Oldalak

2018-06-20

Nagy kő



Nagy kő esett le a szívemről, sikerült kiváltanunk a svájci frankból forintosított, 3 hónapos kamatperiódusú hitelünket egy olyanra, ahol 5 évig fix lesz kamat, és így a törlesztőrészletünk is. Kicsit sokáig húzódott, pedig időben elkezdtük intézni. Az volt a terv, hogy mire jönnek a parlamenti választások, addigra megvagyunk vele. Bementünk a bankba még februárban, megbeszéltünk mindent, elindítottuk a hiteligénylést. Aztán kijött hozzánk egy seggfej értékbecslő, és mondott egy akkora árat a házunkra, amennyiért 10 évvel ezelőtt vettük. Csak időközben teljesen felújítottuk, gyakorlatilag visszabontottuk a téglafalig, kicseréltük a födémet, a tetőt, az összes vezetéket, a padlót, kialakítottunk egy rendes fürdőszobát, Kata megkapta az álomkonyháját, és beépítettük a tetőteret, meg csináltunk egy teraszt.
Már az is fura volt, hogy a fickó hümmögött, hogy a melléképület belmagassága nem éri el a 210 cm-t, és a pince sem, tehát ez nem számít az alapterületbe, és a tetőtér alacsonyabb részét se számítja be, és a WC egyben van a fürdővel stb. Kata szerint arra várt, hogy megkenegetjük majd kicsit a markát, hogy magasabb becsértéket mondjon. Nekem persze, amilyen hülye vagyok, ez persze eszembe se jutott. Ő meg persze nem volt ott. Az egész annyira hihetetlen, ahogy most Szegeden állnak az ingatlanárak, az üres telek, ház nélkül ér majdnem annyit, mint a becsérték. Ráadásul a rohadék becslő a ház kora (több mint 50 év) alapján 80% helyett csak 70%-ig javasolta a hitelezést. Az nem érdekes, hogy időközben volt egy teljes körű felújítás, az kimaradt az értékbecslésből.
Azt hittem, sírva fakadok, egy ingatlanos ismerős járt nálunk, azt mondta, hogy a becsérték duplájáért egy héten belül hoz nekünk készpénzes vevőt. Bementem a bankhoz reklamálni, de azt mondták, nem tudunk mit tenni, még csak nem is készíttethetek másik értékbecslést, mert a bank ezzel a fickóval/céggel áll szerződéses viszonyban, ők végzik az ingatlanok felmérését. Tisztára, mintha meg lenne bundázva, nehogy ki tudjam váltani a hitelemet egy olcsóbbra és kockázatmentesebbre. Ahogy a svájci frankos hitelek 180 Ft-on történő végtörlesztésénél is kartelleztek a bankok, levajazták hogy nem adnak hiteleket egymás adósainak.
Az ügyintéző sem nagyon értette, mi ebben a jó, mert azt mondta, hogy egy másik másik banknál szerinte simán megkapjuk a kölcsönt, talán kissé tovább tart, és kicsit több lesz az ügylet költsége, mert itt van számlánk régóta, ide érkezik a jövedelmünk, itt van hiteltörténetünk, itt kapunk nagyobb kedvezményt. De sajnos ez alapján az ingatlanbecslés alapján a szükségesnél csak 2 millióval kisebb összeget tudnak megítélni a kiváltáshoz. Ahhoz, hogy ezt gyorsan le tudjuk zárni, saját forrásból be kéne tolnunk ezt a két millát. Másnak talán ez nem nagy összeg, nekünk azonban nem tűnt egyszerű feladatnak.
Mert Kata természetesen rögtön kikötötte, hogy tesómtól nem kérhetek, és ő sem fog kölcsönkérni se a szüleitől, se a nővérééktől. Pedig a papának annyi a pénze, hogy már nem tudja értelmesen elkölteni, lejárólapoztatta, kicsempéztette a pincét, napkollektort rakatott a háztetőre, ami igazából nem is túl jó irányba áll, leszigeteltette a padlást, ahová nem jár fel soha, méregdrága hifit rakatott az autóba, aminek csak a rádióját hallgatja (főleg mert csak azt tudja kezelni). Kata nővéréék nem régen örököltek, azóta is tanakodnak, hogy mit kezdjenek a pénzzel. De ezek a források kirázva, találjak ki valami mást.
Így aztán majd 20 év megtakarítását (csak a hozamot, mert az adómentes) vettem ki az önkéntes nyugdíjpénztáramból. És ami leginkább a nehezemre esett, anyámtól is kértem kölcsön. (Mondta, hogy ráér, nem sürgős, de nyár végéig visszaadom neki.) Kata nagy kegyesen leürítette a folyószámláját, mondván, hogy van hitelkerete, majd abból vásárol be a boltban, és így adott annyit ő is, mint anyám. Mondjuk Katának legalább nem kell visszaadnom.
Összességében azt mondom, hogy igencsak fájdalmas volt, mire elintéztük az 5 évre rögzített kamatot, de ősztől nehezítés jön, az adósságfék szigorodik, a 10 évnél rövidebb kamatperiódusok esetén csökkentik a maximálisan bevállalható törlesztőrészletek arányát a jövedelemhez képest. Ami azt jelenti, hogy a kormány a hitelkamatok emelkedésére számít. És a bankok ezt elkezdik majd beárazni. Valószínűleg az utolsó pillanatban vagyunk, innentől már csak emelkedni fognak a kamatok. Vannak erre mutató jelek világszerte a hírekben, de már így is elég hosszú lett ez a bejegyzés.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése