Oldalak

2012-01-16

Jó reggelt Itália

A Standard & Poor's leminősített 9 eurozóna tagállamot. Valami olasz fejes nyilatkozott, hogy érthetetlen számukra az eset, épp most hoztak meg egy csomó fontos döntést, jó úton vannak a kilábalás irányába. Nem értik, mert éppen, hogy jó irányba mozdultak el a dolgok, és akkor most ez a leminősítés... Jó reggelt Olaszország! Ébresztő! Hát mi a fenéről beszélnek a magyarok egy ideje? Hogy a hitelminősítők pont akkor sorolnak rosszabb osztályba, mikor valami pozitív történik, és javulhatna a helyzet. A francia fickó meg azon értetlenkedik, hogy miért pont őket, mikor az angolok sokkal gatyább helyzetben vannak. Na ja, babám! Csakhogy az angolok csupán látszólag tagjai az EU-nak. A La Manche csatorna szélesebb, mint az Atlanti-óceán.
Az amerikai Dollár nagy bajban van. El sem tudjuk képzelni mekkorában. Jelenleg ez a világ tartalékvalutája. Ami azt jelenti, mindenki ebben akarja tartani a pénzét. Mert ez biztonságos. Az USA a világ legerősebb, legstabilabb, leg... állama. És, hogy mi ez a tartalékvaluta dolog? Az USA-ban nyomtatnak egy csomó Dollárt, amivel külföldön jól bevásárolnak. A külföldiek meg ezt a Dollárt elteszik a páncélszekrénybe, a fiókba, a párnahuzatba. Mert ebben halmozzák fel a vagyonukat. Tehát az USA kapott egy csomó mindent ajándékba, amiért színes papírcetlikkel fizetett. Aminek mindenki nagyon örül, és egymás közt ezzel vásárolgat.
De a Dollár szerepe kezd meginogni. Japán és Kína közt született egy megállapodás, hogy amikor egymással üzletelnek, azt ezentúl nem Dollárban, hanem a saját devizáikban fogják elszámolni. Hivatalosan talán még nem, de a növekedési üteme miatt hamarosan Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága. Megelőzheti az USA-t. Mi lesz, ha egyszer csak elkezdenek Dollár helyett Jüanban számolni a világon? Vagy mondjuk Euróban? Akkor bizony a Dollár árfolyama elindul lefelé. Mindenki villámgyorsan kiszedi a páncélszekrényből, fiókból, párnahuzatból. És átváltják valami másra. Jüanra, Euróra, svájci Frankra. A Dollárt visszaküldik Amerikába, és vásárolni akarnak rajta.
Megfordul a dolog. Eddig kinyomták a Dollárt, külföldön vásároltak rajta, és a Dollár kint maradt, nem kellett cserébe semmit adni. Most viszont a Dollár visszajönne, egy csomó mindent felvásárolnának érte az USA-ban (nem hamburgert meg kólát, hanem termelőeszközöket, cégeket, gyárakat, földeket), és cserébe nem kapnának semmit. Olyan iszonyú mennyiségű Dollár van kint a világban, hogy, ha ez visszaáramlana, az amerikai államadóssággal együtt pillanatok alatt csődbe vinné őket. Sőt. Gyakorlatilag már csődben is vannak, csak elkenik a dolgot. Európára mutogatnak, hogy hú, mekkora baj van odaát, a nagy víz túloldalán.
Olyan pletykákat hallottam, hogy Dominique Strauss-Kahn szexbotránya "véletlenül" pont akkor pattant ki, az amerikai rendőrség pont akkor vádolta meg szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással, mikor az IMF volt vezetője elkezdett feszegetni egy kínos kérdést. Történetesen az után érdeklődött, hogy meg van-e még az USA aranytartaléka? Másik pletyka szerint 2009-ben a kínaiak egy külkereskedelmi elszámolás egyenlegeként kaptak egy rakás aranyrudat. Ellenőrizték a tisztaságukat, apró lyukakat fúrtak beléjük, és megvizsgálták a fémforgácsot. Kiderült, hogy a külső aranyréteg alatt wolfram van. A rudakon lévő jelzések szerint, azok eredetileg Fort Knoxból származnak. (Ott őrzik az USA aranytartalékait. Vagyis talán csak őrizték.)
Könnyen lehet, hogy egy világméretű panamázás végkifejleténél tartunk. Aminek következtében akár az egész világgazdaság összeomolhat. Óriási felfordulás lenne, jó időre megszűnne a ma ismert nagyságrendű nemzetközi kereskedelem. Visszatérnénk a "két vagon almát adok cserébe egy vagon nyersacélért" jellegű cseréhez. Ami kicsit nehézkes volna, de nehezebben lehetne leértékelni a magyar almát, mint a magyar devizát. Mert az be lehet dumálni a népeknek, hogy a Forint gyenge, a Dollár erős, de ki hiszi el, hogy a norvég alma finomabb mint a magyar? Aki megkóstolja ezt is azt is, rögtön érzi a különbséget.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése