Oldalak

2015-05-08

Jupitel deszcending

Jupitel pöcséle mondom, a film készítőit jól a padlóla kéne dobni. De nadon dulván. Tömören összefoglalva: ez botrányosan pocsék volt. A látványosnak szánt akciójelenetek olyan gyorsan peregtek, hogy gyakorlatilag nem sokat láttam abból, ami történt, így nem is volt érkezésem különösebben izgulni. A cselekmény fordulatai és a karakterek cselekedetei olyan mértékig logikátlanok, mondhatni bugyuták voltak, hogy az elképesztő. A CGI-re szánt összeg kettő százalékát nem ártott volna a forgatókönyvre még rákölteni, és felfogadni valakit, hogy foltozza be a történeten tátongó lyukakat, adjon mélységet a karaktereknek, csempésszen bele valami értelmet, adjon neki mondanivalót, szóval tegye rendbe az egészet.
Nem is érdemes megnéznie, csak annak, aki gerjed Mila Kunis duzzadt ajkainak és az esküvős jelenetben viselt ruhán átsejlő cickóinak látványára. Én is csak ezért nem kapcsoltam ki az első fél óra után. Az egész teljességgel értelmezhetetlen. Mintha több teljesen különböző filmből vágták volna össze. Az egyik jelenetben a szereplők egy disztópikus, high-tech sci-fiben antigravitációs korcsolyával suhannak a levegőben, aztán a következő pillanatban egy Terry Gilliamet idéző parodisztikus világ bürokratikus hivatalának labirintusában találjuk magunkat, ahol sárgarézből készült, steampunk, elektro-mechanikus irodagépeken félvezető lámpák villognak.
És mindenki hihetetlenül ostoba. Az Abrafaxok (vagy valami ilyesmi) a profitért élnek-halnak. Százezer évvel ezelőtt génmódosított embereket telepítettek a Földre, hogy most kiirtsanak több mint hétmilliárd embert az utolsó szálig, a testükből nyerhető életelixírért. Na most, ha ezt a projektet én vezetem, akkor az emberek nem irtják egymást gyilkos háborúkban, mert az színtiszta veszteség. Az indulás után ezer évvel mindenütt virágzó mezőgazdasági kultúra van, isteni felvigyázók ügyelnek a békére, boldogságra, és a fő parancsolatok (ne ölj, szaporodjatok és sokasodjatok, töltsétek be a földet) betartására. Már az ezredik évben tízmilliárd ember él a Földön. Akiket nem pusztítok ki, hanem hagyom, hogy boldogan leéljék az életüket, lássák felnőni az unokáikat, és aggastyánként (40 évesen) megtérhetnek istenhez. A feldolgozóüzembe, ahol humánusan elaltatják őket, és elixír lesz belőlük.
Minden pár két, max. három gyereket nevelhet fel, így a létszám állandó marad, és kb. 20 évenként tízmilliárd embert "aratok" le. Ez kb. ötezerszer hatékonyabb megoldás. Nem beszélve róla, hogy folyamatos a nyersanyag utánpótlás. Naponta egy-másfél millió ember. Nem kell hozzá akkora feldolgozókapacitás, mintha egyszerre lenne egy többmilliárdos tétel. Ez újabb ezerszeres szorzót jelent a hatékonyságban Plusz folyamatos az üzem, nem kell százezer évre előre betárazni, mire jön a következő aratás. Jóval kevesebb a raktározási igény. Ez újabb költségcsökkentő tényező. Egymilliárd év alatt egy faj egyetlen egyede sem gondolta ezt így végig? Megérdemelték volna, hogy kihaljanak.
A szereplők ostobán belesétálnak a halálos csapdákba. Amivel tisztában is vannak. De azért mennek. Persze, lehet, hogy végigolvasták a forgatókönyvet, és azért nem félnek, tudják, hogy meg fogják úszni. Aztán a nagyon kúl dinoszauruszemberek. Akik repülnek. A testfelépítésük nagyjából olyan, mintha egy orrszarvút egy keselyű szárnyai emelnének a levegőbe. Az intergalaktikus rendőrség meg hagyja magát kicsukni az űrvárosból. Ami csak úgy lehet, hogy nincsen nekik ott bázisuk. Se titkos ügynökeik. Ja, és vannak szuper 3D-s holografikus megfigyelőkamerák, de csak a Földön használják őket a gonosz, profithajhászók, a rendőröknek természetesen ilyenjük nincsen, mert akkor túl tájékozottak lennének, és esetleg el is tudnák végezni a feladatukat.
Ja, és az orosz emigráns vécépucoló csaj (nagyapi azért brit diplomata volt) egész véletlenül genetikailag teljesen azonos a legnagyobb hatalmú űrdinasztia három testvérének anyukájával. Hát ööö... ez hogyan is lehetséges? Csak úgy véletlenül összejött? És a jócsávó, egy génmódosított vérfarkas, kiborg-angyal zsoldos. Akit kicsit meglőnek, de a csaj ellátja a sebét, tesz rá egy szárnyas betétet. Ami igen praktikus. Felszívja a vért, és még könnyű is rögzíteni az öntapadós szárnyak segítségével. Ha még egy tampont is kapott volna a vérző orrába a fickó, akkor teljesen odáig lettem volna a jelenetért. De így se volt rossz.
Összefoglalva: a film méltó követője Az ötödik elem-nek. Oszkárt biztos nem fog kapni, de Arany Málnára esélyes lehet több kategóriában is. Egyébként a Wachowski fivérek nagy kedvenceim. (Különösen, mióta a Larry nevű fivérből Lana néven nővér lett.) A Mátrixot gondolom nem kell bemutatni senkinek, de az egyik korai munkájuk volt a Fülledtség, ami az egyik kedvenc leszbikus témájú filmem, és gengszteres sztorinak sem utolsó, és legutóbb a Felhőatlasz is nagyon tetszett. De ez most nem jött be nekem. Talán a káprázatos látványt sokan lesznek, akik értékelik, de a jelenlegi 5.7-es IMDB pontszám szerintem még mindig túl magas.

12 megjegyzés:

Szabi írta...

Ez a projekt fut. A hollywoodi filmek szeretik ezt megvillantani, de a teljes igazságot még véletlenül sem mutatják be. Ha nem lenne háború, éhezés, szenvedés, ha nem félnének az emberek a jövőtől, nem féltenék a kényelmüket, a biztonságukat, az életüket, ha nem látnának ellenséget a többi emberben, akkor több idejük lenne gondolkodni. Ha nem azzal lennének elfoglalva az év minden napján, a nap minden percében, hogy azt féltsék, amijük van, és azt lessék, mijük lehetne még, ha nem az lesnék, ki fenyegeti ezt, akkor lenne idejük körülnézni. Az elégedett emberek sok szabadidővel többet látnak és értenek abból, ami körülöttük zajlik. Az ilyen emberek veszélyesek, mert nem lehet őket az orruknál fogva vezetni.

AncsaT írta...

A filmben felvázolt marhaságnak volt egy pozitív vonása is. Az emberiség létezésének volt célja. A vallások próbálkoznak, de kb. ugyaneddig jutnak: az istenek titokzatos, számunkra felfoghatatlan okból teremtettek minket. Látszólag (illetve nem csak nem csak látszólag) egy hülyeség a film, de a legvégső filozófiai kérdést feszegeti.

Szabi írta...

Mi a filmben a létezésünk célja?

AncsaT írta...

Hát hogy nyersanyagul szolgáljunk az életelixírhez. :)

Szabi írta...

Honnan tudod, hogy nem ez a valóság?

AncsaT írta...

Nem tudom, csak remélem. Illetve gondolom, ha így lenne, azt profibban csinálnák.

Szabi írta...

Nekem azért az rendesen gyanús, hogy az emberek mennyire kifáradnak bizonyos dolgoktól, pl stressz, dühroham. Aztán ránk lehet sózni a vitaminokat és az energia italokaat.

AncsaT írta...

Na, azért is gondolom, hogy az emberi testet nem szánják nyersanyagnak, mert ahhoz túlságosan sok szemetet etetnek az emberekkel. Az valószínűbb, hogy a mértéktelen fogyasztást erőltetik, így zsákmányolják ki az embereket. Tekintve egy középkori életmódot, mikor az emberek nagy része élelmet termelt, a többiek meg termelőeszközöket, ruhákat, használati tárgyakat, a mai technológiai szint mellett napi egy óra munkával fenn lehetne tartani a termelés azonos szintjét. Vagy az emberek 10%-a biztosítaná a megélhetést, a többiek meg művészettel, tudománnyal stb. foglalkozhatnának. Ehelyett a többség a fél életét olyan felesleges dolgok előállításával tölti, amivel az életének másik felében elcseszi az időt.

Szabi írta...

Szerintem minimum két szinten folyik a kizsákmányolás. A fizikai sík csak egy dolog. Az élet energiánk is rendesen hasznosítható bizonyos körökben.

AncsaT írta...

Hát, én életenergiával könnyebben feltöltöm magam, mint pénzzel. Nem lehetne abban fizetni az adót? :)

Szabi írta...

Fizeted, de nem a fizikai síkon. :p

AncsaT írta...

Ó, az asztrális síkon nagyon takarékosan költekezek, és adót optimalizálok. :)

Megjegyzés küldése