Oldalak

2014-10-22

Vadászat politikusokra

Nagyon nem akartam mostanában politikáról, de nem állom meg. Az utóbbi napok történései rendesen felk*rták az agyamat. Muszáj vagyok kiadni magamból a dühömet. A kivándorlás nekem nem opció, mert akiket szeretek, mind itt vannak. Bézbólütővel is jó lenne szétcsapni itt-ott, de már rég nem az vagyok, aki ezt megteszi. Marad az ingerült blogolás. Keresek valami zenét, ami illik a hangulatomhoz, és elkezdem csapdosni a billentyűket. Szól a HBB: A vadászat. Jó zenék, jó szövegek, telis-tele meglepő, politikai olvasatokkal. Pl. Lassan lépked a fűben / A vak zenészek kara. / Mondjátok emberek, / Ez már Európa? Amikor az album készült, lehetett azt mondani, hogy még nem, de már nemsokára ott vagyunk. Ha most kérdezzük, hogy vazze, hát messze van még az az Európa? Akkor a válasz az, hogy hát, most már messze.
A lemezen az első track, a Prológus (A vadászat alapelvei), Major Tamás csodálatos hangján szólal meg. Kicseréltem benne öt szót: vadászat = politika, vadász = politikus, élőlény = ember, természet = társadalom, ösztön = érdek.
A Politika a politikus számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi ember megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a társadalom és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Politika megfelelő irányba tereli a politikus személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a politika csupán az érdekek gyarló megnyilvánulása volna.
Kár, hogy a mi politikusaink a nagybetűs Politika helyett csak valami alpári, kisbetűs politikát művelnek, mert ezek a pozitív hatások, legalább is, ami a hatalom csúcsán lévőket illeti, nem érvényesülnek náluk.
Valakinél, talán Müller vagy Popper Péternél, olvastam egy olyan történetet, ami szerint Krisztust egy Barabás nevű bűnössel együtt ítélik halálra. A közelgő ünnepre való tekintettel Poncius Pilátus azt mondja, hogy az egyiküknek megkegyelmez. Megkérdi a várakozó tömeget, hogy ki legyen az, aki életben marad. És bár az emberek egyenként mind Jézus nevét mondják, a tömeg hangja együtt mégis úgy hallatszik, hogy Barabás. (Ez így hülyeségnek tűnik, de Jézust úgy is szokás emlegetni, hogy Az Atya Fia, ami valahogy úgy lehet héberül, hogy Bar Abbas, és így már mindjárt érthetővé válik az egész.) Valahogy ez jut eszembe arról, hogy a FIDESZ idén harmadszor is elsöprő győzelmet aratott országszerte, és mégis, mikor valami oltári nagy disznóság kipattan, a fészbukkomentekben mindenki azt írja, hogy hát ki volt az, aki megszavazta őket, az a sok idióta, most egyék csak meg, amit főztek, de sajnos a többiek is velük együtt szívnak. Olyat viszont senki nem ír, hogy ő rájuk szavazott, de nem ezt várta, vagy rájuk szavazott, és ez így van jól.
Vajon mekkora lehet Magyarországon a korrupció mértéke, ha már az amerikai kormányzat ott tart, hogy magyar politikusokat tilt ki a területéről? Élükön az adóhatóság vezetőjével? Habár a nyilatkozó politikusok hivatalosan nem tudnak semmilyen konkrét információról, nyílt titok, hogy amerikai cégeket zsaroltak meg adóhatósági vizsgálatokkal, és ígértek nekik nyugalmat, meg hogy inkább a konkurenciára szállnak rá, ha a megfelelő alapítványnak juttatnak jókora összegeket. Hogy ez hihetetlen, kamu, ha ez így van, annak már híre ment volna? Híre is ment. A NAV-ból távozó Horváth András kitálalt már a milliárdos áfacsalásokról. Hogy egy kirúgott munkatárs bosszúból össze-vissza vádaskodik? Persze, meg Vancsura István is. Meg most az USA. Mennyi bizonyíték kell még a hatalom csúcsán lévőknek? Van nem is kell bizonygatni semmit, mert tudnak a dologról? Netán részesülnek is a hasznából?
Talán pont az ily módon kieső milliárdokat akarnák visszapótolni az újonnan bevezetendő internetadóval? Aminek a mértéke gigabájtonként 150 Ft lenne? Ez olyannyira elképesztő, hogy el sem tudom hinni. Szélessávú internettel egy felhasználó havonta simán csinál 1 TB = 1000 GB forgalmat. A havi előfizetése mindenféle kedvezményekkel együtt mondjuk 2-5.000 Ft között lehet, és erre jönne még rá 150.000 Ft adó??? Ez szerintem teljességgel kizárt. Vagy a törvényalkotó elszámolt valamit, és az a gigabájt valójában terabájt, vagy az egészet csak azért találták ki, hogy eltereljék a köz figyelmét az Amerikából kitiltott kormánytisztviselők ügyéről. Varró Dani gyerekverse meg az internetadó pont jókor jött, hogy gumicsontot dobjanak a nép elé, rágódjanak inkább ezeken.
Ha ez az új adó mégsem csak kamu lenne, akkor akár ez lehet a FIDESZ őszödibeszéd ügye. Nem sok mindennel lehet kiakasztani a magyar polgárt, de ez alkalmasnak látszik rá. A fészbukon megjelenő posztok alatt igen erőszakos hozzászólásokat is láttam. Egyesek vadászatot hirdetnének a kormánypárti politikusokra. És bár a melegfelvonulásra nem mentem el, az internetadó ellen én is kimennék az utcára tüntetni. Szóval szerintem valaki valamit elnézett ebben az ügyben, de ha mégsem, sanszos, hogy a kormány hamarosan visszavonja, vagy módosítja, vagy valami, mert ennyire nem lehetnek hülyék. Bár ez nem a hülyeségről szól, hanem a hatalom arroganciájáról, amikor pl. egy jól működő művelődési ház vezetőjét a szabadsága alatt indoklás nélkül elbocsájtják, hogy kinevezzék a helyére, az egyik beosztottját, aki az állás betöltéséhez rendeletben előírt követelményeknek nem felel meg, de aki történetesen az önkormányzat művelődési osztály vezetőjének a fiacskája.



UPDATE: Megjelent a hír, hogy mégsem lesz százezres internetadó, csak kimaradt a javaslat szövegéből, hogy a telefonadóhoz hasonlóan itt is maximálnák a havi fizetendő összeg mértékét, magánelfizetőnként 700 Ft  cégenként pedig 5.000 Ft összegben. És állítólag a szolgáltatók ezt a magánszemélyekre nem háríthatják majd át, de ez ügyben kissé szkeptikus vagyok.



UPDATE2: Tényleg ki akartam menni a szegedi tüntetésre. Mondtam Katának, hogy menjünk el, nem egy melegfelvonulás, de azért most már ideje volna kiállni valami mellett, amit fontosnak érzünk. Azt mondta, hogy eljönne velem szívesen, de a munkahelyén megmondták nekik, hogy szigorúan tilos, nem mehetnek tüntetni. Tetszik érteni? Demokratikus kormányunk megtiltja a köztisztviselőknek, hogy az alkotmányban garantált szabad véleménynyilvánításhoz való demokratikus jogukat gyakorolják.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése