Oldalak

2014-07-06

A pandúrkirály

Követtem a Pride felvonulásának eseményeit az interneten, néztem az élő videoközvetítést, olvastam a hírfolyamot. Kicsit azért az idén is izgultam a felvonuló ismerősök miatt, de a legdurvább atrocitás, ami érte az egyiküket, az egy darázscsípés volt. Ellentüntetők szokás szerint most is voltak, sőt megjelent Érpatak polgármestere is, hogy beálljon a menetbe, vagy csak provokálni akart, igazából nem is tudom, hogy miért ment oda, de végül nem engedték át a kordonon. Figyeltem ezt a kócsag- vagy daru- vagy milyen tollas kalapban páváskodó dolmányos varjút, és nem értettem, hogy egy tiszántúli, vidéki polgármester mi a fenét keres a budapesti melegfelvonuláson. Hacsak nem publicitást. Vagy küldetéstudata van? Számomra mindkettő egyfajta mentális állapot.
Rágugliztam a csókára, mert nekem kissé hihetetlen, hogy egy polgármester ilyen. Nálunk Szegeden ugye Botka László egészen másféle stílusú ember. Valami biztos van a fickóban, mert újraválasztották, és nem kizárt, hogy megint újra fogják választani. (Talán kampányolni jött most is a Pride-ra.) Hogy az ilyenek hogyan kerülhetnek hatalomra, arról tesómmal beszélgettünk egyszer, és azt mondta, hogy ez a demokráciának a sajátja. Bele van kódolva a rendszerbe. Mesélte, hogy régen az a vicc járta, hogy szocializmusból kétféle van. Létező szocializmus és működő szocializmus. A gond csak az, hogy a létező szocializmus nem működik, a működö szocializmus meg nem létezik.
Ugyanígy a demokráciából is kétféle van, az egyik az az idealisztikus elképzelés, hogy a közösségek majd kitermelik magukból a legrátermettebb vezetőket, a másik meg az, amivel a valóságban szembesülünk. Persze kérdés, hogy mit értünk "rátermett" vezető alatt. Szeretnénk, ha ez tisztességes, önzetlen, a közösség érdekeit a sajátja elé helyező, okos, művelt, jószándékú embert jelentene. De sokszor a "rátermett" az csak annyi, hogy képes megszerezni a hatalmat. Az idealisztikus vezető, akit az előbb leírtam, leginkább egy szent király, de az ugye egy egészen másféle hatalmi struktúra, egy abszolút monarchiában teheti csak meg az uralkodó, hogy az általa helyesnek tartott elveket kövesse, tekintet nélkül a környezetére.
Érpatak polgármesterének sikere válasz a falu problémáira. És szélsőséges problémákra gyakran szélsőséges válaszok születnek. A pusztulásnak indult, elhanyagolt, elszegényedett faluban megromlott a közbiztonság. Majd jelentkezett valaki, aki azt ígérte, rendet csinál. És csinált is. Egyfajta rendet. És amíg a választók többségének tetszik ez a rend, addig marad is ő a polgármester. Mert sokaknak tetszik ami most van. Van persze olyan is, akinek nem tetszik, illetve akinek tetszik, annak sem feltétlen tetszik minden, de a demokrácia ilyen, az érpatakiak szavaznak, annak alapján, amit ők gondolnak. Nekem Szegedről hiába nem tetszik a fickó, az én véleményemet nem kérdi senki.
Egyébként a polgármester, Orosz Mihály Zoltán, érdekes figura. Jó sok fotó van róla, látható kommandósnak, csikósnak (szerintem, de állítólag az betyár jelmez) meg honfoglaló magyarnak öltözve, zsinórdíszes mellényben, -nadrágban, ezüstpitykékkel díszített mentében. Ha valaki ír vagy mond róla valami erőteljesebbet, akkor azon nyomban beperli, és ha veszít, fellebbez, elviszi az ügyet a kúriáig. Nem egyszerű eldönteni, hogy pszichiátriai eset, vagy pedig egy nagyon okos, nagyon átgondolt, körmönfont alak. Hogy mániákusan, megingathatatlanul ragaszkodik az igazához, vagy a joggal visszaélve, totális háborút indít minden kritikus és ellenző ellen, akik egy idő után rájönnek, nyerhetnek tyúkpert harmadfokon is, de az idejüket és energiájukat viszi el, így legközelebb meggondolják, érdemes-e kockáztatni még egy ilyen hercehurcát.
Az érpataki modell figyelemreméltó. Abból indul ki, hogy a törvényszegőkkel (akik sokszor íratlan törvényeket szegnek) szemben a törvény gyakran tehetetlen. Aki tisztességtelenül játszik, azt tisztességesen szinte lehetetlen megfogni. Válaszul azt találja ki, hogy ha nem vezet eredményre, akkor a fenébe a tisztességgel. Játsszunk mi is piszkosan. Ahol nagyon muszáj, tartsuk be a törvény betűjét, egyébként menjünk el a határig, és amit kifejezetten nem tilos, azt kövessük el mi is, legyünk olyan szemetek, amennyire az csak belefér. És azért ma Magyarországon elég sok belefér.
A falu vezetése nem rasszista. Nem a cigányokkal szúrnak ki, hanem azokkal, aki keresztbe tesznek a falunak. Hogy ezek 99,99%-a cigány? Ki állítja ezt? És milyen alapon? Ilyen statisztikát vezetni az adatvédelmi törvénybe ütközik, jogellenes adatkezelés. Csak annyit mondhatunk, hogy az önkormányzat megválogatja, kinek ad segélyt, és az elvek szigorúak és nyilvánosak. A családfő nem vonult be letölteni a kiszabott börtönbüntetést? Otthon bujkált? Akkor a családja bűnözőt rejtegetett, tehát simán kihúzzuk a támogatási listáról, és nem érdekel senkit, hogy éheznek a gyerekek. Így jártak. És nem nézik el a legkisebb dolgot sem, zéró tolerancia van. Tűzifát loptak a szülők? A kárérték pár ezer forint, nem éri el azt a határt, hogy bűncselekmény legyen, de így is 72 órás szabálysértési őrizetbe lehet őket venni. Mivel a gyerekeik felügyelet nélkül maradtak egy fűtetlen házban, késlekedés nélkül gyermekvédelmi intézkedés indult, ideiglenesen elvették őket a szülőktől.
Az önkormányzat helyi rendeleteket alkot, hogy rendben kell tartani a portákat. Akinek nincs munkája, nem dolgozik, és arra is lusta, hogy otthon a kertjét rendben tartsa, neadjisten legalább saját fogyasztásra zöldséget termeljen, azt megbírságolják a gaz miatt. Lehet, hogy nem fizeti be, de annyi baj legyen, majd levonják a kötelezően járó szociális juttatásból, és ami csak adható, arra keresztet vethet az illető. Önkormányzati segély egyébként sincs, aki munkanélküli, annak mennie kell vízelvezető árkot tisztítani, utcát takarítani, temetőt rendbe rakni. Aki gondozza a portáját, tisztességesen viselkedik, nem szemetel, nem részegeskedik, nem hangoskodik, az osztásnál a lista elejére kerül, kaphat juttatásokat. A közösség kinyilvánítja a normáit, aki alkalmazkodik ezekhez, jutalmazza, aki nem törődik vele, azt bünteti.
Hogy ez szemétség? Az. Jogellenes? Határeset. Működik? Határozottan. A faluban tisztaság van, csend és nyugalom, javult a közbiztonság. Néhány tetten ért bűnöző börtönbe került, a legtöbb problémát okozó négy-öt család, megelégelve a "zaklatást", elköltözött máshová. Időnként van egy kis botrány, például, mikor az önkormányzat rendeletben akarja szabályozni a vécéhasználatot. Gondolom, szeretnék elérni, hogy ne szanaszét sz@rjanak az emberek, hanem mindenki csináljon legalább egy pottyantós budit, lehetőleg a ház háta mögé, hogy ne csúfoskodjon az utcáról láthatóan, és talán még a kézmosás is kötelező lenne. A polgári szabadságjogokat biztosan sérti egy ilyen rendelet, de a közegészségügynek jót tesz, és egy bizonyos kultúrszint felett az ilyesmi magától értetődik, és nem hogy jogellenes, de kifejezetten sértő ezt szabályba foglalni. De van, akinek ez nem evidencia, akit még "integrálni" kell a társadalomba. Szép szóval biztos nem fog menni, így marad a kényszerítés.
Az érzéseim kettősek az "érpataki modell"-el kapcsolatban. Egyrészt zsarnokság, önkény, szemétség, kicseszés, másrészt pedig működik, és bizonyos szempontból azok is jól járnak, akik az elszenvedői. Olyan ez, mint a szólásban szereplő keserű pirula, amit le kell nyelni, ha azt akarjuk, hogy jobb legyen. De talán könnyebb volna lenyelni a pirulát, ha ostyába volna csomagolva, ha egy kedves, intelligens, jóságos, mosolygós polgármester irányítaná így a falut, nem ez a magyarkodó, öntelt, hungarista, jobbikos bájgúnár.

8 megjegyzés:

Szabi írta...

http://cink.hu/1000-like-es-megteszem-1600763455

AncsaT írta...

Úgy láttam, összejött az ezer lájk. :)
És a csókából lassan mém lesz, itt egy másik kép is.

Szabi írta...

https://www.youtube.com/watch?v=UJhcZd_J8Eg

Szabi írta...

https://www.youtube.com/watch?v=uEU57ml2FQ0

AncsaT írta...

Köszi a linkeket. :)

Szabi írta...

Szivesen! :)

fetisa írta...

Igen, én is aggódtam a Prideon vonulók miatt. Egyebekben, ha érpatakipolgármestert látok kattintok egyet a picipirosikszre a lelki békém érdekében :-)

AncsaT írta...

Teát érte egy súlyos inzultus egy darázs részéről, de láttam másról postolni nemrég a fészbukon, így gondolom sikeresen átvészelte.
Lassan ott tartunk, hogy a dolgok 99%-ának ikszére kattinthatunk, ha meg akarjuk őrizni a lelki békénk. :)

Megjegyzés küldése