Oldalak

2012-07-23

Geoid

Egyik este jó fáradt voltam már, de nem tudtam elaludni. Kínomban megnéztem egy dokumentumfilmet, ami arról szólt, mi történne, ha a Föld forgása egyszer csak elkezdene lassulni, aztán megállna. A Föld forgása tényleg lassul, a Hold keltette árapály jelenség hatására (miközben a Hold lassan távolodik tőlünk), de ez éves szinten századmásodperc nagyságrendű változást jelent csak. A filmben azt próbálták megmutatni, mi lenne, ha 5 év alatt teljesen leállna a Föld forgása. Érdekes volt, hogy szerintük először a repülőgép pilóták vennék észre a változást, mivel a GPS műholdak által a leszálláshoz adott helymeghatározó jelek eltolódnának, és a gépeket a kifutópálya mellé irányítanák. Szerintem meg először a csillagászok kezdenének csodálkozni, hogy a megfigyelni kívánt égitesteket nem találják a megfelelő koordinátákon.
De nem ezen akadtam le. Azt mutatták, amint lassul a Föld forgása, az óceánok vize a sarkok felé vándorol, ott 15 km mély lesz, míg az egyenlítő körül szárazra kerül a tengerfenék, és úgy leesik a légnyomás, hogy nem lehet oxigénpalack nélkül lélegezni. Tehát északon mindent elönt a víz, délen nem lesz levegő, és csak egy keskeny sáv marad a közepes szélességi fokokon, ahol élni lehet. Ez egészen nagy marhaságnak tűnt, amíg elő nem vettem tesóm régi földtudományi jegyzeteit. Utána már csak fele annyira volt marhaság. Az elmélet lényege, hogy a forgás miatt a Föld nem tökéletesen gömb alakú, hanem az egyenlítő mentén kidudorodik. Az alakja forgási ellipszoiddal közelíthető (egy strandlabdára ráülsz, és az alul-felül benyomódik). Ha tökéletesen gömbölyű lenne a Föld, a sugara 6371 km volna. Ehhez képest az egyenlítőnél 7 km-rel jobban kidomborodik, a sarkok meg 14 km-rel alacsonyabban vannak, mint az azonos térfogatú gömb felszíne.
Ha megállítom a forgást, valóban, az egyenlítői "magas" területekről lefolyik a víz a sarki "alacsonyabban" fekvő részekre. A levegő az egyenlítőnél leapadó tengervíz helyére áramlik, és északról az oda folyt víz is kiszorítja, délebre tolja a levegőt. Az addigi tengerszinti települések mintha 7000 m magas hegyekbe kerülnének. Mindez persze csak akkor lenne így, ha a Föld alakja változatlan maradna. Ami kizárt. Bolygónk szinte teljes egészében izzó, folyékony anyagból áll. Az előbb említett kb. 6300 km-ből, ami a középpont és a talpunk közt van, átlagosan a felső 30 km szilárd csak. (Óceánok alatt 5-10 km, a hegyek alatt 70-100 km.) Ez kevesebb mint fél százalék vastag kéreg a folyékony belső körül. Mint egy vízzel töltött lufi. Ha abbahagyja a forgást, kizárt, hogy megmaradjon az alakja, szépen az egész bolygó visszarendeződne a tökéletes gömb formára. Szóval ez az egyenlítői szárazra kerülő tengerfenék, meg alacsony légnyomás merő badarság.
Ilyeneken rágom magam, mert addig se a saját problémáimon agyalok. Mint például azon, hogy a windózom haldoklik. Persze én voltam a hülye, mert amikor a weboldalra beágyazott videó nyafogott egy telepíteni szükséges bővítményért, én kattintottam ész nélkül, ahelyett, hogy kigugliztam volna egy megbízható helyet, hogy onnan telepítsek. Ment is a videólejátszás, csak aztán az összes böngészőablakom jobb alsó sarkában megjelent egy reklámocska, az internet lelassult mint egy vemhes csiga, a Google oldalai nem jöttek be, időnkét csak lefagyott a gép, máskor láttam "kékhalált" is. Napokig küzdöttem vele, mindenféle keresővel matattam a lemezeimen, leirtottam hat-nyolc különböző kém és reklámcuccot, amik szerintem nem is voltak aktívak, csak a letöltött, de használatlan telepítőkben lapultak.
Végül belelestem egy keresési logba, ahol figyelmeztetést láttam, miszerint egy "sys" kiterjesztésű rendszerállományt a windows/system32/drivers mappában nem lehetett megnyitni. Rákerestem a nevére: a DaemonTools fájlja. (Semmi démoni dolog, ez egy virtuális CD meghajtó alkalmazás, méghozzá az egyik legjobb.) Az lett gyanús, hogy én nem ezt a rezidens programot használom, hanem ha kell, az UltraISO-val mountolok fel egy-egy képfájlt. Boot védett módba, kitakarítom a gyanús cuccot, újraindítás, és azóta a gépem gyors, nincsenek reklámok, és (lekopogom) még nem állt fejre egyszer sem. Úgy tűnik, megúsztam egy újratelepítést. Azért, ha megérkezik a tesóm ígérte NAS (felhőszolgáltatást csinálok itthon), akkor abba átrakom az egyik merevlemezt, letakarítom a sok szemetet és teszek egy win7-et a gépemre.
Igazából a hardverprobléma is csak terelés, a saját "hardverem" miatt kéne aggódnom. Nagy kalandom volt a vérvétel, legközelebb majd elmesélem. De utálok én orvoshoz járni!

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Állok az ajtó előtt, és tudom, bent van Ő. Enyhén tárva hagyta, engem vár. Lassan óvatosan bővítem a nyílást, lépek be, csukom magam után. Kicsit hűvös van. Férfias határozottsággal köszönök. Több helyiség egymásba nyitva, tudom, ott a belsőben… ott az ágy. Beljebb megyek, meglátom őt. Nekem háttal áll. Tekintetem végigsiklik a karcsú női testen, fentről le, pillanatra megpihen a formás lábain, majd vissza. Csodálatos vállára omló haja, olyan színű, mint a volt szerelmemé, talán ezért is gyakorol rám ilyen hatást. Gyönyörködöm benne, majd újra megtekintem a popsiját. Na, igen… ez gömbölyűbb, mint az álmaim egykori asszonyáé, de az a szívemben van. Kitörölhetetlenül. Pillantásom közben, egyik kezemben a pulóverem, másikkal bizonytalanul nyúlok az ingem gombjához. Hátha most nem azt akarja… Talán érzi mustrám a hátsóján, mivel hirtelen megpördül, de addigra már a szemébe nézek. Kérdően. Egy székre mutat. Értem. Ráhelyezem a ruhámat. Fentről mindent le, kioldom a nadrágszíjam, valamint a sliccem pár felső gombját, tudom, így szereti kezdeni. Hozzálépek. Felhevült testemen érzem ujjai hűvös tapintását, kissé libabőrös vagyok, de így is nagyon kellemes. Közelebb hajol, megérint a lehelete. Forró. Finom. Izgalmas. Lágyan, de óvatosan bizsergek. Nem akarom, hogy észrevegye. Pár perc múlva kér, feküdjek le. Hanyatt, mert most úgy akarja csinálni. Teljesítem vágyát. Az ágyon megfogja a nadrágom, elkezdi fejteni lefelé… mélyet sóhajtok…
Miután befejezte, kilépek az előtérből, behúzom magam után az ajtót. Rápillantok a sorára váró következő férfira. Látom szemében az irigységet, ma, én voltam az első, de nem zavartatom magam. Kilépek a kapun, és elindulok az autóm felé. Kanyarodás közben egy pillanatra megakad a szemem a bejárat melletti táblán:
ORVOSI RENDELŐ

2006.11.02

Martes

AncsaT írta...

Nem tudom milyen vizsgálaton voltál, de nekem mostanában semmi szexuális nem jut eszembe az orvosokról. (Mondjuk idős pasikhoz meg mogorva, unott, középkorú nőkhöz kerültem.)

Névtelen írta...

Azt hittem, mindegy milyen vizsgálat. :-)
A sztori akkor jutott eszembe, amikor a gyári orvos vizsgált, fel kellett feküdnöm az ágyra, kigombolta a sliccem, gyengén megnyomkodta az alhasam.
Középkorú nő az orvos. Cloritis ulcerosanom van, azért vizsgálja azt is.

AncsaT írta...

Nem mindegy a vizsgálat. Például egy hólyagtükrözés milliárd fényévnyi távolságban van attól, hogy bármi szexuális asszociációt keltsen. Ha nem hiszed, próbáld ki! :)

Névtelen írta...

A leírásból úgy tűnt hólyagtükrözésen voltam? :-)
Egyébként a doktornő semmilyen szexuális hatással nem volt rám, nem az esetem, csupán a mozdulat ugrasztotta be a sztorit.

Benned mi kelt szexuális asszociációt? Talán ez a film tetszik:

http://cinemastore.cc/movie-film-Bollywood_Nudes_BDRip_2009_tobb_tar-213329.html

Nekem indiai sztriptíz ugrott be, de nem igazán passzol, legalábbis nem a mi sztriptíz fogalmunk szerint. Viszont a zene helyenként tetszik.

Martes

AncsaT írta...

Indiaiban nekem EZ jött be nagyon. Annyira, hogy feliratot fordítottam hozzá. A közepén vagy egy youtube link ahhoz a jelenethez, ami megragadott.

Névtelen írta...

Már nem tudom letölteni.
A teste oké, de arcra nem jön be. A sok festék alatt is közönséges. A "Szerelemmel fűszerezve" c. film főszereplőjének sokkal kifinomultabb, érzékibb vonásai vannak.
http://www.youtube.com/watch?v=ArpPMXtja8s

Martes

AncsaT írta...

De gustibus non est disputandum. :)

A hölgy, aki neked tetszik, Aishwarya Rai, a Dhoom 2. részében játszik. Neki is fordítottam filmjét, "Bride & Prejudice" volt a címe (magyarul Mátkaság és legényélet címen futott).

Névtelen írta...

Az íze valóban nem. :-)

Martes

Névtelen írta...

Helo, bocs hogy nem anyira a témához írok de írtad példaként, hogy a föld lapított mint amikor egy strandlabdán ülsz. ez miatt kérdem én, hogy te Ancsa ültél már strandlabdán?

AncsaT írta...

Hát, az nem mostanában volt, akkoriban még különösebb károsodás nélkül elviselt ilyesmit egy strandlabda. Mert annyival strapabíróbbak voltak, illetve annyival kevesebbet nyomtam. :)

Névtelen írta...

Különösebb károsodás nélkül?:) de miért, már durrant is ki alattad?:) Amugy szerintem a mostani strandlasztikkal sem lehet gond, elvileg ugyanabbol csinálják mint a gumimatracot, annak ugye meg egy embert kacagva el kell hogy bírja. Csak szegénykémnek olyan furcsán 'megcsűnt' formája lesz miután le szálunk róla. -labdának-:) talán annyiból másabbak hogy a régiek nagyobbak voltak:) Én 91kg vagyok asszem ezt kipróbálom:) talán kibír, vagy ha nem akkor nekem kell kibírnom a fenekemre esést:))

AncsaT írta...

Mikor utoljára strandlabdán ücsörögtem vagy 30 kiló lehettem. Azt még bírta. Most kb. két ennyit nyomok, így két strandlabda kéne. :) Te is biztonságosan próbálkozhatsz hárommal. Mondjuk az igazi olyan lenne, amire mintázatnak egy világtérképet festettek. Csak figyelni kell, hogy az északi sarkra üljünk. :)

Névtelen írta...

Szia, akkor még gyerek voltál?:) Nem volt semmi gond sem, elbírt a strandlasztim, igaz nem földgömb mintájú, de a geoid alakot még felállás után is formázta:) Kicsit tartottam tőle hogy kipukkad, de nem. Tök kényelmes, csak egyensúlyozni kell rajt, hogy le ne guruljunk, amugy szerintem nyugodtan lehet rajta üldögélni, -tök vicces- bár azért már rogózni/ugrálni már nem mernék rajta:)

Megjegyzés küldése