Oldalak

2013-05-05

Morgós kutya

Két vak komondor találkozik egy trafik előtt... Ha valami vicces politikai dolgot akarnék írni a hétről, akkor így kezdeném. De már szinte immúnis vagyok a politikai baromságokra, és viccelődni sincs sok kedvem. Katával, hogy úgy mondjam, nem vagyunk egy hullámhosszon. A 28 nap nála most 24 lett, és dühöngenek benne a hormonok. Mondvacsinált ürügyekkel naponta többször belém köt, kiakaszt, majd mikor leordítanám a fejét, rutinosan lelép. Öt perc múlva meg, mikor én még mindig fortyogok mint egy frissen keletkezett lávató, belibben, és törleszkedik, bújik hozzám, mint a macska, ha három napja nem evett. Irigylem azokat, akik a kommunista rendszer politikai kommunikációját megszégyenítő megnyilatkozások, a Borgia pápák nepotizmusát lepipáló javadalomosztogatás, és a szélsőjobbnak a weimári köztársaságra emlékeztető erősödése okán tapogatóznak az útlevelük után. Én a párom és magam közé szeretnék néhány országhatárt, de leginkább egy egész földgolyót néha.
Azt sem kezeli túlzott megértéssel, hogy a fordításom befejezése után hirtelen kaptam egy új könyvet szerkeszteni. Természetesen S.O.S. határidővel, ami miatt minden, nem munkával és a testi szükségleteim kielégítésével töltött percet, erre kell szánnom. Mert természetesen ez nem munka. Csupán az én hülye hobbim. És amiatt külön franc a pofámba, hogy még pénzt is fizetnek érte. Ugye milyen szemét vagyok? Direkt azért csinálom, hogy őt bosszantsam. Ha nem ilyen volna, talán még bűntudatom is lenne, és igyekeznék minél gyorsabban lenyomni a melót, hogy aztán siessek hozzá, hogy vele lehessek. De azért, hogy azt hallgassam, hogy ilyen meg olyan vagyok? Inkább szépen elpiszmogok a könyvvel.
Kibogozom a mesebeli lényeket. A magyarban vannak tündérek, meg óriások és törpék. Slussz. Az angol ennél sokkal többféle lényt tart számon. Először is gyűjtőnévként ott a Fae, Fey, Fay. Ezen belül pedig van egy rakás faj: Asrai, Bluecap, Boggart, Bogie, Brownie, Cluricaun, Dwarf, Elf, Fairy, Gnome, Goblin, Gremlin, Hob, Imp, Kelpie, Knocker, Kobold, Leprechaun, Menehune, Morgen, Nisse, Nixie, Nymph, Ogre, Phooka, Pixie, Redcap, Selkie, Sidhe, Sprite, Tomte, Troll, Trow, Will'o'Wisp, Xana. Némelyik elnevezés ismerős Tolkien meg Laurel K. Hamilton könyveiből, de jó párról azt sem tudom, eszik vagy isszák. Szerencsére a könyvben csak alig néhány kerül említésre, csupán a saját kíváncsiságom végett foglalkozom velük.
A szerkesztéssel egész jól tudok haladni, mert a mondatok jobbára magyarul vannak, néhány stílusbeli apróságot javítgatok benne. Szóval egész jól megy, csak az angol eredetibe nem szabad belenéznem munka közben. Mert akkor égnek áll a hajam, látván, hogy a magyar szöveg mennyire távol áll az angoltól. (Pedig aztán, ha valaki, én szoktam szabadon fordítani.) Nem merek utánakérdezni, hogy mit fordított a fordító, nehogy kiderüljön, megint ARC példányból sikerült dolgozni. (Advanced Reading Copy: tesztolvasóknak kiadott, szerkesztetlen példány. Vicces, de kinyomtatják, és bekötik, teljesen normális könyv, csak a borítón feltüntetik, hogy ARC példány, nem végleges szöveg.) Egyszer összenéztem sorról sorra az eredetivel a fordítást, elég is volt, többet nem szeretnék ilyet.
Egyébként az, amivel ennyit kínlódtam, egy második kötet volt, és időközben az elsőből elkészült a film. Szinkronost még nem találtam, így megnéztem felirattal. Oké, nyálas meg minden, de amennyire rossz kritikákat kapott, ahhoz képest egész nézhető volt. Két jó színész (mellékszereplők) meg elvitték a hátukon a nagyját. Egyszer gond nélkül végig lehetett nézni. A szinkronost persze így már majd kihagyom. Arra már nem szánok időt. Annyira rá kell feküdjek a szerkesztésre, hogy a sorozatokat is szelektálni fogom, lesz, amit hagyok a fenébe. Csak a Warm Bodies ne legyen még tölthető, mert az biztos meg fog akasztani. Fecóval szénné röhögtük magunkat a trailereken, tuti nem fogom tudni megállni, hogy ne nézzük meg rögtön. Tudom, hogy romantikusnak szánták, de az év vígjátéka lesz szerintünk.

9 megjegyzés:

Szabi írta...

Irigyellek, hogy ilyen jókat tudtok veszekedni, aztán meg kibékülni Katával. Ez nekem mostanában nagyon nem jön össze. Vagy olyan pár jut, amelyik sír, ha balhé van, ezért nem merek semmiért dühöngeni - így csak az elfojtás marad. Vagy olyan, amelyik menekül a balhé elöl - szépen gyűjtögeti őket - aztán inkább kiszáll a kapcsolatból, csak, hogy nem kelljen soha többé szembesülnie a problémákkal.

AncsaT írta...

Ez a sírás jó ötlet, majd hordok magammal hagymát, és ha balhézik a kedves, beledörzsölöm a szemembe. :)
Ha nem lenne Fecó, meg a közös ház, szerintem mi sem lennénk már együtt. Erre szolgálna a melegházasság. Akivel nagyon összebogoztad az életedet, azt nem olyan könnyű otthagyni. Semmi sem stabilizálja annyira a párkapcsolatot, mint egy közös bankkölcsön. :)

Névtelen írta...

A lények felsorolásából a Bogie ugyanaz, mint a Bogieman (Boogeyman)? A magyar nyelvben ez a Zsákos Bácsi? Én ettől, meg a Vasorrú Bábától féltem a legjobban kisgyerekként.
Zscdoki

AncsaT írta...

Úgy tudom, hogy nem.
A "bugbear" típusú izék közé tartozik (ami egyfajta "hobgoblin"), akárcsak a "bogle" és a "boggart". De ez kisebb termetű, és lomokkal, kacatokkal teli helyen szeret lakni, mint padlások, garázsok sarka, vagy telizsúfolt szekrények. Nagyon félénk, általában észrevehetetlen marad, legfeljebb a furcsa zörejeket hallani, mikor motoz az ócska holmik közt. Teljességgel veszélytelen, a legrosszabb, amit művel, hogy fél pár zoknikat lopkod, vagy lecsórja a lepedőt a paplan alól. Max. bosszúságot okoz.
A bogey-man (mumus) valamivel komolyabban veendő. Nem annyira félénk, de a felnőttektől tart. A kicsi gyerekeket viszont direkt szereti rémítgetni.

Névtelen írta...

Akkor lehet, hogy egy ilyen bugbear van a lányom szekrényeiben is, állandóan rejtélyes eltűnések fordulnak elő :-)
Zscdoki

Névtelen írta...

Szabinak írt válaszodhoz: volt egy idős munkatársam, állandóan az életbölcsességeivel traktált. Tőle: a stabil, hosszútávú kapcsolathoz három dolog együttes megléte kell, pénz(vagyon), szex, gyerek. Ha bármelyik kettő hiányzik a háromból, szakítás a vége. Azóta ezt mástól is hallottam, talán elsőre túlzó egyszerűsítésnek tűnik, de van benne igazság.
Zscdoki

AncsaT írta...

Hát, a házban, ahol lakunk, előttünk egy idős házaspár lakott, szegények voltak, nem volt gyerekük, és kilencven felett (pedig az elég hosszú távnak tűnik) szerintem egy ideje már biztos nem szexeltek. :)

Névtelen írta...

:)
Ez tényleg szép, náluk mindent "legyőzött" a szeretet, vagy megmaradt a szerelem? Minden párnak csak ezt kívánhatom!
Zscdoki

AncsaT írta...

Intim részleteket nem tudok, mert az örökösöktől vettük meg a házat.
Lehet, hogy majd' száz évig ölték egymást, de együtt maradtak. :)

Megjegyzés küldése