Oldalak

2013-06-06

Jancsi MEGA Juliska

Fecóval megnéztük a Pirosszka, a farkas, MEGAnagyi folytatását, a Hoodwinked Too!-t, aminek magyar címe is van, de sehogy nem sikerült belőle szinkronos verziót találni. Kénytelenek voltunk felirattal megnézni, ami engem cseppet sem zavart, annál inkább a gyermeket. Pedig az angoljának nem ártana, ha több szinkronizálatlan filmet nézne. Azért így is nagyon élvezte, jókat kacarászott a poénokon. A kedvencünk a szuper, mágikus, emberfeletti erővel felruházó csodasüti receptje volt. Nem olvasták fel, de egy pillanatra megjelent a képernyőn. Kimerevítettük a képet (moziban ugye ilyet nem lehet, ezért is jó otthon filmet nézni), és lefordítottuk. Volt sok tréfás összetevő, a legjobb az volt, hogy "26 csészényi Csipkerózsika reggeli kávéjából". Elképzeltük, milyen ütős kávé lehet az, amitől még Cs.R. is felébred. Na, ebben a filmben is szerepelt Jancsi és Juliska, akiket Fecó meglepetésére az eredetiben úgy hívtak, hogy Hansel und Gretel.
Ezen változatukról nem is mondanék többet, nem lövöm le a meglepiket, tessék megnézni a filmet, lehetőleg a családdal együtt. Viszont megnéztem egy másik filmet is, szintén felirattal, de azt már egyedül. Ez volt a Hansel and Gretel: Witch Hunters. És azt hiszem, jobb volt ezt Fecó nélkül nézni. Volt már Piroska és Hófehérke modern feldolgozásában részem, de ez túl modern volt. Az eredeti mesét lenyomták 5 perc alatt, aztán főcím, és onnan folytatódik a történet, hogy Jancsi és Juliska kb. 20 év múlva, már mint hírhedt boszorkányvadászok járják az erdőt, és irtják a banyákat. Jancsi (Hansel) szerepében Jeremy Renner látható, aki a Bourne-hagyatékból ismerős, Juliska (Gretel) meg Gemma Arterton, akire elméletileg a Perzsia hercegéből emlékezhetnénk, ha ott emlékezeteset alakított volna. A főbanya, Muriel szerepét Famke Janssen kapta, aki meg az egyik X-csaj az X-men szériából, de ez már tényleg csak a webről derül ki, mert itt is, ott is úgy el van maszkírozva, hogy a felmenői sem ismernének rá.
A színészek, a figurák nagyjából helyesek, még vonzónak is mondanám őket. (Még Hanselt is, meg a banyákat is, persze csak a maszkjuk nélkül.) Mégis, az egész filmben a legcukibb Edward, aki (neeem, nem vámpír...) egy troll. Vannak igazán jó ötletek a filmben. Hogy Jancsi (Hansel) a mézeskalács-házikót alkotó édességből túl sokat evett, ezért felnőtt korára cukorbeteg lett. Gondolom inzulinozza magát, bár nem derül ki, hogy mi van a fecskendőben, amivel rendszeresen lövi magát. A fegyvereik viccesek. Duplacsövű, sorozatlövő íjpuska, robbanógolyót lövő kemping mesterlövészpuska, kicsire összehajtogatható csővel, hogy beférjen a zsebbe, meg szuper turbó Gattling-géppuska. Teljes a fegyverek kavalkádja, valahogy megfér egymás mellett a láncos buzogány és a sörétes puska. A forgópisztoly és a varázspálca.
Ez az eklektikus kellékezés még nem is volna baj, ami engem inkább zavart, hogy a filmben az összes ronda gonosz mágikus lény mind nő volt. Az egyetlen pasiszörny, a troll, pozitív szereplő, Juliska (Gretel) jó haverja lesz. Egy tapló rendőrfőnök (seriff) lefejelésétől eltekintve, hőseink kizárólag nőket bántalmaznak egész idő alatt. Idős hölgyeket, akik finoman szólva is igen kevéssé attraktívak, némelyik fogyatékkal él, mozgásában akadályozott, és/vagy látható deformitás csúfítja a testét. mintha az lenne a mondanivaló, hogy a nők elleni erőszak megengedett, ha azok csúnyák/öregek/fogyatékosak. (Ráadásul nincs a közelben egy darab pasiboszorkány sem, így implicite az is benne van, hogy ezek leszbikus banyák.) Szóval nem igazán mondanám politikailag korrektnek a filmet.
A történetben lévő csavarok sem hatnak a meglepetés erejével, elég kiszámítható minden. Nem egy lélekemelő, elgondolkodtató, a figyelmet megragadó és hosszan lekötő alkotás. Aki szereti az akciózást, a brutális verekedéseket (én szeretem), az viszont egyszer végig tudja nézni. Állítólag készül már a második rész is, amiről nem tudom elképzelni, hogy miről fog szólni, hacsak nem további boszorkányok, látványos, véres és veszélyes becserkészése és megkínzása és feldarabolása és elégetése és ilyesmi, mert nem sok elvarratlan szál, titok, bonyodalom maradt hátra. Kénytelen leszek visszatérni a sorozataimhoz, hogy nézzek valami érdekeset is. (Azt hiszem megnézem a Downton Abbey 2. évad végét.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Downton Abbey tök jó. :) Spojler: a végén esik a hó. :D

Natos

AncsaT írta...

Na, a hó már nem lesz meglepetés! :)Szerencsére nem az időjárás az egyetlen lényeges dolog a történetben, bár az angoloknál mint beszédtéma nem ritka az ilyesmi. :) Olyan ízig-vérig "angol" figurák vannak benne, nagyon szeretem ezt a sorozatot.

Megjegyzés küldése