Oldalak

2010-03-07

Kit izgatnak Morganék

Megnéztem a "Hová lettek Morganék" c. filmet. (IMDB, Port.hu) Leginkább Hugh Grant miatt. Tetszett az "Értelem és Érzelem" és a "Sztárom a párom" filmekben. Volt valami bájos a visszafogott, bizonytalan figurákban, akiket alakított. Az örökség nélkül szegény Edwardnak és a nem igazán prosperáló könyvesboltot tulajdonló Williamnek minden oka meg is volt a bizonytalanságra. No de Mr. Morgan, a sztárügyvéd mire fel ennyire szerény? A figura teljességgel elhibázott.
Egyébként Hugh Grant játékán is látszott, hogy nem igazán ad bele apait-anyait a szerepbe. Sőt az egész film olyan "alacsony költségvetésű" benyomást keltett. Sarah Jessica Parker, a másik főszereplő még ismert színész, a többiek a harmadik-negyedik vonalból valók. Illetve egy arcra még emlékeztem. A sheriff felesége, Emma volt az "Isteni sugallat" (Joan of Arcadia) c. sorozatban a főszereplő anyukája.
A egész egyébként egy több mint tíz évvel korábbi filmnek az utánérzése. A "Szegény embert az Amish húzza" (For Richer or Poorer) alaptörténetét rángatták elő. (Egy válni készülő nagyvárosi házaspár álnéven, az istenhátamögött, falusi körülmények közt bujkál, ami kikészíti, majd kibékíti őket.) De ez most már politikailag korrekt változat. Nem röhögünk ki egy vallási kisebbséget, az amisokat, sőt a wyomingi vörösnyakú sültparasztokat sem. Mert itt mindenki határozott, büszke, és van is nekik mire. Például az orvos tuskó asszisztensnője másodállásban pincérnő a kocsmában, harmadállásban pedig ő a tűzoltóparancsnok is. Valamint a szimpátiánkra jogosult házaspár sem adócsalás miatt rejtőzködik, hanem egy gyilkosság szemtanúiként tanúvédelem alatt állnak. Kár, hogy az egész olyan korrekt módon ízetlen lett. Mint a menzaleves. Benne van minden előírt kalória és vitamin, csak éppen az ember gyomra nem veszi be.
Hugh Grant nem tetszett a "Bridget Jones naplójá"-ban sem. Amiről nem hirdetik, de a Büszkeség és Balítélet átirata. A csábítóan balfácán Hugh a másik Jane Austen filmjében sokkal jobb volt. Az írónő történeteinek egyébként nagy rajongója vagyok. Eredetiben is elolvastam a "Sense and Sensibility"-t, (bátyám unszolására). Meg is vígasztalom magam este egy másik tőle adaptált filmmel. "Jane Austen magánélete" (Becoming Jane), amiben Anne Hathaway játssza a főszerepet. Reméljük sokkal jobban, mint Mr. Grant.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése