Oldalak

2018-12-31

A szokások a gyökereink

A szokásos szilveszteri családi hajcihő helyett nyugodtan fogjuk tölteni a mai estét. Katám jelenleg színházban van a mamájával meg a papájával. Valami gálaműsort néznek, ami alól felmentést kértem és kaptam. Ha náluk szokás, hogy valahová el kell menni, akkor nálam is szokás lehet, hogy nem nézek gálaműsort. Fecó elment itthonról, barátokkal bulizik. Tuti lesz piálás is, mert gyalog ment, bicikli nélkül. De legalább ittasan nem vezet. Hamarosan hazajön Kata, kettesben várjuk majd az éjfélt. Koccintunk egy kis gyerekpezsgővel, meghallgatjuk a köztársasági elnök beszédét, felhívja a szüleit, és lefekszünk. Valami babonaság, hogy amivel elsején tölti a napját az ember, azt fogja csinálni egész évben. Ezért terveink szerint szexelni fogunk, éjfél után, reggel, délben és este is. :)

2018-11-10

Hét könyv

Elért hozzám is a hétkönyves kihívás. (Oszd meg a kedvenc könyveid borítóit egy hétig, minden nap, kommentár és magyarázat nélkül.) Nem nagyon rajongok az ilyenekért, mert terhet rak a kihívottra, hogy játszani hívják, amihez nem biztos, hogy van kedve, viszont nem akarja visszautasítani a kihívót, és akkor csinálja, de közben neheztel kicsit, és az nem jó. Valahogy így lehet vele az is, akitől elért hozzám a játék, mert úgy általánosságban mindenkit részvételre buzdított, plusz megnevezett pár ismerőst is, akik még nem vettek részt a játékban. (Amilyen bosszantó, ha egy ilyenbe beleugrasztják az embert, annyira zavaró az is, ha nem szól senki, mert lehet, hogy tudják, nem szeretem ezeket a riadólánc kihívásokat, de az is lehet, hogy egyszerűen senkinek nem jutok az eszébe. Végeredményben nem jó ez sehogy se, kár volt kitalálni az egész játékot.) Szóval köszönöm is, meg nem is tudom, és a feltételek sem tetszenek, mert kommentár nélkül néha elég hülyén jön ki némelyik könyv megemlítése, és a fene fog vacakolni vele egy egész hétig minden nap, meg borítókat se akarok keresgélni, letöltögetni, átméretezni stb. Írok egy blogposztot, és akkor két léggyel végeztem egy csapásra. Persze a 7 az nem elég, és a kedvenc is nehezen megfogható, így összegyűjtöttem általános-, közép-, meg fősulis korom 7-7 meghatározó jelentőségű könyvét.

2018-11-03

Őszülés

Az idei őszre, ami az időjárást illeti, sok panaszom nem lehet. De ha nem is kell elővennem, azért rendesen tele van a hócipőm. Például a halas kaland utáni héten ismételten beállított a kedves ismerős, és egy újabb vödör halat hozott nekünk. Tudom, csak én vagyok folyton elégedetlen, másutt meg éheznek az emberek, nekem meg az a bajom, hogy az ismerősök tök ingyen helybe hozzák az ennivalót. Épp csak a sült galamb nem repül a szánkba. És itt most a sült a lényeg, nem a galamb, mert a sült hal miatt nem veszekedne Kata, viszont az élő galamb ugyanígy kiakasztaná. Vagy az talán nem, mert egyszerűen csak elengedhetné. A halat meg le kéne vinni a Tiszához, ami mondjuk időben kevesebb, mint megpucolni, de mit mondjon az ember az ismerősöknek, akikkel összefut az utcán, hogy miért sétáltatja vödörben a halakat?

2018-10-25

Szörnyű megpróbáltatások

Reggelente még sötét van, amikor elindulok otthonról. Ma reggel ráadásul fáztam is. Ez azonban csak kellemetlenség. A megpróbáltatás az ennél súlyosabb dolog. Olyasmi, mint amiben a hétvégén volt részem. Az egész úgy indult, hogy Kata szólt, menjek én is, látogassuk meg az egyik rokonát, aki Mórahalom után, egy tanyán lakik, köszöntsük fel a névnapján. Az illető Kata legnormálisabb rokona, egy keményen dolgozó, szorgos gazdálkodó, ráadásul józan paraszti ésszel bőven megáldott, barátságos és jó humorú, ötvenes éveiben járó fickó. Tényleg kedvelem az illetőt, és nem is voltam náluk már pár éve, ezért aztán nem mondtam nemet. De mint kiderült, lehet hogy jobban tettem volna. Katával és Fecóval mi Kata szüleinek az autójában utaztunk, Kata nővéréék másik autóval jöttek. A találós kérdés úgy szól, ha Kata meg a mamája sosem iszik, szilveszterkor is kölyökpezsgőznek, Kata nővére este még dolgozatokat akar javítani, ezért felmentést kér, Fecó és az unokatesója gyerek kategória, Kata papája és a nővér férje pedig autót vezet, akkor vajon ki koccint a rokonnal?

2018-10-19

Légy mindenben a legjobb!

Ez legyen a minimális célkitűzésünk. Hogy akármit csinálunk, abban a legeslegjobbak legyünk. Dolgozni járunk, vállalkozunk? Csináljuk a lehető legjobban! Gyereket nevelünk?  Legyünk mi a világ legjobb szülői! Kertészkedünk? Csakis a legprofibban! Mert ha nem így akarjuk csinálni, akkor mi a kitűzött célunk? Mire hajtunk? Hogy mi legyünk a második legjobbak abban, amit csinálunk? Vegyük példának a gyereknevelést. Hogyan kell a lehető legjobb szülőnek lenni? Természetesen erre nincs egzakt válasz, sőt jó vagy rossz válasz sincs, teljességgel szubjektív dolog, hogy mit gondolunk arról, mi a dolgunk szülőként. (A körülményektől és a gyerektől is függ, de ebbe most ne menjünk bele.) Szóval, mi az, ami az adott körülmények közt, a lehető legjobb szülővé tesz minket? Megvan mindenkinek? Oké. És van, aki ennél kevesebbet akar tenni?

2018-10-15

A herceg és a lovag meg a sárkány és a trónviszály

A Prince & Knight című képes mesekönyv ötlete alapvetően jó. A meleg herceg rátalál álmai lovagjára. És boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Ahogy azt egy mesében kell. De. Ha már annyira rettentően nyitottak, elfogadók, modernek és humánusak vagyunk, akkor azért érdemes lenne figyelni egyre s másra. Például a mese súlyosan kirekesztőnek tűnik a sárkányokkal szemben. kimondottan negatív színben tünteti fel őket. Pedig józan ésszel belátható, hogy egy sárkánynak jobb dolga is lehet, mint hogy naphosszat öncélúan pusztítson, romboljon, kárt okozzon. Meggyőződésem, hogy emberi fosztogatók által kiirtott, felgyújtott falvakat varnak szegény sárkányok nyakába. Mert egy sárkány tökéletes bűnbak. Nem fog sajtópert indítani, és helyreigazítást követelni a nagy nyilvánosság előtt terjesztett rágalmak miatt.

2018-10-13

Mr. Darcy védelmében

A hvg.hu-n jelent meg az írás, amiben Mr. Darcyt ekézi egy Dolly Alderton nevű író. Direkt nem nézek utána a csajnak, nem guglizom ki, hogy mit lehet róla tudni, mert nem a személyével, kizárólag az általa mondottakkal akarok foglalkozni. Idézek a cikkből: "Az írónő véleménye az, hogy nincs mentség arra, milyen utálatosan viselkedik Darcy Elizabeth-tel. Amilyen felfuvalkodott, goromba sznob, ráfér már, hogy átgondoljuk a kiváltságos helyzetét." WTF? (Magyarul: MAF?) Hogy mi van? Ki fingott? Nem is értem. Mert egyrészről valóban utálatos és kétségkívül megbocsájthatatlan. Naná, hát direkt ilyennek írta Austen. Másrészt meg mi az, hogy "átgondoljuk a kiváltságos helyzetét"? Fosszuk meg a nemesi címétől? Lázítsuk fel Derbyshire népet, ragadjunk kaszát-kapát, és gyújtsuk fel Pemberleyt?

2018-10-11

Ma van a napja

Valószínűleg az év minden napjára jut egy "Az x világnapja", ahol x ∈ fontosnak tartott dolgok halmaza. Az utóbbi napokban sorra futottam bele, hogy ennek vagy annak a napja van. Egy hete volt az állatok világnapja, ami nem a mi napunk volt, lévén egyetlen állatot sem tartunk itthon. Legalább is nem direkt. Szerintem a pókok nem számítanak, bár néha még etetem is őket, mert megfogják a kóbor szúnyogot, legyet, molylepkét. A múltkor megkérdeztem Katát egy kiskutyáról vagy egy kiscicáról, hogy mit szólna, ha állatmenhelyről hoznánk egyet. Inkább nem idézném szó szerint, mit mondott, de a lényege az volt, hogy nem óhajtja. Mivel csak egy kósza ötletként merült fel bennem, én sem gondoltam végig, mivel járna egy állat tartása, elnapoltam a kérdést arra az időre, amikor már nyugdíjas leszek.

2018-09-17

Minősítés

Kata nem az a folyton méretkezős típus, de most előszedte a mérleget, és ráállt. Majd egy rémült sikkantással leugrott róla. Hízott! Majd öt kilót! És így a súlya már meghaladja a fél mázsát! Mondtam, hogy ha ennyire zavarja, ne álljon a mérlegre. Remegve hozzám bújt, és elárulta, hogy gyanús volt neki a dolog, mert a nadrágba, ami lötyögött rajta, most alig fér bele. De azért ezt nem hitte volna. Mondtam, hogy én sejtettem valamit, mert egyre jobban kitölti a tenyeremet. Ha egy nagy hitelminősítőnél dolgoznék, mint a Standard & Poor's vagy a Fitch Ratings, akkor a melltartókosár-minősítését AA-ról B+-ra változtatnám, pozitív kilátással, vagyis hogy a közeljövőben további felminősítés várható.

2018-08-08

Nyaralás extrákkal + barátság extrák nélkül

Nyaralni mentünk, bár a seggünk kivan a nadrágból. A két milla, amit bele kellett nyomni a hitelünkbe, hogy kiválthassuk és 5 évre rögzíthessük a kamatot, kissé szétzilálta a pénzügyi terveinket. Az utolsó pillanatban jött egy visszautasíthatatlan lehetőség, két hétre a miénk egy nyaraló a Balatonnál. Kata csereberélte a szabiját, én meg elhalasztottam a fordításom leadását. Ami anyagilag veszteség, de amennyit levonnak a díjból, abból két napot sem nyaralnánk egy ilyen szálláson, nem két hetet. Szóval felrúgtunk mindent, csomagoltunk és mentünk. Fecó kissé kevésbé lelkesen, mint mi, és csak öt napra jött, mert aztán táborozni ment. Mivel a szuper szállásunkon még internet is volt, azért sikerült rábeszélni, hogy ugyan időzzön már kicsit a Balaton partján.

2018-07-02

Ausztria - 3 nem

Az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a hatályos alkotmányból levezethető a férfi-nő hagyományos felosztásba be nem sorolható nemi identitással rendelkezők azon igényének jogossága, hogy ezt az identitásukat az anyakönyvben is rögzíttethessék. Azaz Ausztriában bevezetik a harmadik nemet. A tavaly novemberi, hasonló német döntés után már Ausztriában is lehetőség lesz rá, hogy az alternatív nemi identitás hivatalosan is elismertethető legyen. Hogy mit írnak majd a kérelmezők személyi igazolványába, arról még a parlamentnek döntenie kell, az alkotmámybírák csak javaslatot tettek az "eltérő", "köztes" vagy "nyitott" kifejezésekre.

2018-06-20

Nagy kő



Nagy kő esett le a szívemről, sikerült kiváltanunk a svájci frankból forintosított, 3 hónapos kamatperiódusú hitelünket egy olyanra, ahol 5 évig fix lesz kamat, és így a törlesztőrészletünk is. Kicsit sokáig húzódott, pedig időben elkezdtük intézni. Az volt a terv, hogy mire jönnek a parlamenti választások, addigra megvagyunk vele. Bementünk a bankba még februárban, megbeszéltünk mindent, elindítottuk a hiteligénylést. Aztán kijött hozzánk egy seggfej értékbecslő, és mondott egy akkora árat a házunkra, amennyiért 10 évvel ezelőtt vettük. Csak időközben teljesen felújítottuk, gyakorlatilag visszabontottuk a téglafalig, kicseréltük a födémet, a tetőt, az összes vezetéket, a padlót, kialakítottunk egy rendes fürdőszobát, Kata megkapta az álomkonyháját, és beépítettük a tetőteret, meg csináltunk egy teraszt.

2018-06-02

Agresszív töketlenkedés

Korábban már volt szó a migtau (MGTOW) jelenségről, ami a párkapcsolathoz, szexhez nem jutó, csalódott férfiak "savanyú a szőlő" reakciója. Valamiféle kifacsart filozófia, ami azt hirdeti, hogy a férfiakat a nők csak erőforrásként használják a saját és gyermekeik kedvezőbb életfeltételeinek megteremtéséhez. Erre kora gyermekkoruktól kezdve "idomítják" őket a nők, az anyjuk, az óvónőik, tanítónőik, tanárnőik, nagyjából az egész társadalom. De itt a megváltás lehetősége, az öntudatra ébredés, mikor a migtau (kb. a saját útját járó férfi), aki képes függetleníteni magát a belékódolt normáktól, és nem lesz egy nő rabszolgája sem. Önálló jövedelemmel, önállóan fenntartott lakással és háztartással rendelkezik, saját maga gondoskodik róla, hogy legyen mit ennie, legyen tiszta és vasalt ruhája, rendezett környezete, cserébe viszont ő maga döntheti el, hogy mire fordítja a megszerzett jövedelmét.

2018-05-14

Önmegtartóztatás

Nem nagyon postolok az utóbbi időben. Pedig többször elkapott a harci hevület, belekezdtem az írásba, eljutottam két-három bekezdésig, de aztán lebeszéltem magam róla. Alapos megfontolás után mindig tartottam magam ahhoz az érett döntéshez, hogy hanyagolom a politikai témát. Persze, könnyű nekem, mert régebben az ilyesfajta indulatokat azért blogoltam ki magamból, hogy ne itthon vitatkozzunk róla, mostanában viszont egy véleményen vagyunk Katával, tehát kitárgyaljuk a dolgokat, így amit nem írok le, azt elmondhatom neki. Két évtized sem kellett hozzá, és legalább már abban egyetértünk, hogy négy évente egyszer hová húzzuk az ikszet.

2018-04-28

Irodalmi kozmológia

Kata szerint amit én összeolvasok, az olyan, mint a tejre őszibarack, csak ezzel nem a hasam, hanem a fejem csapom el, és a szellemi gyomorrontás következményeképp az agymenésem gondolatcsere-végtermékeit ömlesztem ide a blogba. Pedig csak arról meséltem neki, hogy egyszerre olvasom az alábbi könyveket: Patik László: Anna, édesOlivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?;  John Gribbin: 13,8Richard Panek: 4% univerzum. És hogy a kvantumfizika meg a kozmológia helyenként nem kevésbé abszurd, mint a szépirodalom. Persze Kata szerint Kafkával és Örkénnyel együtt, ezek a jelentőségükben alaposan túlbecsült, agyament szerzők, akik nettó hülyeségeket firkálnak össze, nem a szépirodalom, hanem a csúnyairodalom, vagy még inkább az ezmégcsaknemisirodalom körébe tartoznak. És akkor még fel sem vázoltam neki, miféle párhuzamot találtam a két téma között.

2018-03-27

A nyúl mint olyan

Mint már többször kifejtettem, a Húsvét nem tartozik a kedvenc ünnepeim közé. A lányoknak átható szagú, maró hatású folyadékkal való öntözése mind kertészetileg, mind pogány termékenységi szertartásként meglehetősen furának tűnik számomra. Inkább arra emlékeztet, amikor a ragadozók megjelölik a területük határait. Azzal a különbséggel, hogy itt a jelölés nem hogy nem riasztja el a többieket, ettől még inkább feljogosítva érzik magukat, hogy ők is rajta hagyják a szerencsétlen áldozaton a szagnyomukat. Aki megpróbálja magát kivonni a barbár szokás alól, azt rögvest kikiáltják a néphagyományra fittyet hányó, idegenlelkű ünneprontónak. És akkor még nem is beszéltünk a nyulas őrületről.

2018-03-18

Az érem oldalai

A múltkori bejegyzés végén említettem, hogy ha tisztázzuk is a fogalmak jelentését, nincs garancia a megértésre, mert a nézőpontunk nagyon más lehet. Tesómtól kaptam indavideós linket, felvételekkel egy NGO mentőhajójáról, akik a Földközi-tengeren járőrözve mentenek gumicsónakokban hánykódó embereket. Aztán beszélgettünk arról, hogy vajon kinek van igaza, mi lenne a helyes eljárás, mit kell tenni ilyen esetben. Tesóm azt mondta, hogy az adott szituációban összezavarja a gondolkodásomat mindaz, amit már hallottam, meg hozzáképzelek, és az, hogy emberekről van szó, emberek életéről, akik vízbe fulladnak, meg akiknek a szomszédságába idegeneket költöztetnek. Lépjünk kicsit távolabb az egésztől, és vizsgáljunk inkább egy bizonyos vonásaiban analóg helyzetet.

2018-03-17

Nem bírtam ki

Még februárban összeveszett két kolléganőm. Politikai diskurzusnak indult a téma, aztán gyorsan eszkalálódott a helyzet, és egészen durva személyeskedésig fajult a dolog. Próbáltam csillapítani a kedélyeket, hogy bár egy adott területen eltérő nézeteket vallanak, sok másban viszont teljes mértékig egyetértenek, és a teljes spektrumot kéne szemlélniük, és nem egymásnak esni egy kisebb részletkérdés miatt. Erre megkaptam, hogy én csak hallgassak, egy jellemtelen, önző opportunista vagyok, visszahúzódok a magam kényelmes kis csigaházába, és nem érdekel senki és semmi más saját magamon kívül. Ami meglehet, hogy igaz, de ezek szerint ostobaságot műveltem, mikor kibújtam a csigaházamból, hogy békét szerezzek kettejük között. Ami egyébként magától helyreált két hét után, bár némi feszengés még érezhető, miközben együtt kávéznak és az időjárásról beszélgetnek.

2018-01-14

Kezdődik

Kezdődik. A kampányidőszak. Ez nekem abból jön le, hogy ismerősök, rokonok, barátok, sőt random ismeretlenek is egymásnak feszülnek, indulatba jönnek és bántják egymást. Most éppen a fészbukon szaladtam bele abba, ami blogolásra késztet. Általam tisztelt személy a választásokról posztolta ki a gondolatait. A) Egyesek elmennek szavazni, és amit megszavaznak, az a többiekre is súlyos hatással lesz. (Az kimaradt, hogy amit a résztvevők többsége szavaz meg, azzal kénytelen élni a kisebbség is. Ezt hívják úgy, hogy demokrácia.) B) Aki nem szavaz, az a jelenlegi hatalomra szavaz. (Lefordítom: aki nincs velünk, az ellenünk van. Ez szimplán demagógia.) C) Ha egy nő nem szavaz, az szégyen, örülhetne, hogy egyáltalán van választójoga, déd- és ükanyáinknak még nem volt. (Szintúgy demagóg, érzelmi alapú retorika.)

2018-01-05

Olvadt kísértet

Elég hülyén hangzik ez a cím, de a Meltdown/Spectre sem biztos, hogy többet mond. Az informatika iránt érdeklődőknek esetleg, de a többieknek sem árt tudni a dologról, mert őket is érinti. Súlyos biztonsági réseket fedeztek fel a manapság általánosan használatos processzorok felépítésében. Az egyik a Meltdown becenevet kapta, és ez főként az Intel processzorokat érinti. Szinte az összes 1995 után gyártott Intel processzort. (Kivételt képeznek az Itanium és a 2013 előtt gyártott Atom processzorok, egyik sem túl korszerű, nekem "szerencsés módon" van egy MSI Wind D130-as NetTop gépem, 2009-es Atom procival.) Az újabb asztali számítógépek jó része érintett a hibában, amit eleve a processzor tervezésekor követtek el. Felelőtlen döntést hoztak, olyan módon működtetik a processzort, amitől gyorsabb lesz, de fittyet hány az adatok biztonságos kezelésére. Tudható volt, hogy "elvileg" ez nem kóser, de bíztak benne, hogy "gyakorlatilag" majd nem jelent problémát. Tévedtek. És most nem lehet a processzorok mikrokódját frissítve javítani őket, az operációs rendszert kell foltozni.

2018-01-01

Újévi szerencse

Boldog új esztendőt kívánok mindenkinek! De csak most, január elsején. Mert december 31-én csak a férfiak mondhatják, a nők óévi jókívánsága balszerencsét hoz. Ami hagyján, hogy babona, de ronda, szexista babona. Amin felbosszantottam magam annyira, hogy sorravegyem a legismertebbeket. Ezeknek a babonáknak a központi eleme a szerencse. Mármint a jó szerencse. A szó eredeti értelme "sors", vagyis nem tesz különbséget a jó- és a balszerencse közt. De ma már kifejezetten pozitív jelentést hordoz. Ilyenkor azért kerül elő, mert valami általános, világszerte elterjedt képzet szerint, az évkezdet újrakezdéssel, tiszta lappal jár, lehetséges a rossz dolgokat odahagyni a véget érő esztendőben, és az újba csak csupa jó dolgot átvinni.