Oldalak

2011-07-13

G+

Nem, nem a G-pontról van szó, ez a Google+, az állítólag Facebook-gyilkos közösségi hálózat. Kunyeráltam rá egy meghívót (köszönöm Csaba, kedves és gyors voltál), és fél délelőtt szórakoztam vele. Egy csomó névről, e-mail címről, amit felkínált, azt sem tudtam, kicsoda. Kiderült, aki valaha tévesen küldött egy levelet, vagy a címre valami regisztráció miatt írtam, az mind potenciális ismerős. És az se baj, ha még nem regisztrált, vele is tudok tartalmat megosztani: e-mailben.
Ez majdhogynem negatívumnak tűnik, hogy azt is nyakon öntöm a hülyeségemmel, aki nem is regisztrált, de lehetőség van "köröket" szervezni, és beállíthatom, kiknek osztom meg a tartalmakat, illetve biztos vagyok benne, hogy ők is letilthatják, ha nem akarnak ilyet kapni. Elég jól finomhangolhatónak tűnik az egész. Különösen ahhoz képest, hogy a FB-on nem találom, hogy lehet csoportosítani az ismerőseimet. OK, mikor visszaigazolom, akkor hozzáadhatom csoporthoz, bár nincs lista a meglévő csoportokról, csak beírhatok valamit, és remélhetem jól írtam, de a régi, nem csoportosított emberekkel nem tudok mit kezdeni. Pedig valahogy biztos lehet.
Az vicces volt, hogy akitől kaptam a meghívót, azon kívül egy fő regisztrált felhasználó volt a rendszerben, aki a FB-on jó pár ismerősömnek ismerőse, csak én nem kattintottam rá, mert hát nem akarnék tolakodó lenni, és minek terheljem az üzenőfalát, mikor igazából nem is vagyunk olyan nagyon ismerősök, csak tudom róla kicsoda, és elméletileg ő is rólam, meg a közös ismerősök. Na most itt simán bedobtam egy körbe, és megtehetem, hogy az ő csoportjának nem küldök el minden marhaságot. Semmi bonyolult kattintgatás, meg megerősítgetés. Egy karikába bedobom az egérrel, ami egy idő után úgy néz ki, mint a régi filmekben a tárcsás telefonok.
Ez tényleg nagyon praktikus dolog, a FB legnagyobb hiányosságát küszöböli ki. Azt a vicces dolgot, ha mondjuk kipostolod a barátnőid kedvéért, hogy a hétvégi buliban úgy beszívtál, hogy összerókáztad a szüleidtől a névnapodra kapott új rucit, és hétfőn a melóban semmi értelmeset nem sikerült végezned, azt bizony olvasni fogja anyád meg a főnököd is.
A lájkolás helyett meg van a +1-ezés, amit lehet direktben a google keresési találatok között is, valaki egyszer nyomjon már nekem egyet, hogy lássam milyen az, én mégsem akarom saját magamat "megtapsolni". Bár lehet olyan kéne, aki G+ tag, hogy lássam, vajon a falán vagy a falamon is megjelenik ez? Ja, és ha valaki szeretne meghívót, nyugodtan írjon egy e-mailt, küldök neki. (Még nem tudom hogyan, mert csak olyat láttam, hogy akit hozzáadtam a körökhöz, mindnek egyszerre, de biztos meg lehet oldani.)

2 megjegyzés:

V. írta...

A fb-on is lehet, de tényleg komplikáltabb, mint ahogy ez hangzik. Ha kreáltál csoportot a bal oldali menüben, és rákattintasz az egyikre, akkor a bejövő oldal jobb oldalán megjelenik ez: Add Friends to Group, na ott lehet berakni az embereket. És elvileg ez is úgy működik, hogy csoporton belül marad a megosztott tartalom.

AncsaT írta...

Hát, vicces, de nem sikerült megtalálnom. Mondjuk magyar a kezelőfelület, de akkor sem találtam megfelelő gombot. :) Na, mindegy is, amennyit használom, lényegtelen, csak azért mondom, hogy tényleg nem egyszerű. G+ sem hiszem, hogy gyakrabban kerül nálam megnyitásra, csak azt legalább át tudom látni. :)

Megjegyzés küldése