Oldalak

2010-10-25

Igazságos Viktor király

Mint tudjuk, 2010 nem egyszerűen a fordulat éve, maga a rendszerváltás vált most véglegessé. A Forradalom gyümölcsei értek be, helyreállt az Ég és a Föld rendje. Na, jó, ha ezek talán túlzó megfogalmazások is, az mindenesetre kezd felsejleni, hogy egy minden eddiginél hangsúlyosabban központosított hatalom felé tartunk, ami ráadásul nem is csak szimplán egy erős kormányzatot, hanem rettentően erős, egyszemélyi vezetést fog hozni.
Ami véleményem szerint, alapjában és önmagában véve, nem jelent feltétlenül bajt. A modern kori demokráciáról nincs valami nagy véleményem. A választott vezetők visszahívhatósága nem működik. Így ezek a vezetők elszakadnak választóiktól, és nem az ő érdekeiket képviselik. Inkább a sajátjukat, és az őket hatalomhoz segítő pénzarisztokráciáét. Ez nem csak az Egyesült Államokban van így, hanem nálunk is. Csak az egész sokkal kisstílűbben és pofátlanabb módon zajlik.
A hatalommegosztás következményeképp, sokan vannak a tűz közelében, és sokan sütögetik ott a pecsenyéjüket. Ergó sokan nyúlkálnak bele az "ország tarisznyájába", ahogy Regős Bendegúz mondaná. Ennél jobban járnánk, ha lenne egy régi jó kis feudális uralkodónk, aki csak a családjával élne káprázatos fényűzésben. Aki féltékenyen őrizné kiváltságait, és a pofátlanul sokat harácsolókat simán lenyakaztatná. És ha kellő ambíció és tehetség szorult bele, talán még az országot is felvirágoztatná. Tehát ilyen, elvi alapon nincs nekem ellenemre a jelenlegi hatalomkoncentráció.
A média rövid pórázra kerül? OK, a "felségsértés" régi tényállását is visszahozhatjuk tőlem. Módosíthatjuk az alkotmányt. Bebetonozhatjuk a jelenlegi hatalmat. Sőt, visszaállíthatjuk a királyságot, megválaszthatjuk az új uralkodónkat I. Viktor személyében. Ez nekem tökéletesen megfelelne mint hatalmi struktúra, ha az ország kormányzása hatékony, eredményes lesz, a gazdaság virágzik, a nép (az istenadta nép) pedig jólétben él. Fizikai és szellemi jólétben. Tehát nem nyomorog, sőt, aki tisztességesen dolgozik, meggazdagszik. Aki nem dolgozik tisztességesen, mert nem tud vagy nem hajlandó, az sem hal éhen, mert a többiek jószívű alamizsnáján ő is megél. A népet nem nyúzzák kiskirályok, mert a nagy király az orrukra koppint. Aki visszásságot tapasztal, felmegy a királyhoz, előadja panaszát, s a furfangos uralkodó, okosan, tréfásan, jóságosan és igazságosan eligazítja a dolgot.
Szóval nagyon el tudnék képzelni egy ilyen mátyáskirályos megelégedettséget. Szíves örömest megsüvegelem az ország nagyjait, fejet hajtok előttük, rendjén valónak tartom a pompát, amiben élnek. Ha cserében mindezt megadják nekünk. Csak ne feledkezzenek el erről a viszontszolgáltatásról. Mert ugye Mátyás hamar letörte a gyevi bíró szarvát. Szóval, csak jelezném, hogy, Esztergomban is megérett a helyzet egy királyi vizitre, lásd itt vagy itt.



És, hogy hab is legyen a tortán, Esztergomban egy másik fideszes képviselő körül is kavarodott némi botrány. (cikk1 és cikk2) Persze ez politikailag kevésbé érdekes, és a nyilvánosságra hozatala kifejezetten alantas dolog. Szóval korántsem elítélendő a képviselő tette, szerintem csak egyszerűen hülye, aki ilyennek a lehetőségét megteremti. Én kínosnak találnám, ha ilyen fotóim kikerülnének az internetre, ezért nem is tartom őket az online gépem merevlemezén elérhető formában. (DVD-n vannak, erős jelszóval elkódolva.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése