Oldalak

2010-03-10

Szexuális nómenklatúra

Ahogy már írtam, ma megyünk Budapestre, a koncertre. Van egy kis időm írni, mert Kata anyukája hozza el Fecót a suliból, hogy legyen időnk összekészülni. Kata barátnője kocsival megy fel, ő visz minket. Visszafelé lesz plusz két csaj útitársunk, de majd Katinkámmal összebújunk, és akkor elférünk kényelmesen. Fecó a mamánál alszik az este, így ha nem leszünk túl fáradtak, akkor a szokásosnál hevesebb romantikus éjszakát is csaphatunk, nem kell félni, hogy felébresztjük a gyermeket. No de lássuk a címben ígért rendszertani besorolást.
Előre bocsájtom, hogy szerintem az egésznek inkább kultúrtörténeti jelentősége van, mint tényleges haszna. Kb., mint a horoszkópjegyek, annyira használhatóak, mert az emberek sokszínűek, és nem lehet őket skatulyákba dugdosni, anélkül, hogy lényeges dolgok el ne vesszenek.
Butch és femme. Francia eredetű kifejezések. A hagyományos hetero sztereotípiáknak megfelelően polarizálódott férfi és női szerepeknek megfelelni igyekvő női párok tagjai. A butch a maszkulin, a férfias karakterű. Rövidre vágott haj, nadrág, rövid körmök, semmi smink. Ha megszaglászod, talán még arcszesz illatát is érzed rajta, akkor is, ha nem kell borotválkoznia. Viselkedése határozott, talán kissé erőszakos is. Ha kell, lehúz egy-két pofont is a párjának. A femme, a feminin, nőies megjelenésű. Szoknya, magassarkú, mély dekoltázs, smink, ékszerek. Visszafogottabb, alkalmazkodó, időnként könnyezik, szipog, megsértődik, és ki kell engesztelni. Állítólag ezek egymásra buknak, így kerek nekik a nemi szerepük.
Mi ettől jó messze vagyunk. A magassarkú, meg a smink nem játszik. Én sosem, Katám meg kivételes alkalmakkor keni csak magát. A mai színház ehhez még kevés. Mondjuk Katának van, nekem meg nincs fülbevalóm, sőt ki sincs lyukasztva a fülem. Valamint imádom a nadrágot és a férfiingeket. De a hajam vállig ér és nem én vagyok az erőszakosabb kettőnk közül. Ezek nem a mi skatulyáink.
Dyke. Eredetileg a butch-hoz hasonló, férfias kinézetű, határozottabb fellépésű leszbik megnevezése. Mára általánosabb lett a használata, bár van még olyan jelentésárnyalata, ami a bátrabb, szabadabb megnyilvánulásra utal. Ezt sem érzem ránk vonatkozónak, mivel mi nem vállaljuk fel nyíltan a kapcsolatunkat.
A queer kifejezés összefoglalóan jelöli a nem hagyományos nemi orientációjú embereket. Egy queer lehet, leszbikus (női homoszexuális), meleg (férfi homoszexuális), biszex (mindkét nem iránt érdeklődést mutató),  interszex (fizikailag is problémát okoz a nemi hovatartozásának megállapítása, hermafrodita, nemváltoztató műtéten átesett, kromoszóma-rendellenességgel rendelkező, stb.), transzgender (ez mindenfajta a hagyományos sztereotipiátóltól eltérő magatartást jelöl), ezen belül lehet a korábban említett homo-, és biszexuális, a normálistól eltérő hetero, aszexuális (szexuális érdeklődés nélküli), poliszexuális (több irányba is húz, nem korlátozva a női-férfi kettősségre a lehetséges irányokat, azaz nemváltók, stb. is szóba jöhetnek nála), pánszexuális (nem érdekli a másik nemi hovatartozása, mindenki lehetséges partner a számára), omniszexuális (mindenre nyitott, tán még a faji korlátok sem állják útját, jó a birka, kutya, stb. is), transzvesztita (az ellenkező nem ruháinak viselése izgatja), fetisiszta (élettelen tárgy, testrész, tulajdonság vagy viselkedés okoz neki örömöt).
Ezeknek is lehetnek alkategóriái, variánsai. A Fiúk a klubból c. sorozatban fordult elő, hogy a feltűnően nőies viselkedésű, eltúlzottan affektáló, kényeskedő meleget hajtűdobálónak, a fiatal, lányos képű fiút nyunyinak nevezték. Az a heteroszexuális pasi, aki nem homokos, csak úgy néz ki, meg úgy viselkedik (feltűnően ápolt, lakkozza a haját, reszelgeti a körmét, mindig nett, érzékeny és odaadó, stb.) az a metroszexuális.
Jaj, és majdnem kimaradt az egyik legjobb. A lipstick leszbikus. A lipstick rúzst jelent. Így emlegetik az olyan hangsúlyozottan nőies megjelenésű csajokat, akik más nőies csajokra buknak. Imádják a divatot, jó rucikat, csábos fehérneműket, virágokat, parfümöket, stb. Hasonlítanak a femme-ekhez, de azoktól eltérően nem férfias, hanem nőies partnert keresnek, és jellemzően rejtőzködnek, nem vállalják fel nyíltan az orientációjukat. Mivel nem úgy néznek ki, mint egy leszbi, néha nehezen találnak párt, illetve bottal kell leverjék magukról a férfiakat. Egy változat a chapstick leszbikus. A chapstick az szőlőzsírt, ajakápolót jelent. Tkp. egy kevésbé hangsúlyosan nőies viselkedésű és megjelenésű lipstick. Nahát, lehet, hogy besoroltam magam egy kategóriába?!
Még megemlíteném, hogy vannak kifejezések, melyek nem a szexuális szokások, hanem a társadalomban megnyilvánuló, hagyományosan az egyik nemre jellemző viselkedés (gender role) alapján kategorizálnak. A teljesség igénye nélkül nézzünk kettőt. A tomboy olyan lány, aki jellemzően a fiú nemi szerephez tartozó tulajdonságokat mutat. Fiús ruhákat visel, fiús játékokkal / játékokat játszik, inkább fiúkkal barátkozik. Jé, ez is én vagyok! A girly girl (girlie girl) a lányos lány. Szoknyácska, blúz, masni a hajban, a homokozóban nem várat épít, hanem homokpogácsát süt. No, ez biztos nem én vagyok.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése