Oldalak

2010-10-22

Átkelés (logikai fejtörők)

Találtam egy logikai feladatot Betond blogján. Van három hittérítő és három kannibál a folyó egyik partján. Van egy kétszemélyes csónakjuk. Át akarnak kelni, de nem maradhat együtt soha és sehol több kannibál, mint hittérítő, mert akkor, a túlerőben lévő emberevők felbátorodnak, és megeszik az egyik szerzetest. Na most én teljesen leakadtam ezzel a feladattal. Megpróbáltam modellezni radírdarabok és gémkapcsok segítségével az átkelést. De nem jött össze. Elképzelhető, hogy rosszul értelmeztem valamit.
Abból indultam ki, hogy a folyó egyik oldalán sem lehet egyidőben több emberevő, mint szerzetes. Ha lazítok a feltételen, és nem két hely van, hanem három, azaz a két parton és a csónakban külön kezelem a létszámokat. akkor simán megoldható, de nem életszerű. Ha átértek, simán kiszáll a kannibál a csónakból, és zaba lesz. De lehet, hogy csak én bénázok. Ha sikerül, kommentben kérem szépen küldjétek el a megoldást.
A feladat egyébként emlékeztetett egy másikra, ami szintén ilyen folyón átkelős téma. Ezt állítólag japán cégeknél használják az állásra jelentkezők agykapacitásának tesztelésére. Nem tudom, igaz-e. de a feladatot imádom. Néhány havonta mindig belebotlom, de közben tökre elfelejtem a megoldást, így újra és újra élvezetet okoz. :)
  

A fenti képre, vagy az egyik linkre kattintva is megnyitható a feladvány. Jobbra lent lesz egy kék kör, azzal indul. A figurákra kattintva azok felszállnak a tutajra, (vagy le, ha már rajt vannak,) a botra tűzött piros gömböcskék kattintásával átmegy a tutaj a túloldalra. Az oldalon olvashatók a szabályok (Apa vigyáz Anyára, hogy ne bántsa egyik fiút se; Anya vigyáz Apára, hogy ne bántsa egyik lányt se; a Rendőr vigyáz a rabruhás kiscsajra, hogy ne bántson senkit se; a tutajon max. 2 fő utazhat; a tutajt csak a felnőttek vezethetik, tehát Apa, Anya, Rendőr közül az egyiknek rajt kell lennie)

És akinek nem volt még elég, itt van három feladvány ami persze már ismerős lesz.


13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tyúk az ilyenekkel meg se próbálkozik. Én már a róka-tyúk-búza ősfeladványnál is azt mondtam, hogy a búzát bele a folyóba, a rókát ledurrantani, a madár meg megy a levesbe és senkit nem kell átszállítani a folyón.

AncsaT írta...

Tyúk :) Bár logikailag nem helyes, tetszik a megoldásod a rókás, tyúkos, búzás feladatra.

AncsaT írta...

Interdimenzionális bloggerina volt olyan kedves, és kigúglizta nekünk a megoldást. Sajnos valami technikai gond miatt nem sikerült kommentelnie, ezért e-mailen küldte az alábbiakat:

Hittérítők és kannibálok

Feladat:Áll egy folyóparton 3 hittérítő, és 3 kannibál, át kell kelniük a folyón egy csónakkal, amibe csak két ember fér bele. Ha egy hittérítő egyedül marad a parton, miután elment a csónak, azt azonnal megeszik a kannibálok. Hogyan jutnak át?

Megoldás:Fontos, hogy a kannibálok nem eszik meg a hittérítőket rögtön, hanem csak akkor, ha egy darabig egyedül kell várniuk a parton. Először átmegy egy hittérítő egy kannibállal, majd visszajön a kannibál, odaadja a ladikot a két hittérítőnek, akik átkelnek, majd egyikük visszajön a ladikkal és átvisz vele egy kannibált, de utána ő marad a túlparton és a kannibál átmegy a másik két kannibálért.

Mint látható, a feladat kitűzése nem teljesen ugyanaz, mint Betond-nál. Tehát itt nem kevesebb hittérítő nem maradhat sehol mint kannibál, hanem a parton nem maradhat egyedül hittérítő kannibál(ok) jelenlétében.

Azért megnyugtató, hogy nem én voltam béna. Egyébként meg a japán cucc, az interaktivitásával überel. Szívesen olvasnék visszajelzést erről is, hogy tetszik-e.

Tyúk írta...

Jó, de mennyi az az idő, amíg a kannibálok nem vetik rá magukat a hittérítőkre?

AncsaT írta...

Gondolom amíg a csónakból ki-beszállnak, és az visszaindul. Különben a feladat nem jó.

interdimenzionális írta...

(a technikai gond a munkahelyem volt, tolókocsis internet van, minden franc le van tiltva, örülök, h pl még a blogspotos oldalak (egyrészét) nem tiltja le a websense)

AncsaT írta...

Vacak egy munkahely. :) Szerencsére nem töltöd bent az egész életed, így otthonról tudsz rendesen kommentelni.

interdimenzionális írta...

ebből a szempontból igen...

Névtelen írta...

Nekem így nem, de az én módszeremmel sikerült :) ;D

AncsaT írta...

Nem igazán értem az "így" meg a "te módszered" melyik milyen, de ha sikerült, akkor gratulálok. :) Egyszer egy japán cégnél még jól jöhet az állásinterjún. :))

Domszky Zoltán írta...

Bár már elég régi téma, mivel én is rátaláltam, leírok egy jó megoldást, hogy mások ne essenek tévedésbe. A feladat ugyanis egyértelműen fogalmaz: ha egy parton több a kannibál, akkor esznek. Nem várnak "egy kicsit" sem. És az ilyen feladatokban, ha a csónak kiköt egy parton, akkor a bent ülők parton levőknek számítanak, akkor is, ha nem szállnak ki. (Majd a kannibálok kisegítik őket. :) ) Tehát egy, a feladat feltételeinek megfelelő megoldás (pontosabban azt szigorító; feltesszük, hogy a 3 hittérítőn kívül csak az egyik kannibál tud evezni):
- az evezni tudó kannibál átviszi a túloldalra mindkét társát, majd visszajön
- átmegy két hittérítő, és az egyik visszajön egy kannibállal
- az egyik hittérítő átviszi az evezni tudó kannibált, és visszajön a másik kannibállal
- átmegy a két hittérítő, az evezni tudó kannibál pedig áthordja a társait

AncsaT írta...

Nagyon jó! Így tényleg megoldható a feladat. Köszönöm szépen a megoldást! :)

Domszky Zoltán írta...

Szívesen. :)
Ennek a feladatnak egy másik megfogalmazásával is gyakran össze lehet futni:
"Három ember, egy nagy majom és két kis majom szeretne átkelni a folyón egy csónakkal, amelyben kettőnél többen nem férnek el. Evezni csak az emberek és a nagy majom tud. Egy helyen egy időben nem lehet több majom, mint ember, mert akkor a majmok megeszik az embereket. Hogyan csinálják?"
Ez nyilván ugyanaz a feladat, tehát a megoldása is.

Megjegyzés küldése