Oldalak

2013-02-14

"V" mint ööö...

Mint már írtam róla, ma van a "V-day", amikor világszerte flash-mob keretében utcára vonulnak a nők, és tánccal, énekléssel hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszakra. Hogy ez még manapság is, a fejlett országokban is inkább szokás, mint kivétel. Nekem csak most esett le, hogy miért a "V" a nap nevében. Ugye a mozgalom egyik elindítója Eve Ensler, a Vagina monológok szerzője, és a logóban a piros női alaknak is az ölébe tették a "V" betűt. Na most, kinek mi jut erről az eszébe? Az, hogy február 14. az "V" mint Valentin-nap? Hogy az erőszak (Violence) ellen tiltakozunk? Bocs, de nekem a női ölbe rajzolt "V" betűről legelőször a Vénusz-domb ugrik be.
Az nem volt kérdés, hogy nem megyek ki táncolni. Nem mondom, hogy nem gondoltam rá. Ha már a Pride-ra nem megyek, ide igazán odatolhattam volna a seggem. De az az igazság, hogy megpróbáltam megtanulni a táncot. Azzal tisztában voltam mindig is, hogy nem vagyok egy Fred Astair (nem, nem Ginger, arra esélyem sem volt), de nem csak, hogy béna voltam hozzá, hanem arra kellett rádöbbenjek, hogy igazából nem is érdekel a dolog. Egy trükkös differenciálegyenlet lázba tud hozni. Izgat a kihívás, hogy megbirkózzam vele. De ez a tánc... Talán szimplán csak lusta vagyok, mint azok, akik a tévé előtt művelik a sportot, de nekem az az igazi élvezet, hogy nézzem a táncoló lányokat (elképesztően jól rázza némelyik a videón, majd belinkelem ide), nem, hogy tétován toporogjak köztük.
Aztán arra gondoltam, hogy majd jól lefordítom a szöveget. El is jutottam a refrénig:

Táncolok, mert szeretek,
Táncolok, mert álmodok,
Táncolok, mert elég volt, hogy
Nem szűnnek a sikolyok.
Táncolj, hogy vége legyen,
Szüntesd meg a fájdalmat!
Táncolj, hogy felforgasd a
Világot, s lerázzad a láncokat.
Rázzad le!
Táncolj, ébredj!
Táncolj, ébredj!

Aztán kaptam egy levelet a kedvenc kiadómtól, hogy dalszöveget kéne fordítani az egyik készülő könyvbe. Mert ugyan készült rá fordítás, de hátha én jobbat is tudnék. Ne, ez kérem kihívás. (Persze nem kizárt, hogy a "Break the Chain" magyar fordítása is megvan már, és majd jól nem tetszik, és csinálok saját változatot.) Szóval egyelőre a kiadó ellátott feladattal, amin próbálgassam a dalszövegírói oroszlánkörmeim. (Aztán meg dolgozom tovább a Prodigy fordításán, ha kevesebbet postolok egy ideig, annak ez az oka.)


Update:
Hogy miről maradtam le: itt látható egy felvétel a budapesti táncról. Felhívnám rá a figyelmet, hogy 2:00-kor és 2:11-kor, a táncosok közt lévő elárusítóhely jobb alsó sarkánál ácsorgó férfi kétszer is durván meglöki az előtte táncoló lányt. Oké, talán nem a legjobb helyre sikerült szervezni ezt az akciót, és talán a lány rálépett a fickó lábára, de könyörgöm, minek kellett neki pont a tömeg közepében ácsorognia, kintről jobban láthatta volna őket. És ha nekem véletlen rálépnek a lábamra, akkor én legfeljebb jajdulok egyet, és arrább lépek. Nem meglököm a másikat. Aztán kicsit később a csaj mond valamit a parasztnak, nem tudom, hogy elnézést kér tőle, esetleg kedvesen elmagyarázza neki, hogy ez az egész pont a nők (mint ő) elleni erőszakról (mint mikor durván és szándékosan meglöknek valakit) szól, vagy elküldi a jó édes anyjába, de a fickó elhúzza a belét.
Azonban előtte még a könyökével (láthatóan szándékosan) oldalba vágja a csajt. Remek videó. Pontosan megmutatja, hogy mi ellen tiltakozunk. Hogy egy tapló teljesen jogosnak érzi azt, hogy inzultáljon egy nőt. És nincs tévedés, azért meri megtenni, mert egy nőről van szó. Ha itt most a betyársereg száz kajakra kigyúrt, tarra nyírt fejű tagja táncolt volna, lefogadom nagy összegbe, bunkókám kétszer is meggondolta volna, hogy bántalmazza az egyik táncost.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az az ácsorgó férfi amúgy egy ácsorgó nő!! :D Csak úgy mondom... :D

AncsaT írta...

Akinek piros sál van a nyakában? Megnéztem megint, próbáltam teljes képernyőre tenni, de szaggat mint állat, nem látom. De ha nő, akkor bocsa a férfiaktól a durva, sztereotip és szexista inszinuációért. :)
De az indokolatlan erőszak, amit egy nő ellen követtek el, az továbbra is áll, csak nő az elkövető. Akinél súlyosbító körülmény, hogy táncolnia kellett volna! (Bár ez az erőszak dolog, neki lehet, nem probléma, ő nem elszenvedni, hanem elkövetni szokta.)

Katcsa írta...

Hmm megnéztem azt a videót és én is azt mondanám így ránézésre, hogy nő. Aztán elolvastam a videó alatt a hozzászólásokat és meg is bizonyosodtam róla. De szerintem ebben a tekintetben még súlyosabb a dolog. Nem is minősítem. :)

AncsaT írta...

Igazad van, minősíthetetlen tett. Mert tény, hogy van pár dolog, amihez nincs szükségünk a pasikra :) de hogy a bántalmazás is felkerül erre a listára, az nagyon gáz.

Névtelen írta...

Néééni az, az a tipikus, aki - míg a buszmegállóban topog, fölfelé ordít, hogy menjenek már beljebb, hogy lehetnek ilyen szemetek, hogy beállnak az ajtóba, önző dögök, közben két kézzel-könyökkel taszigálja vesén az előtte állót - hanem amint fölfért, visszafelé kezdi lökdösni a lenn maradókat, hogy lehetnek ilyen köcsögök, ne tolakodjanak már, mért nem bírják megvárni a következőt, jön az mindjárt!

AncsaT írta...

:) És mellé hithű keresztény is a néni, aki előszeretettel oktat ki másokat az önzetlenség fontosságáról, és háborog, hogy az emberek mennyire csak saját magukkal törődnek manapság. Bezzeg ő nem helyezi magát mások elé - ezért is érdemel többet, mint azok az istentől elrugaszkodottak. :)

Megjegyzés küldése