Oldalak

2022-08-14

Őzekedés

Hallgatom a rádióban, hogy megkezdődött az őzek üzekedése, amikor fokozott óvatossággal kell vezetni az autósoknak, mert párzási tébolyában a bak vakon megy a suta után, vagy az egyik bak kergeti a másikat, és ilyenkor váratlanul kiugorhatnak az autók elé. Na most, ha többnyire a bakok ilyen bénák, akkor miért sutának mondjuk azt, aki ügyetlen? Miért nem így használjuk: a férfi idegességében egy bak mozdulattal leverte a vázát a komódról. És ha már leverte, azt miért lányos zavarában tette? Ahogy elnézem a kamaszokat, általában a fiúk vannak nagyobb zavarban a lányok jelenlétében, mint fordítva. Nem úgy kéne mondani, hogy fiús zavarában eltévesztette a dolgot?
Hagyományosan a gyengébbik nem alatt a nőket értik. Ami súlyemelők olimpiai eredményeit tekintve igaz is. De a tengeren hánykolódó mentőcsónakban élelem és víz nélkül a nők tovább maradnak életben. A nők immunrendszere erősebb. A nők jobban elviselik a fájdalmat. A nők jobban bírják a lelki megterhelést, a stresszt. A nők tovább élnek. A nők jobban tudnak egyszerre több felé figyelni, ezért a nők ritkábban szenvednek balesetet. A nők jobb eredményeket érnek el az oktatásban, többen szereznek diplomát, PhD fokozatot. A nők jobban fektetik be a pénzt, a nők portfóliója egy felmérés szerint átlagosan 18%-os hasznot hoz, míg a férfiaké csak 11%-ot. A szabványosított IQ-teszten a két legmagasabb pontszámot nő érte el.
És mi az, hogy csajos este? Egy kerti partin, a pislákoló tűz mellett ücsörögve, a sötétben a volt évfolyamtársnőmmel kozmológiáról beszélgettünk, a legújabb csillagászati mérésekről, kvazárok vöröseltolódásáról. Közben a karórájának szétjött a szíja, egy laposfogóval megcsináltam neki. Sört ittunk. Ezalatt a férje egy másik pasival sportcipőkről beszélgetett, arcszesz márkákat hasonlítottak össze, és végigkóstolták az asztalon lévő különféle csipszeket, majd kitárgyalták a kedvenc tévésorozataikat. Miközben mojitót ittak meg pinacoládát.
Hogy a férfi a teremtés koronája, az régen is csak egy mítosz volt. A történelmet ha nem is kizárólag ők csinálták, arról a beszámolókat sokáig kizárólag ők írták. És voltak akik a férfiközpontú történetírás nagy alakjainak életrajzához kiegészítésül hozzáfűzték a megjegyzést, hogy minden sikeres férfi mögött ott áll egy erős nő. Ma már nem feltétlen szükséges az erős nőknek egy férfit állítani a kirakatba maguk elé, egy nő önállóan is érvényesülhet. Ez persze a férfiak lehetőségeit korlátozza, és sokukat alaposan el is bizonytalanítja a férfiszereppel kapcsolatban.
A hagyományos családfő (a család feje) modell kezd kimenni a divatból. Van helyette pl. parazita szingli, aki a szülein élősködik, nem akarja elhagyni a mamahotel kényelmét. És ez még a jobbik eset, mert vállalja a prioritásaiból eredő döntés következményeit, és összességében elégedett az életével. A MGTOW viszont másokat (többnyire a feministákat vagy csak általában a nőket) hibáztatja, mert képtelen megfelelni a hagyományos szerepelvárásoknak.
Ezekkel a szerepekkel egyébként komoly problémáim vannak. A társadalmaink mélyreható változásokon mennek át, a hagyományos szerepfelfogás idejétmúlt. Eltűntek az életre szóló, egymást kölcsönösen kizáró kategóriákon alapuló szerepek (király, zsellér, apáca, szajha stb.), helyette egy napon belül több eltérő szerepet kell betöltenünk. Reggel a gondoskodó családanya tízórait csomagol a csemetéknek, délelőtt céltudatos menedzserként teammunkát vezényel, ebéd közben megértő terapeutaként hallgatja a párkapcsolataiban sikertelen barátnője panaszkodását, estére mesterszakácsként ínyenc vacsorát készít, éjszakára pedig lovaglóostorral hadonászó, szexéhes domina lesz.
De még ezekkel a szerepekkel is komoly gondok vannak. A család működése és a nemi szerepek is átalakulóban, így már nincs apaszerep, anyaszerep, hanem szülőszerep van. Egy egyedülálló szülőnek egymagának kell megoldania mindent, de ahol ketten vannak, ott sem válnak el élesen a feladatok, nem is beszélve az olyan családokról, ahol két nő vagy két férfi nevel gyereket. (Esetleg öt nő neveli a nyolc férfitől született tizenhét gyerekét, úgy hogy négy férfi állandó poliamor kapcsolatot tartva együtt lakik velük, kettő rendszeresen, kettő pedig alkalmanként tartja a kapcsolatot a gyerekeivel.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése