajdonképpen nem tudok vele vitatkozni, mert valóban így van. "Ami nem öl meg, az erősebbé tesz." Ugyanakkor nem tudom azt mondani, hogy rendben, legyintsünk rá, tényleg, hol nehezebb, hol meg könnyebb. Mert vannak akik valahogy mindig az örvénymentes részeken úsznak, és az áramlat véletlen pont arra folyik, amerre haladnak. Sőt, a zsilipeket ők nyitják-csukják, kedvük szerint. Szóval ficánkolhatunk, amennyit akarunk, de "a nagy hal megeszi a kis halat". Hogy akadna a szálkánk a torkán!

10 megjegyzés:

Manéla írta...

Ezek Osho-tanítások?

Névtelen írta...

Engedelmetekkel vagy anélkül a mai nappal riválisává tettelek Manélának és viszont.Ti már biztosan indultok a Goldenblog címért.
répa

AncsaT írta...

Manéla: Nem Osho, Richard Templar. Állítólag magyarul is megjelent, de direkt nem keresem. Így apránként ferdítgetek belőle, legalább olvasok valami olyan angolt is, amiben nincsenek vámpírok :), meg hozzáteszem, ha eszembe jut valami.

Répa drága, aranyos vagy, de nem kellett volna. Írtam róla postot, hogy miért nem. Azért köszönöm, majd beleírom az életrajzomba. Mondjuk a Nobel- vagy az Oszkár-díj jelölés jobban hangzana, de hát majd szépen sorban. :)

Manéla írta...

Én is köszönöm a bizalmat, bár idén én magam nem nevezem a blogomat. Az olvasókra bízom a döntést :)

Manéla írta...

Én jobban szeretem, amikor a saját gondolataidat írod le. Először meg is ijedtem, hogy ez a te sajátod, mivel nincs sehol jelzés semmilyen forrásra, és nekem olyan Müller Péter-, Coelho-utánérzésem volt... Szóval olyan maszlagos, ami nem vall rád.

AncsaT írta...

Igen, forrás nélkül, csak a legelsőnél írtam ki, illetve úgy lehet őket csokorba szedni, hogy kattintasz az alján az "életmód" címkére. Készül egy olyan post, ahol csak fel vannak sorolva és linkelve az egyes szabályok, de ahhoz még ugye kell 90 db. :)

Coelhot meg annyian emlegetik, lassan szégyenlem, hogy azt se tudom ki az. Lehet kéne valamit olvasnom tőle. Persze Krishnamurtit lehet inkább kéne olvassak és tőle ott is a könyv a polcon, szóval nem tudom.

Manéla írta...

Én sem olvastam Coelhót, de a közösségi hálók üzenőfala tele van az ő bölcsességeivel, úgyhogy kikerülhetetlen.

AncsaT írta...

Én rutinosan átugrom őket, mint a reklámokat. Illetve akinél nagyon elszaporodik az ilyesmi, le szoktam kapcsolni az üzenőfalamról. :)

gofri írta...

A portobellói boszorkányt olvassátok el, abban legalább vannak pikáns részek. :) De azt is tényleg csak tájékozódásképpen... ::))
Ancsa, én is megnyugodtam, hogy ezek nem a te gondolataid... :):)

AncsaT írta...

A "boszorkány" már jól hangzik, a "pikantéria" meg még dob rajta. :)

Hát, ezekből összesen száz van, gondoltam hülyén nézne ki százszor leírni, hogy honnan való. Ha oda van írva, hogy ötvenharmadik szabály, gondoltam gyanús lesz, hogy nem csak ez az egy van, és akkor a címke alapján meg lehet találni a többit is, és a legelsőnél ott van, mi ez.

Ezek nem az én szabályaim, bár nekem is vannak. A legelső úgy szól: "Ne ragaszkodj túl mereven a szabályaidhoz!" A második meg azt mondja: "Szabály alól van kivétel. Törvény alól nincs. Ne keverd össze a kettőt!"

Megjegyzés küldése