Oldalak

2011-09-09

Arrogáns barom

Egyik kedvenc filmem a "Vadászat a Vörös Októberre". Sean Connery az én gerontofil ízlésemnek való szexi pasi. De nem ő jutott eszembe, hanem az ellenséges orosz tengeralattjáró parancsnoka. Talán Jurij, vagy valami hasonló volt a neve. Torpedót lőtt a Vörös Októberre, az meg szembefordult vele, teljes gáz, és a torpedók ütközéskor nem robbantak. Van bennük egy távolsági gyújtó, hogy nehogy a kilövő tengeralattjáróhoz túl közel robbanjanak, és az is megsérüljön. Nos, Jurij kikapcsoltatta ezt a védelmet, és a következő torpedóval némi kacskaringózás után célba vette saját magukat. Mielőtt ripityomra robbantak, az első tisztje azt mondta neki, "Arrogáns barom! Jól kicsesztél velünk!" Nos, szó szerint ez jutott ma az eszembe.
Tavaly nyáron már egyszer bedöntötte a forintot a felelőtlen nyilatkozgatás. Most ismét sikerült nagyot alkotni. Megrogyott a forint árfolyam is, de az igazi nagy csapást a tőzsdeárfolyamok szenvedték el. Az OTP kereskedését le kellett állítani, akkorát zuhant. Egyszerűen hihetetlen, hogy egy párt vezetői ennyire hülyék legyenek, és közben ennyire okosnak tartsák magukat, hogy nem is kell konzultáljanak szakértőkkel. Ugyan minek ide pénzügyi szakember, minek megkérdezni a bankok véleményét, mi jobban tudjuk. Mi ez, ha nem egyfajta arrogancia. És aki ekkora marhaságot csinál, az mi más, mint barom? Szóval, az első tiszt szavait ellopva mondhatjuk mi is a nagyeszű frakcióvezetőnek: "Arrogáns barom! Jól kicsesztél velünk!"
Egyébként nem kell hozzá pénzügyi zseninek lenni. Ha valaki veszi a fáradtságot, és kiszámolja, mekkora az árfolyamkülönbségből adódó veszteség, amit a bankok torkán akarnak leerőszakolni, kiszámíthatja azt is, ez hány százaléka a bankok vagyonának. Adatok vannak arról is, hogy melyik bank a legnagyobb frankhitelező. Naná, hogy a magyar OTP. Szóval nem a külföldiekkel a legnagyobb kicseszés. És arról még nem beszéltünk, hogy ki fogja visszafizetni 180 Ft-on a hitelét. Ki az, aki tud annyi forintot szerezni, hogy kifizesse az egészet? Ki az aki a legnagyobbat nyerheti ezzel? Lehet találgatni.
Az egykulcsos adó után ismételten a tehetősebb rétegek nyernek majd. 180 Ft-on megszabadulnak a devizahitelüktől. Aki nem tudja kifizetni a tízmilliós kölcsönét, mert mondjuk már a százezres törlesztővel se nagyon boldogul, azzal vajon mi lesz? Romlik majd az árfolyam, amin törleszt. Ettől a csodás intézkedéstől, mert egyszerre nagy mennyiségű HUF kínálat jelenik meg a piacon, és ugyanekkora kereslet CHF-re. A bankok nehéz helyzetbe kerülnek, mert csökken a nyilvántartott tőkéjük, ráadásul pont a tehetősebb hiteleseiket veszítik majd el, akik gond nélkül tudták fizetni a törlesztőjüket. A maradék hitelállomány sokkal nagyobb hányada lesz bedőlésre esélyes. Vajon a bank mit fog lépni? Naná, hogy megemeli a hitelkamatokat, a növekvő kockázatra tekintettel. Ez is a csóró melósok nyakában landol.
Józan ésszel, aki ekkora baromságot csinál, el kéne küldeni a fenébe. De egy arrogáns pártvezetés nem ismeri be sosem, hogy a tagjai hibázhatnak. A nemzetközi tőke, meg a külföldi spekulánsok lesznek majd a gonoszok, meg természetesen a bankok. Vagy pedig ez csak egy manőver volt. Hogy ráijesszenek a bankokra, és valami más dolgot ellenállás nélkül elfogadtassanak velük, mint a kisebb rosszat. Csak akkor megint ott vagyunk, hogy egy politikai játszmában finom manőver helyett sikerült berontani az elefánttal a porcelánboltba. Rettenetes. És ha holnap kimegyünk az utcára, hogy ott csináljunk forradalmat a fülkék helyett, akkor az országban uralkodó bizonytalan politikai helyzet ismét betesz az árfolyamoknak. Tisztára 22-es csapdája.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

annyira gyönyörűen felvezetted ezt az igazán bicskanyitogató faszságot ezzel a dumával, hogy szeretnélek arconcsókolni érte.annyira gyönyörűen felvezetted ezt az igazán bicskanyitogató faszságot ezzel a dumával, hogy szeretnélek arconcsókolni érte.
arrogáns barom. és milyenigazbzmg.
sajnos.

mikir

AncsaT írta...

Látom, jobbról és balról is. Gondolom fizikálisan és politikai értelemben is. :) Köszönöm a puszikat.

Áttételesen mindenkit érint a dolog, de szerintem jó néhányunkat közvetlenül is. Hamarosan kiderül a következő fél évre a törlesztőnk, de az egészen biztos, hogy fölé megy a száznak. Ez nem csak lélektani határ, a tűrőképességünket is feszegeti. Jövő héten bekötik a kályhánkat a kéménybe. Hogy a télen a fűtést részben fával oldjuk meg gáz helyett. Disznót azért nem vágunk, de valószínűleg többet járunk majd a piacra, ahol olcsóbban tudjuk megvenni az ennivaló egy részét. És ha lesz nálunk demonstráció, én biztos kimegyek tüntetni. A hozzánemértés, és az arrogancia ellen.

Szabi írta...

Tök hülye vagyok a politikához, meg a pénzügyi dolgokhoz is, ezért lehet, hogy baromság, de az jutott eszembe, hogy: Az teljesen kiárt, hogy direkt csinálja?

AncsaT írta...

Nem beszélsz badarságot. Annyira nem, hogy a rádióban hallottam, hogy ellenzéki hangok vizsgálatot követelnek az ügyben, hogy nem történt-e bennfentes kereskedés a BÉT-en. Hogy esetleg valaki shortolta az OTP papírokat, számítva a bejelentés árfolyamlehúzó hatására.

Megjegyzés küldése