Oldalak

2012-11-18

Nem csak kenyérrel

A főzés nem túl intellektuális tevékenység, ezért, hogy lefoglaljam az agyamat is, be szoktam kapcsolni a rádiót. Kicsit későn keltünk és reggeliztünk ma, Kata pedig még most sincs itthon (már megint csavarog valami "rettentően fontos" ügyben, az Úr szent napján is, amíg én az ebédünket készítem, persze továbbra is én vagyok az, akiben nincs családi érzület), így csúszott a főzés, dél elmúlt, és hallgattam a Krónikát, meg a Harminc perc alatt a Föld körül adását. Amennyire komoly az első, annyira komolytalan az utóbbi, ennek ellenére el tudok gondolkodni mindkettőn. Igazából arra jöttem rá, hogy t4ljesen mindegy mi történik, mit hallok vagy látok, én bármin képes vagyok háborogni vagy elmélázni (vagy mindkettőt).
A hírekben Ciprust emlegették, hogy az egyik hitelminősítő további leminősítést helyezett kilátásba. Ciprus jelenleg az EU soros elnöke, és mint ilyennek van némi befolyása a munkamenetre. Jelenleg két problémás kérdés is napirenden van, az Unió következő hét éves költségvetése, és a Görög államadósság kezelése. Mindkettő alapjaiban érintheti az EU létét is, de legalább is hatalmas pénzekről van szó. Ciprusról azt kell tudni, hogy a sziget 1960-ig Brit gyarmat volt, akkor úgymond "önálló" lett, de azért maradt két támaszpont angol fennhatóság alatt, és a görögök meg a törökök is csapatokat állomásoztattak a szigeten. A vicc, hogy a cipruisiak nem akartak függetlenek lenni. A déli görögök Görögországhoz, az északi törökök Törökországhoz akartak csatlakozni.
Görögország katonai irányításának idején a hadsereg megpróbálta elfoglalni a szigetet (ebbe bukott bele a junta), mire a törökök megszállták az északi részt és kikiáltották a független köztársaságot, amit azóta se ismert el Törökországon kívül senki. Ciprus hivatalosan a déli rész, amit ugye szoros szálak fűznek Görögországhoz, ahol vagy marad az Euro vagy nem, vagy még jobban megszorítanak, vagy nem. Ezen kívül a Ciprus által beterjesztett költségvetést is vitatják a nettó befizetők meg a haszonélvezők is. Csak nekem tűnik ez a lebegtetett leminősítés a multinacionális pénzoligarchia részéről megnyilvánuló cseppet sem burkolt nyomásgyakorlásnak az EU soros elnökére?
A másik érdekes hír, hogy Izraelben mozgósítanak, szárazföldi invázióra készülnek. A Hamász rakétákkal folyamatosan lövi Izraelt, ahonnan tüzérségi támadásokkal és légicsapásokkal válaszolnak. A Hamász nem csak ész nélkül lövöldöz, nem nélkülöz némi nemzetközi támogatást sem. Izrael mögött csak az USA kormányzata, Obama elnök áll (csak a kormányzat, a polgárok több mint megosztottak a kérdésben, tüntetés zajlik a Fehér Ház előtt). Anglia szerte tüntetnek a palesztinok mellett, ahogy Párizsban is. Tunézia, Egyiptom, Törökország felszólalt az izraeli támadások ellen, az olasz miniszterelnök tűzszünetet sürget, de az angol parlamentben is elhangzott, hogy meg kéne szakítaniuk az együttműködést Izraellel. (Hadifelszerelés vásárlásáról és ezáltal az izraeli fegyvergyártás pénzügyi támogatásáról van szó.)
A háttérben az van, hogy mióta fellángoltak a harcok, izraeli részről van három halálos áldozat, míg kb. ötven palesztin halt meg, nők, idősek, gyerekek, terhes asszonyok. A támadások egy része polgári célpontok, a Hamász székháza, lakóépületek, transzformátorállomások ellen irányult. A két fél kölcsönösen terroristának nevezi egymást, amiben van is némi igazság. Közben folynak a tűzszüneti tárgyalások, nem sok eredménnyel. Izrael "nyugalmat a nyugalomért" ígér, azaz a katonai cselekmények kölcsönös beszüntetésére tesz javaslatot. A palesztinok ezzel szemben azt követelik, hogy Izrael tegyen ígéretet, a vezetőik ellen nem lesz több célzott támadás (orgyilkosság), és szüntessék meg az övezet blokádját, amit elméletileg a fegyvercsempészet ellen vezettek be, de gyakorlatilag meghiúsít mindenféle kereskedelmet és a segélyszállítmányok sem jutnak be.
"Az egyik miniszter azt nyilatkozta, addig nem nyugszanak, amíg a középkorba nem lövik vissza a Gázai övezetet." Ez mintha az önvédelmen túlmenne egy kicsit. Persze ezen nem lepődünk meg, évek óta zajlik a konfliktus, talán az lehet a kérdés, miért éppen most? November végén lesz egy szavazás az ENSZ-ben Palesztina státusáról. Kérték a rendes tagfelvételt, amit az USA megvétózott, de a tagállamok többségének szavazatával (úgy néz ki meglesz), "megfigyelői" státusból "nem tag, megfigyelő állam" pozíciójába kerülhetnek, ami lehetővé teszi, hogy nemzetközi bírósághoz forduljanak panaszaikkal, és az ügyeket ki kell majd vizsgálni.
Izrael ezt úgy igyekszik megakadályozni, hogy megzsarolja a palesztinokat, felmond több egyezményt, megszünteti a víz és áramellátást Gázában, és pénzügyileg is ellehetetleníti őket, azáltal, hogy nem utalják át a törvényesen nekik járó adó- és vámbevételeket, melyek a palesztin költségvetésnek majd a felét teszik ki. Ugye ez is teljesen legális és tisztességes dolognak tűnik, összemérhető azzal az "igazságtalansággal", hogy a palesztinok bekerülnek az ENSZ-be, hacsak félig-meddig is, amit ugye több mint száztíz tagállam támogat és kevesebb mint harminc ellenez (kb. ötvennek még nem egyértelmű az álláspontja).
Ha tényleg megindul az izraeli szárazföldi offenzíva, az elég szerencsétlen fordulat lesz. Egyrészt a sok civil áldozat miatt, másrészt nem kizárt, hogy a térség más államai is belesodródnak a konfliktusba, és Izrael nemzetközileg el fog szigetelődni, ráadásul világszerte erősödik majd az antiszemitizmus. Amerikában egyértelművé fog válni, hogy az Egyesült Államok vagy pedig Izrael állampolgárainak érdekei és óhaja szerint folyik-e a kormányzás. Szélsőséges dolgokra is sor kerülhet, és nem kizárt, hogy a gazdasági válságban a fellendülést egyesek a hadi kiadások növelésével kívánják majd megoldani.
Kicsit elszaladt velem a billentyűzet, pedig még két könnyedebb témáról is akartam írni. Izraeli és amerikai szociálpszichológusok is a női szépség társadalmi megítélését és a személyiségre tett hatását vizsgálták, persze különböző aspektusokból. Nagyjából felfedezték a spanyolviaszt, szóval nagy veszteség nem ért benneteket, ha lemaradtok róla. De most a világpolitika erősebben lefoglalt, az az érzésem, hogy világviszonylatban nyomják az emberiséget egy a többség számára nem igazán előnyös irányba. A kisemberek rosszabbul fognak élni, és egy ronda háborús konfliktus sem kizárt.

3 megjegyzés:

suzy q írta...

ne haragudj ancsa, de honnan veszed a téves információidat? jaaa, hogy az itthoni médiából. akkor ne csodálkozz, hogy ilyenek jönnek ki a billentyűzetedből, hogy kicsit túlmegy az önvédelmen, meg az izraelieknél hárman haltak meg, a palesztinoknál meg gyerekek nők. az igazság az, hogy a hamasz élő pajzsként használja a civileket. az izraelieknek soha nem céljuk ártatlanokat ölni. minden támadás előtt röplapokat dobnak le, hogy a hamasz vezetőit fogják támadni, hagyják ela térséget. és nem. a hamasz konzekvensen a gyerekek és nők mögött élő pajzs mögé bújik. kicsi gyerekeket vesznek maguk elé szó szerint, hogy legyen mit mutatni a médiában, hogy az iraeliak jaj gyerekeket ölnek. szerinted milyen emberek az ilyenek? mielőtt annyira elkezdenéd védeni őket.
én laktam iztraelben, tul keremben is, bőven a telepesek közt a west bankban. voltam óvóhelyen is, mikor megszólaltak a szirénák, és hallottam a libanoni katyusák ugatását északon. senkinek nem kívánok ilyen életet. izarelnek pedig joga van megvédeni magát. délen most ezekben a percekben is szólnak a szirénák, az izraeli gyerekek ma az iskola helyett az óvóhelyen töltik a napjaikat az álmatlan éjszaka után. az igazság az, ezek a terroristák megtámadták az országt, és minden ami ezen túl megy jogos önvédelem.

AncsaT írta...

Igazad van Suzy, én csak a hírekből, rádióból, hírportálokról tudok tájékozódni, nem jártam kint, nincsenek első kézből származó információim. Még az is lehet, hogy tényszerűen hülyeséget írok. Csak annyit tudok a dologról, hogy eredetileg két nép közösen kapott egy országot, amin valamilyen módon meg kellett volna osztozniuk. Ha ez nem sikerül, akkor kéne nekik két külön ország. Izrael már létezik, Palesztina még nincs sehol, és Izrael ahol lehet, keresztbe tesz a palesztinoknak, hogy ne is legyen államuk.

Természetesen elítélem a palesztinok által elkövetett terrorcselekményeket, és azt mondom, hogy hagyják abba, de ha megkérdeznék, mit ajánlok helyette, hogyan próbálják meg érvényesíteni az érdekeiket, ami esetleg eredményt is hozhat, nem tudnék rá mit válaszolni.

Én úgy látom, hogy a helyzet megoldásának kulcsa Izraelnél van. Ha a palesztinok létrehozhatnák a saját államukat, akkor megszűnne mindenféle hivatkozási alapjuk. Onnan kezdve nem jöhetnének azzal, hogy ők egy "elnyomott nép, és így harcolnak a szabadságáért", hanem egyik ország agressziója volna egy másik ellen, ha rakétát lőnének át. Persze ennek lenne egy másik oldala is, Izrael nem mondhatná, hogy az kérem belügy, ha palesztin tüntetőket lőnek le.

Azt is tudom, hogy ennél sokkal bonyolultabb a dolog. A palesztinok lakta részek nem egyben vannak, ráadásul Jeruzsálem mindkét félnek kéne. És a palesztin területekre izraeli telepesek költöztek, és ők is szavaznak, és azzal nem lehet választásokat nyerni, hogy akkor ők majd egyszer csak azt veszik észre, egy másik ország területén áll a házuk. Sok pénzbe kerülne őket kártalanítani, de a háború sem olcsó dolog. Ami baj, hogy nem látom a szándékot a helyzetnek mindkét fél számára elfogható módon történő megoldására.

Névtelen írta...

Érdekes, a török uralom alatt nem volt izraeli-palesztin probléma. Az angolok uralmára volt egyértelműen jellemző az „Oszd meg, és uralkodj” jelszó. Lásd. mohamedán-hindu, zsidó-palesztin probléma. Izrael soha nem fogja elismerni, a palesztin államot, hivatkozva arra, hogy az ősi földjükről van szó, vagyis azon a földön előbb volt nekik országuk, mint a palesztinoknak. Elfelejtik, hogy az őseik erővel foglalták el, hasonló szitu volt, mint a magyar honfoglalás, vagyis ezen az ősiség elve miatt nekik távozniuk kellene. Az angol uralom alatt palesztin és izraeli együtt harcolt – terrorista akciókkal – az angolok ellen. Vagyis, mindkettő terrorista volt, vagy szabadságharcos, mint a mi kurucaink labancok elleni. Persze, erről a labancok másképp vélekednének, az ő szemükben a kurucok lennének mai szóval a „terroristák”. Csupán nézőpont kérdése.
Melyikük fog győzni? Nem tudom. Izrael mögött az amerikai tőke, és a világ zsidósága áll, a palesztinok mögött pedig a vallás és a világ szimpátiája.
Egy dologban viszont biztos vagyok. Minél tovább húzódik ez a dolog, annál kevesebb ember fogja együtt érzően kezelni a holokausztot. Ezt Izrael is tudja, ezért – úgy vélem – ha lehetne, kiirtanák a palesztinokat. De a világ palesztinszimpátiája miatt nem tehetik.

Martes

Megjegyzés küldése