Oldalak

2011-08-06

Titkos háború?

Afelől már nem sokaknak van kétsége, hogy a világ irányításában a kormányok mögött álló árnyékhatalmaknak van a legnagyobb szerepe. A pénzügyi mechanizmusok és a média segítségével irányítanak mindent. Egy-egy hír kiszivárogtatásával, eladási hullámmal ma szinte bármelyik állam vezetését képesek lennének megbuktatni. Ez a hatalom óriási, viszont az eszközei igen durvák. Ahogy az öntvénymegmunkáló gőzkalapáccsal sem lehet kárpitosszeget beverni, ezen a módon is csak az egész földgolyóval lehet golfozni, esetleg egy-egy pénzügyi régiót tolni felfelé vagy lefelé. Persze, ahol megérintik, ott lesz a legnagyobb a nyomás. Lásd Görögországot az Európai Unión belül.
Ami engem aggaszt, hogy meglehetősen kaotikusnak tűnik a világ. Nem tudom, hogy a felfordulás valamiféle terv része, ami az ellenőrzés még szorosabbá, globálissá tételét, egyfajta pénzügyi és politikai világkormányzat kialakítását célozza, vagy pedig kezd kicsúszni az irányítás a háttérhatalom kezéből, esetleg nem egyetlen hatalmi centrum van, hanem több, és azok között, a kulisszák mögött, öldöklő küzdelem zajlik, melynek polgári áldozatai lehetünk. Ami biztos, hogy furcsa dolgok történnek. Erős államokat, Olaszországot, az USA-t, pénzügyi, spekulációs támadások érnek, és nemzetközi pénzügyi szervezetek és vezetőik ellen indulnak hatósági eljárások. Az egész olyan gyerekes pofozkodásnak tűnik, de vajon mi lehet az események mögött. Mert valami van.
Úgy tűnik Izlandon történt valami meglepő, miután a bankok kapzsisága csődbe vitte az országot. Egyes írások szerint valóságos polgári forradalom zajlott az országban, aminek során a népharag elsöpörte a politikai vezető réteget, és az emberek megtagadták, hogy velük fizettessék vissza azokat a kölcsönöket, amelyek mások zsebét hizlalták. Politikusokat és bankvezetőket állítottak bíróság elé, és ítéltek el. Izland nem egy jelentős pont a térképen, van vagy 320.000 lakosa. De ha tényleg sikerrel lerázták magukról a pénzoligarchia kamatbéklyóit, akkor ez követésre érdemes példa lehet máshol is. Hogy ezt a kormányok vagy a pénztőkések kívánságára hallgatja agyon a nemzetközi sajtó, azt nem tudom, de valószínű mindkettő érdekelt benne, mert együtt buknának.
De az sem kizárt, hogy a kormányok kezdenek ráébredni, hogy őket is fojtogatják a tőkepénzek urai, és azoknak ugyan óriási gazdasági hatalmuk van, de valójában csak igen kisszámú személyről van szó, akik csak közvetett hatalmat tudnak gyakorolni a pénz segítségével. És mondjuk ha a közvetett meg a közvetlen hatalom ütközik... képzeljük el, amint egy bankjegyet helyez valaki egy pisztolygolyó útjába. Például az IMF élén álló személy igen nagy hatalommal rendelkezik, de egy egyszerű ügyészségi határozattal rendőröket lehet küldeni érte, hogy tartóztassák le, ami után persze óvadék ellenében majd szabadlábra kerül, de a posztjáról le kell mondania, és jókora nyomást lehet rá gyakorolni egy esetleges börtönbüntetés fenyegetésével. Sőt, az utódjának a golyóit is meg lehet szorongatni, még akkor is, ha nő az illető.
Az árfolyamokra, államkötvények árfolyamára, és ezen keresztül az egyes országok anyagi helyzetére, de a tőzsdék és a devizapiac árfolyamaira is, a legnagyobb hatással a hitelminősítők értékelései hatnak. Jelenleg három nagy ilyen minősítő van, a Moody's Investor Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings. Ez a "szentháromság" az egész nemzetközi piacot képes befolyásolni, miközben  mindhárom amerikai érdekeltségű. Persze ez nem jelenti azt, hogy az USA-val nem babrálnak ki szemrebbenés nélkül, amint arról már szó esett. Az EU már ébredezik, és felvetették, hogy kéne egy saját, megbízható, európai hitelminősítő intézetet létrehozni. És szerintem Kína is gondolkodik hasonlóban. Az USA két legnagyobb hitelezője Kína és Japán. Ha további leminősítések nyomán az általuk birtokolt nagy mennyiségű amerikai államkötvény veszít az értékéből, annak nem fognak örülni. És senki más, aki dollárban tartja a megtakarításait.
Az USA gazdaságát nem kicsit lendíti, hogy a dollárjuk jelenleg a világszerte, általánosan használt tartalékvaluta. Amit nem akarnak most elkölteni, jobbára ebbe teszik az államok és a cégek. Mivel megingott a bizalom, részben kezdték a dollárt átmenteni svájci frankba. Ezért az iszonyatos árfolyam emelkedés. Kína persze kezdi emlegetni, hogy jó lenne egy új, stabil tartalékvalutára áttérni. Mivel a világ gazdasági erőközpontja a tengerentúlról Kínába vándorol, ez idővel akár lehetne a kínai Jüan is. Onnantól kezdve nem Kína tartaná dollárban a tartalékait, hanem az USA jüanban. El lehet képzelni ennek a hatását a gazdasági erőviszonyokra.
Szóval a világgazdaságban nagymérvű változásokat sejtek, és biztos vagyok benne, hogy mi kisemberek fogjuk ezeknek megfizetni az árát. Hogy úgy mondjam, megingott a bizalmam a Forintban, és a hosszútávra lekötött 100e Ft vésztartalékomat felbontottam és átadtam tesómnak, hogy a sajátjával együtt forgassa meg a nemzetközi devizapiacon. Önmagában ezzel az összeggel nem tudtam voltam beszállni a játékba, de talán így én is részesülök a haszonból. Ebben is van persze kockázat, de az árfolyammozgásokat látva a magyar fizetőeszközben kevesebb fantáziát látok. Szóval ezentúl majd árfolyamokat fogok nézegetni, meg grafikonokat összevetni, és ha lezárt tranzakciókról, bruttó hozamrátákról meg hózárást követő nettó nyereségekről hablatyolok, ne lepődjetek meg.

10 megjegyzés:

Señorita írta...

Én biztosan nem fogok meglepődni. Nincs éppenséggel közgazdász agyam, meg a számok ugye... Dehát pontosan ugyanazok az indokok lökdöstek engem is a pénzpiaci elemzések, keresztárfolyamok, stb. világába, mint Téged. Kína elképesztő lehetőségek előtt áll. Ahogy a frank ilyen durva elszállását, úgy az ő lehetőségeiket sem lehet egyelőre felmérni. Mivel szemtanúi voltak mindannak, mit nem szabad csinálni a pénzügyek terén, ha most jól sáfárkodnak ezzel a tudással, beláthatatlan, meddig jutnak. Igazából nem tudom, hogy féljek, vagy drukkoljak. Elképzelni sem tudom, mit hoznak majd ki belőle.

AncsaT írta...

Igen, Kína az nem rossz terep, ha valaki hosszú távra óhajt beruházni. Rövid távon a devizában nagyobb a lehetőség. De ha komoly nyereségem lenne, amit mondjuk nyugdíjas koromra akarnék félretenni, arra egy kínai papiros portfólió nem rossz ötlet. Persze ahhoz komolyabb összeg kéne, amire a lottó a megfelelő megoldás, alacsony a tőkeigénye, csak ugye nagyon "kockázatos" a megtérülés esélyét tekintve. :)

Señorita írta...

Az jutott még eszembe, hogy a pénz világában is elkél az ösztön, a jó megérzés, a szimat, amivel kiszagolják a jó lehetőségeket. Kína, meg úgy általában a távol-keleti tigrisek (bár Kína inkább egy bumszli nagy valami) lakói rendkívül kötelességtudóak. Sokat és csendben tűrnek, ilyen a mentalitásuk. Ha fegyelmezetten, csak a számítások és a grafikonok után mennek, figyelmen kívül hagyva az elején felsoroltakat, lehet, hogy még kiszámíthatatlanabb változások lesznek arrafelé. Ki tudja?

AncsaT írta...

Az a baj, hogy a pénz világában vannak akik nem ösztön, meg nem indformációk alapján követik a trendeket, hanem a terveik alapján alakítják azokat. És marhán nem érdekli őket, hogy másokat ezzel nyomorba döntenek. Már csak röhögni tudok a svájci frank árfolyamán, annyira irreális. Ha így marad, kb. a duplája lesz a törlesztőrészletünk annak, amivel bevállaltuk.

Señorita írta...

Az okosok azt mondják, nem marad így. Állítólag 2012 március környékére visszamászik 220 köré. Bűzlik, hogy tényleg így elszállt az árfolyam... Remélem, piramisjátékot játszanak a frankkal, akik most terv szerint dolgoznak.

AncsaT írta...

Ó, 2012-ben világvége hangulat lesz, akkor majd azért mentik biztos valutába a pénzt, lesz még 400 Ft is a CHF. :)

Señorita írta...

Akkor nincs más hátra, mint lelocsolni 400 ft-os benzinnel a forintot és fölgyújtani.
Ennék inkább máglyarakást. :)

AncsaT írta...

Az ötlet tetszik, csak én ezt a gyújtogatást a bankok épületében javasolnám, melyek a válság dacára nem, hogy nem szenvednek veszteségeket, hanem soha nem látott mértékű profitot vágnak zsebre. Svájcban már negatív (!) alapkamatról beszélnek (amit értelmezni sem nagyon tudok, talán azt jelenti, ha kölcsön kérek 1000 frankot, egy év múlva csak 995-öt kell visszaadjak?), itthon mégsem látom, hogy csökkennének a hitelkamatok. Bezzeg amikor látszott, hogy gubanc lesz, azonnal emeltek a kamaton, egyoldalúan, mert ugye az apróbetűbe beleírták, hogy bármikor lehet. Nem csoda, hogy kitörni készül belőlem a baloldali anarchista, és nem kaszinóba mennék bankot robbantani, hanem baképületbe. :)

Señorita írta...

Szólj, ha indulsz, csatlakozom!
Ami nagyon feltúrta még az agyamat, az a pofátlan nagyságú összeg, amit kezelési költség címén vonnak. Természetesen annak is az űrben ér véget a 0 sorozat a hátsó részén. A kamat még hagyján, elfogadom, ősidők óta természetes dolog, azzal nem vitatkozom. De kezelési költség, miért? Mit kezelnek azon, hogy levonják? Mielőtt magukévá teszik, még egyesével megszámolják a biteket és átpucolják a billentyűzetet, meg frissítik a programot, amivel leszívják a számlámról a törlesztőrészletet? Ehh!

AncsaT írta...

A kamat mértéke is lehet erkölcstelen, a kezelési költséggel pedig az a szemétség, hogy CHF-ben állapították meg a mértékét, tehát lassan a duplája, mint amennyivel indult, pedig semmi nem indokolja az emelkedését.

Megjegyzés küldése