Oldalak

2011-07-15

Uborkaszezon

Biztos mindenki ismeri a "Miért jobb az uborka a férfiaknál?" című listát. Ha mégse, nem baj, majd ideteszem a végére. Biztos azt is tudjátok, hogy ez válaszként született egy "Miért jobb a sör a nőknél?" listára. Ahogy a "Kézikönyv a nők elsárkányosodásáról" című alapműre is megjelent válaszként a "Kézikönyv a férfiak elkígyósodásáról és ellovagtalanodásáról". Csak mondjuk az uborkás kicsit szellemesebbre sikeredett. Mert azért valljuk be őszintén, ezek nem szociálpszichológiai, társadalomfilozófiai megalapozottságú művek. Viccesek próbálnak lenni, és esetleg felhívják valamire a figyelmünket, ha nem is igazán szándékoltan, hanem csak mellékesen. Tréfálnak valamiféle antagonisztikus ellentét képével, ami férfi és nő között áll fenn. Kérdés, hogy valójában létezik-e ilyesmi?
Aki kicsit ismeri a világot, vagy az írásaimat, az sejtheti, hogy erre a kérdésre sincs kategorikus válaszom. Illetve van, csak az egyszerre igen is és nem is. Igen, létezik a Gender Wars, a nemek közti harc, evolúcióbiológiai, géndinamikai szempontból. Nem csak az állatvilágban, de az emberek közt is működik az az etológia által leírt jelenség, hogy a hím és a nőstény is igyekszik a közös utódokban testet öltő genetikai állományának a továbbélését biztosító feladatokból minél többet a másik nemre áttolni. Amiben mások vagyunk az állatokhoz képest, hogy mi ideológiát is gyártunk hozzá, kultúrát alapozunk rá, szokást és divatot kreálunk belőle.
Ebben a témában két elgondolkodtató állásponttal találkoztam. Az egyik Esther Vilar könyve, "Az idomított férfi", melynek fülszövege szerint: "A nők úgy intézik, hogy a férfiak helyettük dolgozzanak, gondolkozzanak, viseljék a felelősséget. A nők kizsákmányolják a férfiakat. De a férfiak erősek, intelligensek, fantáziadúsak, míg a nők gyengék, buták és fantáziátlanok. Akkor miért a nők zsákmányolják ki a férfiakat, és miért nem fordítva?" A másik pedig egy írás volt az interneten, ami szerint a nemek háborújának vége, a pasik győztek.
Őseik évezredeken át keményen gürcöltek a nőkért, unalmas, lélekölő munkában nyomorodtak, biztosították nőik és gyerekeik létét, egyedül hordozva a gerincroppantó felelősséget, hogy legyen mit enni, mibe öltözni, hol lakni stb. Aki még nem nősült meg, az sem járt jobban, mert igencsak nélkülözni kényszerült szexuális téren, hisz ezzel az "áruval" fizettek a nők az eltartásukért, és bolondok lettek volna "olcsón" adni. De egy zseniális férfiagyban megszületett a női egyenrangúság eszméje. Sikerült elhitetni a nőkkel, hogy amit eddig csináltak a háztartásban, az "unalmas", és a férfimunkák mennyivel nagyobb "intellektuális kihívást" jelentenek, így egyenesen a nők követelték, hogy részt vehessenek a férfiak dolgaiban.
A "Feminista Mozgalom" hadművelet teljes sikerrel járt. Egy férjezett nő, miközben otthon továbbra is ő végzi a teendők nagyját, a háztartás költségeinek felét meg kell keresse a saját házon kívüli munkájával. Ez a férfiak számára nagyon praktikus, mert így több marad nekik videojátékokra, felnőtt magazinokra, sörre, futballmérkőzés-belépőjegyre. Ha ezt a kényelmes állapotot megunnák, simán otthagyhatják a nőt, nevelje egyedül közös gyermekeiket. Nem lesznek ettől ők semmirekellők, haszontalan herék, sőt, a nőt lengi körül a gyanú, milyen kibírhatatlan perszóna lehet, ha az ura nem bírta mellette. És aki házasságon kívül él, elvált vagy nőtlen pasi, az sem kényszerül nélkülözni a szexet. Sikerült ezen a téren is nagy haladást elérni, hogy a "forradalom" eszméjétől áthatva maguk a nők vívják ki a "jogukat", hogy szexuális szolgáltatásokban részesíthessenek olyan férfiakat is, akik cserében nem biztosítják a létfeltételeiket.
A kettő látszólag ellentmond egymásnak, ebből sejthető, hogy egyik sem igaz, illetve mindkettő az valahol. De amíg mi nemi alapon keressük az identitásunkat, "harcolunk" egymással, nem foglalkozunk más, lényegesebb dolgokkal. Amíg a férfiak és a nők közti ellentéteken rágódunk, nem vesszük észre, hogy a nemi szerepeken alapulónál súlyosabb "igazságtalanság" is létezik a világban. A "kizsákmányolás" elsősorban nem nemi alapon megy végbe. Lásd Portugália esetét, mikor egyik napról a másikra négy osztályzattal rontják a hitelminősítését. Kicsoda? Egy tengerentúli magáncég. Aminek a neve szerepelt a világgazdasági válság kiborult bilijének környékén is. Csak egy csettintés, és az euroárfolyam esik. Az összes európai polgár, aki euróban kapja a fizetését, euróban tartja a megtakarításait, egy szempillantás alatt szegényebb lesz. Nem mert rosszabbul dolgoznak, hanem mert valaki egy betű helyett egy másikat mondott.



Miért jobb az uborka a férfiaknál?

  1. Egy átlagos uborka legalább 20 cm-rel hosszabb.
  2. Egy uborka legalább 2 hétig kemény.
  3. Egy uborka nem magyarázza meg neked, hogy a méret nem számít.
  4. Egy uborka nem jön túlzottan izgalomba.
  5. Egy uborkát könnyű felszedni.
  6. Egy uborkát az ABC-ben meg lehet tapogatni, hogy tudd milyen kemény amit hazaviszel.
  7. Egy uborka reggelente békén hagy.
  8. Egy uborkával elmehetsz moziba úgy, hogy a filmet is látod.
  9. Az autós moziban maradhatsz az első ülésen, mert az uborka megvárja amíg hazaértek.
  10. Egy uborka nem kérdezi : Ugye én vagyok az első?
  11. Egy uborkának nem kell eljátszanod, hogy szűz vagy.
  12. Egy uborka nem mondja el a többinek, hogy már nem vagy szűz.
  13. Egy uborka nem szól bele az öltözködésedbe.
  14. Annyi uborkát tarthatsz, amennyit csak akarsz.
  15. Egy uborkát akkor kell csak megenned, ha te is kívánod.
  16. Egy uborka nem lesz féltékeny a nőgyógyászra vagy a fodrászra.
  17. Egy uborka sohasem fog jelenetet csinálni, ha más uborkák is vannak a hűtőszekrényben.
  18. Akármilyen idős is vagy mindig kaphatsz egy friss uborkát.
  19. Egy uborkát nem érdekli, hogy a hónap hányadik napja van.
  20. Egy uborka nem alszik el rajtad és nem horkol.
  21. Egy uborka miatt nem kell egész hónapban izgulnod.
  22. Egy uborka sohasem veszi fel helyetted a telefont, és nem kéri kölcsön a kocsidat.
  23. Egy uborka nem eszi ki az összes kajádat és nem issza meg az összes sört a hűtőből.
  24. Egy uborka nem hagyja a koszos gatyáját a földön.
  25. Egy uborkával a WC ülőke mindig úgy marad ahogyan hagytad.
  26. Egy uborka sohasem hagy el egy másik férfiért, másik nőért, másik uborkáért
  27. Egy uborkáról nem derül ki menet közben hogy: nős; penicillin kúrán van; kedvel téged, de az öcsédet szereti
  28. Egy uborka soha sem akar kisuborkákat.
  29. Egy uborkát könnyű dobni.
  30. Egy uborka felszeletelés után is fogyasztható.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése