Oldalak

2016-10-02

Obstrukció, percepció, prekoncepció

Obstrukció: demokratikus hatalmi rendszerekben, a kisebbségi álláspont képviselőinek azon igyekezete, hogy a rendszer nyújtotta, legális lehetőségek kihasználásával késleltesse vagy megakadályozza a többség akaratának érvényesülését.
Percepció: az észlelés folyamata, az érzékszervek által közvetítatt ingerek feldolgozása, és a korábbi tapasztalatok alapján történő értelmezése.
Prekoncepció: előzetesen kialakult, megszilárdult nézet, vélemény.
A kvótanépszavazás kapcsán a migránsokról/menekültekről, a betelepítésről/befogadásról akartam írni, hogy mit gondolok róla, hogyan döntöttem a szavazással kapcsolatban, és hogy miért, de aztán érdekesebbnek tűnt, hogy hogyan látjuk ezt az egészet, és majd inkább utólag írok ezekről, nehogy kampányolásnak tűnjön.
Ami a baloldali ellenzéket illeti, a legfeltűnőbb az együttműködés, az összhang hiánya. Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM szerint bojkottálni kell a választást, de nem fogtak össze a kampányban, és nem egységesek abban sem, hogy el sem kell menni, vagy érvénytelenül kell szavazni. A Munkáspárt szerint nemmel kell szavazni, a Liberálisok szerint igennel, az LMP nem foglal állást a kérdésben. A kormánnyal mindannyian szemben állnak, de van a ki a választók többségével nem akar szembehelyezkedni, van aki tisztában van vele a többség ugyanazt akarja, mint a kormány, de arra játszik, hogy ez érvényes referendum formájában ne nyilvánuljon meg. Legutóbb érvényes volt a népszavazás, de éppen csak kicsivel volt 50% fölötti a résztvétel. Előtte meg, talán csak a rendszerváltás utáni legelsőt kivéve, soha nem érte el a résztvevők száma az 50%-ot. Ha most a szavazati joggal rendelkezőknek a fele nem szavaz érvényesen, akkor azt úgy fogják tálalni, hogy a társadalom nagyobbik fele szemben áll a regnáló hatalommal.
Vagyis az uniós törvények vs. magyar törvények kérdést  kormány vs. ellenzék kérdéssé változtatva, nem ellenszavazatokra, hanem a szavazás érvényességének megakadályozására játszanak. Nyilván, hisz az igen szavazatra sokkal kevésbé lehetne rábeszélni az embereket. Mert az, hogy igen, azt akarom, hogy a magyar országgyűlés hozzájárulása nélkül is lehessen ide betelepíteni külföldi népeket, nyilvánvaló marhaságnak tűnik. De hogy ez a kérdés értelmetlen, mert a) jogilag nem kötelezi az Uniót, b) nem is akarnak ide betelepíteni külföldieket, c) az egész csak figyelemelterelés, hogy ne a FIDESZ korrupciós ügyeivel foglalkozzunk, d) ez egy összeesküvés elmélet, hogy a cionista, szabadkőműves gyíkemberek a chemtrail és a HAARP után migránsokkal támadnak, e) stb. az sokkal jobban eladható, hihető, mert már számtalanszor kiderült, hogy bacsapták, megvezették az embereket, mindig ez van, most miért lenne másképp.
Az emberek számára nem az hihető, ami logikus, amire bizonyíték van, hanem az, ami egybeesik a saját nézeteikkel, melyek jó esetben saját tapasztalaton, kevésbbé jó esetben a környezet vélekedésén alapul. Egy ilyen torzító szemüvegen át látják a világot. Ez alól saját magunkat mindig kivételnek gondoljuk, mert mi ugye nem vagyunk birkák, mi használjuk az agyunkat. A letelepedési kötvények kapcsán a fészbukon én is megeresztettem egy olyan poént, hogy aki erre a célra ki tud csengetni kb. 90 millát, az feltehetően nincs úgy elkeseredve, hogy öngyilkos merénylőként felrobbantsa magát. Válaszul kaptam linket egy cikkre, hogy a felső-középosztálybeli családokban nevelkedettek radikalizálódnak a legkönnyebben. Meglepődtem, mert az én fejemben volt egy olyan kép, hogy a rossz anyagi körülmények közt élő, családjuktól elszakadt emberekből lesznek a dzsihadista merénylők. Mondjuk olyanokból, akik otthagyták a hazájukat, családjukat, és illegálisan bevándoroltak Európába. Nem is gondolkodtam rajta, csak feltételeztem.
Hasonló feltételezésekkel szoktunk élni mindannyian. Például rettentően meglepett, hogy intelligensnek tartott kollégák, racionálisan gondolkodó, diplomás emberek komolyan vették és hihetőnek tartották azokat a híreszteléseket, hogy a kormánypárti politikusok rendelték meg, a kvótanépszavazás befolyásolására, a két rendőr felrobbantását eredményező merényletet. Persze ha közelebbről megvizsgáljuk a gondolatmenetet, akkor az nem tűnik olyan logikátlannak, legyen bármilyen abszurd is a végkövetkeztetése. Mert ha a) a kormány bármire hajlandó a politikai haszonszerzés érdekében, b) a propagandagépezet folyton azt sulykolta, hogy migráns = terrorista, c) az emberek máris terrorfenyegetettségben élnek, pedig egy darab dzsihadista merénylet nem volt még az országban, akkor valakinek biztos eszébe jutott, hogy milyen jó ötlet volna egy jó kis robbantás nálunk is.
És célpontnak pont két rendőrt választottak Mert ugye a magyar nemzet egésze elleni szimbolikus támadáshoz milyen más, ikonikus célpontot is lehetne választani, mint egy rendőrjárőrt. És cui prodest, kinek használ, csakis a kormánypártnak, mert ugye az ellenzéknek nem sikerült felkapnia a témát, és nem sikerült kormányellenes propagandát folytatni a gyanúsítással. Ez az egész teljesen hihető, és életszerű. Mert a kormány tehet mindenről, a jégesőt és az aszályt is ők csinálják. Bizonyos szempontból logikus. Ahogy szovjet uralom alól felaszabadult NATO tagként az is világos számunkra, hogy az oroszok tehetnek Szíriában a harcok kiújulásáról, mivel aljas módon megtámadtak egy segélykonvojt,  ami csupán a civileknek vitt volna élelmet és gyógyszert, a harcoló alakulatokhoz ebből semmi nem jutott volna el, az USA pedig csupán egész véletlenül bombázta a szír kormányerőket a tűzszünet alatt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése