Oldalak

2011-01-31

Ami számít

Hogy jelen vagyunk-e, az számít. Barátságosnak, segítőkésznek lenni számít. Hogy anélkül múljon el minden napod, hogy bárkit is komolyan megsértenél, megbántanál, az számít. Birtokolni a legmodernebb technikát, az viszont nem. Félreértés ne essék, semmi bajom a technikával. A modern kütyük nagy részét viszonylag gyorsan be szoktam újítani én is. Viszont óvakodom attól, hogy túlságosan támaszkodjak rájuk, függjek tőlük, és csupán hasznos segédeszközöknek tartom őket, mintsem különleges jelentőséget tulajdonítanék nekik, mint valamiféle státusszimbólumoknak, melyek birtoklása kiemel az átlagból.
Valami hasznosat kezdeni az életünkkel, az számít. Unaloműzésből vásárolgatni, az nem. Persze ez nem azt jelenti, hogy soha többé ne vásárolj a vásárlás kedvéért, csak azt, hogy lásd tisztán, amit épp teszel, az számít-e vagy nem számít, valódi-e vagy nem valódi, igazi értéket képvisel-e vagy sem, van-e bármi haszna vagy nincs. Nem arról beszélek, hogy fel kéne adnod mindent, hogy elmenj valami szúnyogoktól hemzsegő mocsaras vidékre a bennszülötteket gyógyítani és maláriát kapni, annak ellenére, hogy ez aztán tényleg számítana, de nem kell ahhoz ennyire extrém dolgot tenned, hogy értelmet adj az életednek.
A szabálynak az a lényege, hogy koncentrálj arra, ami fontos az életben, és jó irányba változz ahhoz, hogy boldogságot találhass abban a dologban, aminek szenteled az életed. (De ez már a hatodik szabály lesz.) Szó sincs itt arról, hogy készíts hosszútávú terveket, melyeket kidolgozol a legapróbb részletekig. A lényeg, hogy tudd, hová tartasz, és mit csinálsz. Ébren légy, ne süllyedj zavaros álmokba, tudatosan éld az életed!
Vannak az életben fontos dolgok és vannak kevésbé fontosak. És nem is kerül túl nagy megerőltetésbe megkülönböztetni ezeket egymástól. De túl sok dolog van, ami nem számít, ami igazából nem is fontos. Nem mondom azt, hogy ami lényegtelen, azzal nem szabad törődnöd, mert szabad, nincs azzal semmi baj. Csak ne keverd össze az igazán fontos dolgokkal. Szeretteinkre és barátainkra időt szánni az fontos, megnézni a legújabb szappanoperát nem az. Visszafizetni a kölcsönt az fontos, hogy milyen márkájú mosóport használsz, az nem. Enni adni a gyerekeinknek és megtanítani őket az igazi értékekre az fontos, butikból öltöztetni őket nem az. Gondolom érthető a lényeg. Gondold végig, hogy amit csinálsz, az számít-e vagy sem, és csinálj olyasmit, ami igen.
Ötödik szabály: Tudd, mi fontos és mi nem! (Az életben van néhány dolog, ami számít, és egy nagy csomó, ami nem. Törődj többet az előbbiekkel az utóbbiak rovására!)

3 megjegyzés:

fetisa írta...

A mai penitencia betalált a szívem közepébe. Amire készülünk, ami előtt állunk, ahhoz pontosan ez kellett. Tudnom kell, mi az ami számít...bár valójában Kedvesnek ajánlanám feltétlenül eme olvasmányt, szóról-szóra. Nem akarok elveszni a lényegtelen dolgok közt. Tudnom kell, hogy egy irányba tartunk és közös a célunk. Minden nap tudnom kell...Igen.

Tyúk írta...

Vannak nagynak látszó, de lényegtelen dolgok.
Vannak viszont aprócska, de NAGYON fontos történések, esetek, érzések.

AncsaT írta...

Ezt a szabályt viszonylag szolgaian lefordítottam, anélkül, hogy hozzáfűztem volna a saját gondolataimat. Úgy éreztem, elég lapos lett, különben is triviális, de úgy látom nem kell rágódjak ilyesmin, ha más kipróbált bölcsességét akarom hinteni. Csak akad valaki, aki vevő lesz rá.

A méret és hogy számít valami, az két dolog. Sőt, mint közismert, nem a méret számít. :)

Megjegyzés küldése