Oldalak

2014-12-31

Koherencia

A koherencia szó eredeti jelentése, összetartozás, összefüggőség. Koherens a lézersugár is, melyben a fénysugarak tökéletesen azonos állapotban vannak, mondhatni "egy hullámhosszon", sőt még a fázisuk is egyforma (mintha kiborítanánk egy kamionnyi labdát, és azok nem csak egyforma sebességgel pattognának, de ugyanolyan magasra is pattannának fel, és egyszerre érintenék a földet, tök azonos ritmusban). És koherens egy szöveg, ha egybefüggő, a részei kapcsolódnak, és együtt kiadnak egy történetet, ami logikus, értelmes. Lehet, hogy ez csak a végére derül ki, mint pl. egy krimiben, de végül a helyére kerül minden mozaikdarab, és képesek vagyunk valamiféle értelmezésére az egésznek. Néha pedig pont a végső értelmezés lehetőségének létezése teremti meg a koherenciát, az egyébként látszólag összefüggéstelen részek közt.

2014-12-19

Aranypéntek

Az aranypéntek definíciója: a karácsony előtti utolsó péntek, jellemzően az utolsó tanítási nap a téli szünet előtt. Tanárnak, diáknak nagyobb nap ez, mint az aranyvasárnap. Mert mit nekünk az a negyedik gyertya az adventi koszorún? Mit nekünk az a bevásárlóőrület a multiknál? Hazamegyünk, levágjuk a holmit a sarokba, és ebben az évben már nem foglalkozunk az iskolával! Ez olyan jelentős esemény, hogy csak azért nem követeljük, hogy e jeles nap legyen pirosbetűs ünnep, mert akkor pénteken már nem kéne bemenni a suliba, így az aranycsütörtököt kéne ujjongva várnunk, és annak a munkaszüneti nappá történő kinevezéséért lobbizni, de akkor ugye a péntek munkanap, tehát be kéne menni, így csütörtökön mégsem volna mit ünnepelni, és okafogyottá válna az egész.

2014-12-14

Más baja nem a miénk?

Rosszul lett a boltban, volt aki átlépte, és tovább vásárolgatott, és aki végül mentőt hívott hozzá, az meg ellopta a pénztárcáját, hallgatom a sztorit a rádióban. Szörnyülködnek a műsorban, hogy ez rettenetes, hová jutottunk. Olyan is volt, aki minden áron be akart jutni a boltba, pedig látta, hogy a mentősök épp újraélesztenek valakit, de ő akkor is akciós pelenkát akart venni, mert az itt olcsóbb. Ilyen önzők lettünk, ezt tette velünk a... nem is tudom mi, de a rendszerváltás után történt az biztos. És nem mindenki ilyen, például a rádióban beszélgetők azok odamentek volna, és segítenek, meg minden, de sokan aztán nem. És rettenetes, és szégyellje magát, és monnyonle! Egy darabig én is csak háborogtam, aztán elgondolkodtam.