Oldalak

2011-08-21

Korean Dorama

Koreai film dömping van mostanában a legsűrűbben használt torrentoldalamon. Az egyik a "GP506" (aka: Guard Post 506) volt. A feltöltő leírásában a következőket mondja róla: "Na, azt leszögezhetjük, hogy soha többé nem nézek időben és cselekményben ide-oda ugráló koreai horrort, leginkább a szereplők miatt, egyforma a nevük, egyforma az egyenruhájuk, tökegyforma a pofájuk, amit ráadásul egységesen a félelem és az elmebaj grimaszai torzítanak, illetve vér és kelések takarnak el, így aztán g*cinehéz eldönteni, hogy épp ki hol van, ki az aki ott van, ki kivel van, mi mikor van, és hogy úgy egyáltalán mi a lóf*sz van." Nos, azt kell mondjam, hogy ezzel én nem értek egyet, mert ezt a sztorit simán sikerült követnem, tökre értettem, hogy ki kicsoda, mikor vagyunk és mi történik.
Azt viszont tényleg el kell ismernem, hogy a jelzett probléma létezik, mert európai fülnek megkülönböztetni két olyan nevet - melyek kb. úgy hangzanak, hogy Goeung Yeong vagy Yoeung Geong - nem egyszerű. És az arcokkal nekem is meggyűlt a bajom, a Yi San c. doramában. (A 'dorama' japános ejtéssel a "drama" angol szó. Tévéadókon vetített, ázsiai gyártású filmsorozatot jelent.) Ez a 18. sz.-i történet, San herceg (a későbbi Jeong Jo király, aki kb. a Koreai Mátyás király lehet) elleni intrikákról szól, és arról, hogy kevés számú hű alattvalója és barátja segítségével hogyan igyekszik kikeveredni azokból. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy a filmben van 10-15 ötven-hatvan körüli pasas, mind ugyanabban a tökegyforma, magas méltóságot jelentő piros ruhában, akiknek tökugyanolyan a bajusz- és szakállviselete, a keleti arcvonásaik pedig nekünk egyformának tűnnek.
Jó nagy szívás, és az alkotók is érezhették, hogy ez gáz, mert időnként ki szokták írni a szereplők alá, hogy ő most az uralkodó, vagy valamelyik miniszter, vagy ki a fene. Ráadásul az egész 77 epizód (mint a 77 magyar népmese), és nem mondanám, hogy irtóra peregtek az események, szóval a 10. rész környékén besokalltam tőle. Egyébként ezek a koreaiak elég szimpatikusak a hagyományos cuccaikban. Mintha a magyar népviseletet erős kínai behatás érte volna. Láttam egy íjat is, ami nagyon emlékeztetett a honfoglaló őseink által használt formára. A nők szoknyája, az ingvállal, a köténnyel, szintén érdekes. Persze inkább kínainak tűnik, csak valahogy mégis olyan ismerős.
Most átváltottam a Szelek kertje c. sorozatra, ami szintén ebben a korban játszódik, és szintén a Királyi Festészeti Akadémián. Szerepel benne egy festőnövendék, aki fiúnak öltözött lány, és még csak két epizódot láttam, de mintha valami romantikus dolog pendülne meg közte, és egy hölgy között, aki kb. gésa lehet, csak az itteni verzióban. (Tehát nem prosti, hanem olyas valaki aki művészi módon képes szórakoztatni a férfiakat.) Gondolom nem kell magyaráznom, miért tetszik ez jobban.

8 megjegyzés:

Tyúk írta...

A repülő tőrök klánja az a film, amiben fogalmam sincs, ki kivel van, mert számomra egyformák. Viszont a film szépen van fényképezve.

AncsaT írta...

Ó, az nem volt annyira bonyolult. Nagyon szép, allegorikus képekben elmesélt szerelmi dráma, keleti ízlés szerinti tragikus véggel.
Nekem a csúcs Hamvas Béla: Szilveszter c. regénye volt. Még nem értem az első oldal aljára, mikor először elvesztettem a fonalat. Sokkal tovább nem is jutottam. :)

Névtelen írta...

Napcsit ;)
Panka

AncsaT írta...

Panka drága! Biztos az irtózatos hőség az oka, aminek következtében talán a lábujjaimat sem tudnám megszámolni, de nem jöttem rá, mi az a "napcsit". :)

Névtelen írta...

http://media.photobucket.com/image/happy%20birthday/paurav_gandhi/birthday_beer.jpg?o=4
Panka

AncsaT írta...

Jaj, én olyan bárgyú vagyok, mindenáron a bejegyzés témájával akartam összefüggésbe hozni a "napcsit", de sehogyan sem ment.

Köszönöm szépen, aranyos vagy. :)

Fricc írta...

"még csak két epizódot láttam, de mintha valami romantikus dolog pendülne meg közte, és egy hölgy között..."
Hé! Én is itt tartok és nem csak "mintha", hanem süt ez messziről, már jó előre a maga távolságtartó és finom koreai módján! :)

AncsaT írta...

Egy koreai sorozatban az ember nem hisz a szemének, ha ilyen nyilvánvaló vonzódást lát. Különösen két nő között. :)

Ha most kezdted, óvatosan olvasd a későbbi bejegyzéseim, mert némelyikben spoiler lehet.

Megjegyzés küldése