Oldalak

2013-01-09

A "L"exikon

Egy régebbi postban már írtam az ötletről, hogy kéne egy információs webhely, ahol kezdő leszbikusok (vagy magukat annak gondolók) kérdezhetnének, meg segítséget kérhetnének, mert esetleg bizonytalanok magukban, nem is tudják, meg egyáltalán. Az ötlet gazdája, Tyúk stipi-stopi lefoglalta a nevet, létrehozta az oldalt, tele voltunk ötlettel, összeszedtük, mi mindenről kéne írni, jelentkeztek nővérek és fivérek is, aztán kicsit elaludtunk. Most kezdünk ébredezni, hamarosan talán lesz is már valami (kopp-kopp, lekopogtam) fent az oldalon, amiből látszik, hogy mit akarunk. Az alapötlet egy kérdezős-válaszolós "lelkisegély-szolgálat", de nincs nálunk a bölcsek köve, és egyébként is lusták vagyunk, ezért szeretnénk, ha az oldalnak azok a látogatói válaszolnák meg a kérdéseket, akiknek már válaszaik (tapasztalataik) is vannak. Viszont valamivel őket is oda kell csalogatni az oldalra, és rávenni, hogy rendszeresen visszajöjjenek. Ez vagy valami aktuális, friss és érdekes lehet, vagy olyasmi, amit nem szokás egyszerre végigolvasni. Például egy lexikon.
Szóval a(z egyik) nagy ötlet, hogy legyen az oldalon egy leszbikus (meleg) lexikon, amiben megtalálható lenne a kultúrkör jellegzetes fogalmainak definíciója, jeles személyiségekről, ismert szervezetekről egy rövid leírás, esetleg linkek további olvasnivalókra. Meg bármi, amiről úgy gondoljátok, hogy ebben a lexikonban a helye. És (mivel köztudottan lusták vagyunk) az az elképzelés, hogy veletek együtt állítanánk össze az egészet. Lehet javasolni címszavakat, és a szócikkek tartalmi részébe is bele lehet szólni. Lesz majd hozzászólási lehetőség alul, illetve írhattok e-mailt is, vagy akár ide is lehet kommentelni. Ne számítsatok arra, hogy bármi majd úgyis eszünkbe jut, ha szerintetek hiányzik, jelezzétek. Például megírjátok, hogy kerüljön be a "labrisz". Mi meg csinálunk lexikonbejegyzést. Mondjuk így:



Labrisz: kétfejű, szimmetrikus balta. Úgy tartják, hogy görög vagy krétai eredetű, állítólag az amazonok, a mondákban szereplő harcos nőkből álló nép tagjai használták fegyverként. A bronzkor jellegzetes tárgyaként említik, de már a csiszolt kőkorban is készültek hasonló alakú, szimmetrikus kőbalták. Etimológiailag egy pillangó jelentésű szóból származtatják, mivel az alakja arra hasonlít. Szimbolikus jelentése erő, hatalom, biztonság, ami szerintem arra utal, hogy uralkodói jelkép volt, mint az egyiptomi korbács vagy a királyok jogara. Jelenthetett még szent, belső utazást is, a lélek mélyére, amit útvesztővel is szoktak ábrázolni, így valószínűleg a labriszból származik a labirintus szó. Mint jelképet, használták a görög fasiszták is a II. világháború alatt, manapság a legismertebb leszbikus jelképek egyike.







Labrisz Leszbikus Egyesület: Magyarország első leszbikus civil szervezete. Tevékenysége az érdekvédelem és a kultúra területén a legjelentősebb. Ők szervezik a LIFT (Leszbikus Identitások Fesztiválja) évente ismétlődő kultúrális fesztivált.
Az egyesületről: Wikipédia.hu: Labrisz Leszbikus Egyesület
Az egyesület honlapja: www.labrisz.hu
Az egyesület Facebook oldala: www.facebook.com/LabriszEgyesulet






Persze, ha ránk vártok, valószínűleg elég sokáig fog tartani (mint említettem, lusták vagyunk), amíg elkészül egy-egy leírás, ezért a legcélszerűbb, ha megcsináljátok a szócikket is. Tudom, lehetne ezt profin is menedzselni, erre valók a Wiki rendszerek, de hát ez van (tudjátok, lusták vagyunk). Ha csináltok valamiről leírást, akkor az elején tömören adjátok meg a jelentését, utána ki lehet fejteni, mindent, amit még oda tartozónak éreztek, aztán a szó eredete, más jelentések, linkek további, bővebb információkhoz (Wikipédiát szeretjük). Ha a leírásban előjön más olyan dolog is, ami szintén a lexikonba való (mint a labrisznál az amazonok meg a leszbikus jelképek, az egyesületnél meg a LIFT), akkor azt is jelezzétek.


9 megjegyzés:

Tyúk írta...

Oké, ez megy is ki, kösz.

Névtelen írta...

Csak szólok, hogy magácskának is van hozzáférése...

AncsaT írta...

Rámoccantam. :)

fetisa írta...

Sister Tina is jelentkezik a melóra. Hozzáférést is kaptam, de azért kérnék egy mailt majd, hogy mi az alap keret, amiben mozogni akarunk, mert erről aztán eléggé/vagy inkább túúúúúl széles körben lehet tájékoztatni. Mert, ha a kereteket a beérkező kérdések alakítják, akkor eléggé döcögős lehet az indulás, tekintve, hogy sokan még kérdezni is bátortalanok. Létrehozok egy mailcímet sistertina@gmail.com névvel, hogy a "nekem való" kérdéseket közvetlenül nekem címezhesse, aki akarja. Aztán, ha valaki eltéved átirányítjuk. Ancsa, sajnos azt kell mondjam, hogy ha az L-word a "biblia", talán neked sem ártana választanod egy karaktert, akivel leginkább tudsz azonosulni. De ez csak egy ötlet, rágódhatsz nyugodtan. :-)
Fetisa

AncsaT írta...

Nem gondolom, hogy biblia kéne legyen az L, csak tréfából került a lexikonhoz, mivel az is L betűs szó. Nekem Carmen tetszett leginkább, de azonosulni nem tudok vele, a Bette nővér az meg bénán hangzik, nem? :) Sister Anne az nem jó? És az Anna elég gyakori, csak volt valamelyik epizódban egy mellékszereplő, akit így hívtak! :)

fetisa írta...

Egész jó. :-) Amúgy a sistertina négyszeresen is foglalt mailbox volt, ezért askasistertina@gmail.com lett a végleges cím. :-)

Szabi írta...

Esetég a Labrisz fórumon meg lehet szellőztetni a linket, hogy onnan is rátaláljanak páran.
Nekem a sisterről mindig a Sister Act jut eszembe a Whoopival. :D

AncsaT írta...

Az apáca-só az egy fűszer, egy életízesítő. :)

Névtelen írta...

Hajrá. :)

Megjegyzés küldése