Oldalak

2012-09-28

Hófehérke és a hat törpe

Úgy látszik, filmesblog leszek. De egyelőre erről szól az életem. Munka, család, szerkesztés és néha pihenésképp egy film. Az Éhezők viadalát megint nem sikerült megnéznem, mert beesett a Hófehér és a vadász. Már gyanús volt a cím, hogy Pilátus mit keres a krédóban, és nem is csalódtam. Úgy tűnik, mostanában nagy divat régi meséken csavarni egy kicsit. Ugye nem olyan rég volt A lány és a farkas. Red Riding Hood amiből kimarad a Little. Ahogy most a Hófehér végéről is lemarad a kicsinyítőképző. Csak a szín változik, a pirosból lesz fehér. Persze mindkettő dominál itt is, ahogy ott a piros köpeny, itt a három vércsepp vöröslik a havon. A nagylány ugyanúgy nem abba a szereplőbe szerelmes, akibe kéne az eredeti történet szerint. Ugyanúgy dögös csajszit tolnak az előtérbe, aki talán kicsit fiús. Ugyanúgy nem fél az erdőben, jól érzi magát férfiruhában, hegyes és éles vasakkal hadonászik.
Talán a Amanda Seyfried (Piros) valamivel több érzelmet képes mutatni a vásznon (képernyőn, sőt monitoron). Kristen Stewart (Hófehér), ugyanazt a béna arckifejezését mutatta végig, amiért már a Tvájlájt filmekben is morcos voltam rá. Na, mondom magamban, ez a kisegítőiskolás vámpírpótlék most se tud rendesen morcolni vagy egy jót vigyorogni. De aztán rájöttem a dolog nyitjára. A legbombázóbb nőnek is van egy testrésze, amivel halálosan elégedetlen, és igyekszik rejtegetni. (A pucér modelleknek is volt, csak ők már átműttették.) Aki mindig leeresztve hordja a haját, az azt gondolja, elállnak a fülei. Aki bazi nagy szemüvegeket hord, az az orrát utálja, a bőszoknyásoknak a segge nagy stb. Kristen fotóit nézegetve feltűnik mennyit mosolyog csukott szájjal. Hát persze! Így rejtegeti az abnormális méretű fogait, mióta megharapta egy... vérnyúl.
Tessék megnézni az indexképet! Ugye? Egyébként a páncél nem állt neki rosszul. Meg a királylányos ruha sem, miután a szoknyafodrokat lenyisszantotta róla a vadász. Valahol láttam egy zakós képét, majd megkeresem és beteszem a végére. Egész helyes benne. De azért azt kell mondjam nem voltam elkényeztetve a szereplőkkel. A pasikat hagyjuk, borosta kellett az arcukra, hogy meg lehessen őket különböztetni a csajoktól. A törpék szakállasan jól néztek ki, csak hát szegények olyan kis gnómok. Őszintén szólva, én Charlize Theronban reménykedtem, mert az Egyszer volt, hol nem volt (Once Upon a Time) sorozatban is a gonosz mostoha volt a legszexibb, de ő sem jött be igazán. Ha kicsit rosszindulatú akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a troll volt a legdögösebb, akivel a hídnál találkoztak.
Összegezve, a mesétől egyáltalán nem voltam lenyűgözve. Hasonló a bajom vele, mint a Farkas és a lánnyal. Nem igazán tudom megmondani, hogy miről szólt. A szereplők mennek ide-oda, mindenféle dolgokat csinálnak, de csak mer muszáj nekik a forgatókönyv miatt. Egyedül a vadászról tudunk meg valamit, hogy mi mozgatja. Korhely disznó lett, mert gyászolja a feleségét. És a herceg? Egy évtizeden keresztül egyfolytában arra gondolt, hogy jajistenem ottmaradt a játszópajtásom a csatában? A törpék? Kijöttek a bányából és nem tetszett a kinti világ? Miért nem mentek vissza, oszt jóvan! És a lány? Tíz évig tüzelt a kandallóban, az acélozta meg a lelkét? A királynő beteges, ok, rendben van. A fivére? Valószínűleg egy kis vérfertőző szexért hajlandó bármire. De a többi embere, ők miért követik a királynőt?
És az események logikája se túl erős. A király elvette feleségül a szutykos csajt, akit kiszabadított. Rögtön másnap. Csak kérdezném, hogy a gyászévet nem kell kivárni? Meg tájékozódni a nőciről, hogy ki fia-borja? A királyok házassága mindig is politikai kérdés volt, nem vesznek nőül csak úgy, egy ismeretlen valakit. És egy királyi esküvő előkészítését se lehet megoldani egyetlen délelőtt alatt. A menyasszony ruhája több hét amíg elkészül. Még a mesében is. Aztán nem értem a Sötét Erdőt sem. Ott miért nincs hatalma a gonosz úrnőnek? Hisz az erdő is elég rosszindulatú hely, nem idegenek egymástól. A királynő attól fiatal, hogy másokból elszívja az életet. A fivérét valami varázslattal szintén fiatalon tartja. De akkor a fivére, hogyan veszi el a királynő erejét? Nem lehetnek összekötve, mert akkor a fivérnek is öregednie kellene időnként és csak a fiatal lányok kiszipkázásakor jönne helyre. Értelmetlen, logikátlan.
Egyedül a képi megvalósítás volt osztályon felüli. A trollt már dicsértem, hogy királyul nézett ki. Aztán a fantomkatonák is lenyűgöztek, ahogy szilánkokra törtek, ha megvágták őket karddal. A királynő mikor hollókká esett szét, meg a fehér szarvas pillangókká. A kicsi tündérek. Zseniálisan néztek ki. Persze a tündérerdő, a színeitől eltekintve, pöttyet Pandora volt az Avatarból, de akkor is az egész nagyon jól nézett ki. Csak azt nem értem, ha már ennyi iszonyú sok pénzt elköltöttek a körítésre, filmtrükkökre, színészgázsira,  akkor miért nem lehet keríteni valami hozzáértő szakembert, aki megírná a történetet? Van az a pénz, amiért egy Nobel-díjas író is hajlandó lealacsonyodni egy forgatókönyvhöz.


8 megjegyzés:

AncsaT írta...

Jaj, a tájat elfelejtettem megdicsérni. Olyan Skót Felföld fílingje van, párás levegő, kövér fű a sziklákon, egyszer nagyon elmennék oda. Plusz egy kis Enya zene is volt, meg ahogy libasorban vándoroltak, tisztára Gyűrűk ura. Ja, és a herceg úgy nyilaz mint egy Tünde harcos. :)

Névtelen írta...

Ancsa. A film arról szól, hogy Bella bambi szemekkel néz. A sztori tényleg pocsék. :D Szerintem a királynő szerepét sokkal jobban hangsúlyozni kellett volna. A képi világa tényleg állati jó. :) Bellát meg megharapta a vérnyúl a Xénából. :D Azért ilyenek a fogai. :D Meg nekem az sem tetszett, hogy mi az, hogy mindenki a halott Hófehért smárolgatja le. És miért nem tud dönteni? Lehet, hogy a következő rész címe Hófehér és a Mediterrán finomságok lesz?

AncsaT írta...

Szerintem egy csomó mesét olvastak kiskorukban, és tudják, hogy a csipkerózsitisz miatt kómában heverő királylányokat csak az igaz szerelem csókja ébresztheti fel. A herceg nyilvánvalóan meleg, de a vadászt sem értem. Úgy tűnt az ő igaz szerelme az elhunyt felesége. Ha ilyen gyorsan belezúg Hófehérbe, akkor lövése sincs az igaz szerelemről, tehát hatástalan a csókja. És mondjuk a csók után tényleg tovább durmolt a csaj. Szerintem amíg nem mutatta a kamera, belopakodott hozzá a titkos szeretője, a vérnyúl, és az smacizta le. :)

Névtelen írta...

XD Na ez is mondjuk. De ez az egy igaz szerelem nekem kicsit kiábrándító. Vagy lehet, hogy összejöhetne a vadász a sráccal. Mármint a herceggel - Bellának meg meg kellett volna változtatnia a gonyi királynő jellemét (egyébként a végén látszott, hogy sajnálja a királynőt), és együtt megalapíthatták volna Leszbisztánt. :D

AncsaT írta...

Egyelőre Hollywood még nem fedezte fel magának a "leszbikus mesefilm" műfaját, bár én már készen állok egy megfilmesíthető történet ötletével. :)

Névtelen írta...

:D Okéééé. :D De írd meg ezt részletesebben, lécci, lécci, lécci. (Nagy bambibella szemekkel néz.)

AncsaT írta...

:) Ez egy elég részletes szinopszis, ez alapján nem is lenne olyan lehetetlen, csak végeznem kéne előbb most egy szerkesztéssel, utána meg Szájmon történetével akartam kezdeni valamit. De mondjuk a karaktereken elkezdek majd tovább agyalni.

Pl. a főgonosz fővadásznak az egyik alvezére régebben Lilith pasija volt. Most nagyon be van gorombulva, ő vezeti a hajszát. De az majd csak a második kötetben fog kiderülni, hogy Lilithtel van egy közös gyerekük, egy fiú, aki szintén vadász, csak még elég kezdő. És szegénynek fogalma sincs, hogy a saját anyjára vadászik. Lesz némi meglepi. :)

Névtelen írta...

Jujjjj. :D Akkor remélem minél gyorsabban végzel a dolgaiddal. :D

Megjegyzés küldése