Oldalak

2010-12-02

Széljárással szemben

Engem aztán nem lehet azzal vádolni, hogy FIDESZ rajongó volnék, mert képletesen is baloldalon van a szívem. Sőt, ha figyelitek az írásaimat, a szöveg jellemző módon balra igazodik. Mégis, nem állom szó nélkül, amit a magánnyugdíjpénztárak kapcsán hallok, olvasok. Kivétel nélkül mindenki háborog, anyázza a kormányt. Nem is értem, hogy szerezhették meg a minősített többséget a parlamentben, a jelekből úgy tűnik, hogy senki nem támogatta a politikájukat. Nem hallok felmérési adatokat a rádióban, de a kormányzópárt politikájának elfogadottsága kb. zéró lehet. Mert én még nem találkoztam olyannal, aki helyeselte volna a nyugdíjpénztáras dolgokat. Én meg... Ha színházba megyünk, Kata tökre rühelli, hogy az előadás végén mikor tapsolni kell, az egész nézőtér egyszerre csapkodja össze a tenyerét, csak én nem vagyok szinkronban. Azt mondja, ilyet eddig csak egyvalakinél látott. (Lehet találgatni.) Szóval most sem állom, és a véleményemmel szembe kell menjek az árral.
Nekem úgy rémlik, hogy annak idején, mikor indult a költségvetés tervezése, azt kezdték pedzeni, hogy az nem teljesen fair, hogy az államháztartás elszámolásánál a magánnyugdíjpénztáraknak utalt összegeket mint állami kiadást kell feltüntetni, mikor az igazából hosszútávú megtakarítás. Ráadásul mégegyszer mínuszba kerül az összeg egy része, mikor állampapírt vesznek rajta a biztosítók. A vegyes nyugdíjrendszerre nemrégiben áttért államokkal pl. a lengyelekkel együtt kértük, hogy változtassák meg az EU elszámolási szabályait.Ez mindössze pénzügyi trükközés, ettől nem lesz se jobb, se rosszabb, illetve, mivel szebben hangzik, javítja az ország megítélését, és könnyebb teljesíteni a maastrichti kritériumokat az eurozónába való belépéshez. Ami kritériumoknak egyébként a bent lévők sem igazán felelnek meg.
Az EU megfelelő fórumai nem sok megértést tanúsítottak. A magyar virtus meg ugye ilyenkor azt írja elő, ha már lúd, legyen kövér. Nem változtattok elszámolási szabályt? Na akkor megoldjuk másképp! Ha ezt a pénzt mínuszba kéne számolni, akkor inkább megtartjuk. Akkor aztán nem lesz mínusz. Ráadásul így nem kell utána még kötvénykamatot is fizetni. A nyugdíj dolog meg egyébként is átb*szás. Miért engedjük, hogy a magántőke k*rja át a lakosságot? Mikor azt megtehetjük mi magunk is. Legalább az így keletkező nyereséget mi nem vonjuk ki az országból. Az eddig felhalmozott vagyont (már ami maradt belőle) meg inkább benyomjuk az államadósság törlesztésébe. Mindjárt kisebb lesz az adósságszolgálat, annyival kevesebbet fogunk kamatot fizetni a "nemzetközi finánctőkének". Talán még a válságból is kilábal az ország.
Persze világos, hogy az IMF, meg a "globális nagytőke" urai nem örülnek neki, hogy egy ország elindul kifelé az adósságcsapdából. Nekik az az érdekük, hogy szép nagy tartozásunk legyen. Egyrészt ők abból élnek fényesen, hogy mi kamatot fizetünk nekik. Másrészt meg minél nagyobb az adósság, annál nagyobb a hatalmuk felettünk, annál nagyobb a beleszólásuk az ország irányításába. Naná, hogy keresztbe tesznek. Rontják a hitelminősítésünket. Ez nem azt jelenti, hogy romlik a gazdaságunk működése, és ezt ők követik a számokkal, hanem, hogy új feltételeket határoznak meg, hogy nagyobb sápot szedjenek le, és nehezítsék a gazdasági helyzetet. Amíg a gödörben vagy, ők dirigálnak, te nem nagyon ugrálhatsz, mert a fejedre borítják a bilit. Ezért, ha azt látják, elkezdesz kikapaszkodni, megpróbálnak visszalökni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése