Oldalak

2011-09-30

Feminista vámpírfilm

Közeledünk kérem, ha még nem is az igazi. Én ugye leszbikus, feminista vámpírosat szerettem volna, de már a feminista vámpíros is valami. Sőt, igazából Louise, a fővámpírcsaj leszboszi vonzalmat érez Lena iránt, azért is teszi vámpírrá. (Igen, ez a Lena ugyanaz a tündéri szeplős kislány, aki a "Csajok a csúcson"-ban is Lena néven futott. Csak közben eltelt 10 év, és már nem pedo a dolog, ha ráizgul az ember. Mondjuk most is elég fiatalkának néz ki, pedig kevesebb mint egy év van köztünk.) De nem lesz leszbi románc a dologból, nagy sajnálatomra. Lehet, kénytelen leszek magam megírni a mesét. Ami jó viszont, hogy nem kéne visszafognom magam. Azt hittem túl durvák az ötleteim, de nem, ebben a filmben szemrebbenés nélkül elsütnek az én elképzeléseimnél erőteljesebb dolgokat is.
Páldául nincsenek férfi vámpírok. Kérdi a frissen átváltoztatott Lena, hogy miért. A válasz az, hogy "Túl zajosak, mohók... és túl hülyék voltak. Néhányukat megölték az emberek, a többiekkel magunk végeztünk." Az igen. Ugye a szaporodáshoz nem kellenek vámpírpasik, elég hozzá egy harapás, így mint evolúciós zsákutcát, simán kiiktatják őket a képből. Kell még egy szigorúan szankcionált tabu, hogy fővesztés terhe mellett tilos férfiakat vámpirizálni, és megoldódott minden probléma. Nincs diszkrimináció, alacsonyabb fizetés, nincsenek szexista viccek, kettős erkölcs, előnytelen munkamegosztás. Mondjuk az azért nem árt, ha valaki az ágyban a lányokat részesíti előnyben, mert az emberhímek olyan nagyon törékenyek.
Persze az élet (halál ?) nem fenékig tejfel a vámpíroknak. Fiatalnak maradni, és látni, hogy a szeretteink sorra megöregednek és meghalnak, fájdalmas tapasztalás. Mondjuk ezt már ismerjük a "Hegylakó"-ból. A véres, erőszakos jelenetek sem szokatlanok, ez gyakorlatilag kötelező kellék az ilyen mesékben. Amitől ez más, hogy miután valaki vétett a szabályok ellen, és az egy társ életébe került, a pasitörvények szerint simán kinyírnák. Itt a lányok sokkal megértőbbek, támogatóbbak, empatikusak akkor is, ha ragadozó természetük van. Sőt, az igazi hentelés, az értelmetlen - tehát nem táplálékcélú vérszerzés miatt elkövetett - öldöklés akkor veszi kezdetét, mikor a kommandós fickók feltűnnek a színen.
A film kap egy csomó pirospontot tőlem. Nem rossz a történet, egész jók a színészek is. A látvány is frankó, pedig nem Hollywood terméke, ez egy német film. A rendező az a Dennis Gansel, aki a már emlegetett "Csajok a csúcson"-t (Mädchen, Mädchen) is csinálta, meg a "NaPolA" c. filmet. A cím egy középiskola nevének rövidítése (National Political Academy - németül is valami hasonló) a náci Németországban, ami a Führer elitkatonáinak nevelőhelye. Megnézésre ajánlott. Aztán volt még "A hullám", (Die Welle), egy iskolai projekt története, ahol a diákoknak azt kellett megtanulniuk, milyen is a diktatúra természetrajza. Csak túl jól sikerült a dolog. Ez is nagyon ajánlott. Ez a film meg a "Mi vagyunk az éjszaka" (Wir sind die Nacht). Érdemes lesz figyelni a fickó további munkáit is.


És kedvcsinálónak két kép. Ez Lena, még emberként:


Nasiznak a csajok. Nora és Charlotte:


16 megjegyzés:

suzy q írta...

áá kedvenc film. nem csak azért, mert amúgyis a német filmek a kedvencek. a legjobb jelenet az volt, mikor berúgtak, meg az éjjeli vásárlás, mikor lena először ment le a klubba (amúgy az elég buzibárnak tűnt nekem)meg a kádban az átváltozás. a zene is nagyon ott van, xenia baliyeva meg a legjobb választás volt a dumpfe traume c. számmal.

suzy q írta...

ja, és lena volt a parfümben a csaj, akit először ölt meg a csávó

AncsaT írta...

Német filmekben nem vagyok jó, most erőltetem az agyam, és csak Wim Wenders jut eszembe, a "Berlin felett az ég" meg a "Távol és mégis közel", azok teljesen elvarázsoltak. Ja, meg az övé a "Pina" c. film is, ami sokat sejtető címe ellenére zenés-táncos, és Pina Bausch a tánckoreográfus csaj neve. A film itt a gépemen, de még nem nem volt időm megnézni. A Parfümöt se láttam, pótolandó mulasztás.

Fricc írta...

Márpedig a Parfüm kötelező darab - pláne bizonyos bejegyzések (http://ancsat.blogspot.com/2011/05/szagok.html) létezése miatt. :D

suzy q írta...

az új német filmek nagyon jók. a kedvenc rendezőm fatih akin, az összes filmje iszonyú jó. többségében a török bevándorlók életéről szólnak a filmjei. a gegen die wand, és az auf dem anderen seite felkavaró filmek, és kötelezőek.(a másodikban leszbik is vannak:). az im july és a soul kitchen meg vígjáték, de a színvonalasabb fajtából. a die fremde, -nemtom a rendezőjét- is a török bevándorlókról szól, és hát nagyon jó. azt is nézd meg. van még csomó más jó, de ezeket előbb. a gegen die wand tuti tetszeni fog.

AncsaT írta...

OK, a Parfüm már csorog lefelé a gépemre, meg fogom nézni. :)
Fatih Akin filmjeit is össze fogom vadászni. Mondjuk szakdolgozat tervet kell leadnom két hét múlva, szóval nem tudom mikor lesz rá időm, de majd beszorítom a Dexter meg a Caprica közé. :)

Szabi írta...

A Távol és mégis közel nagy kedvenc, de sajnos nem sikerült megtalálnom letöltős oldalon - pedig évek óta vadászom.

AncsaT írta...

nCore-on van, 9 seeder is tolja.

Névtelen írta...

A Parfüm tényleg jó, pont múlt héten tervezgettem, hogy ideje könyvben is elolvasni.
Panka

AncsaT írta...

Ma néztem meg. Hihetetlenül jó volt. Nem is értem miért maradt ez ki nekem idáig. Muszáj vagyok írni róla postot. :)

gofri írta...

Ancsa, a Parfüm tényleg egy MUSTSEE. Patrick Süskind bestsellere egyébként amiről én úgy szereztem tudomást, hogy még anno a Friderikusz foglalkozott vele Az este c. műsorában (amíg az övé volt). Nagyon tetszett nekem is.
Suzynak meg köszi a tippeket, tökre lusta vagyok német filmek után guglizni, pedig én is nagy fan vagyok. Most ezeket majd jól felírom.

AncsaT írta...

Most áradozok róla a mai bejegyzésemben. :) És tényleg, a köszönettel adós maradtam. Hála érte Suzy, és a német filmekért is, azokra szintén rá fogok mozdulni.

Leszedtem a könyvet. Sőt, hangoskönyvet is találtam. Rá fogom nyomni a telefonomra, és buszozás közben majd jól meghallgatom. Ha nagy a tömeg, a tolongásban nem tudom használni az olvasót, de hallgatni simán lehet. :)

gofri írta...

Hangoskönyv? Hol? Átküldöd? :)

AncsaT írta...

Még nem jött le, de majd jelentkezem. :)

gofri írta...

oké. :) kösz. (a link is jöhet amúgy.)

AncsaT írta...

Mélben küldtem.

Megjegyzés küldése