Oldalak

2015-09-16

Szív, velő és rizsa

A menekültválsággal kapcsolatosan érvelők általában vagy elsősorban érzelmi alapon, vagy pedig kizárólag észérvek alapján próbálják értelmezni, kezelni a kialakult helyzetet. És ez független attól, hogy befogadó vagy elutasító állásponton vannak. Van, aki azt mondja, hogy szegény menekülők, ők is emberek, és be kell őket fogadni, mert nem tehetnek róla, hogy hová születtek, és ugyanúgy joguk van az emberi életre, és háború dúl a hazájukban, az életük forog veszélyben. Mások szerint, ezek nem az életüket féltik, hanem kényelmesebb életre vágynak, nem az első biztonságos országba igyekeznek, hanem oda, ahol a leginkább bőkezű a szociális ellátórendszer, ráadásul eszük ágában sem lesz beilleszkedni, a saját intoleráns, erőszakos, idegen kultúrájukat akarják majd ránk erőltetni. Ők egyaránt érzelmi húrokat pengetnek, a szívükkel gondolkodnak. Egyesek véleménye az, hogy nemzetközi egyezmények, emberi jogi szabályok, alkotmányos jogok vonatkoznak a menedékkérőkre, és az elöregedő Európa problémáit ők fogják megoldani. Mások meg azzal érvelnek, a gyakorlat bebizonyította, ezeket az embereket nem sikerül integrálni, párhuzamos társadalmakat hoznak létre, jogokat követelnek, de nem tisztelik a mi kultúránkat, törvényeinket. Ők pedig csak a tényeket veszik figyelembe, csak az agyvelejüket használják.
Az igazsághoz ritkán jutunk el szélsőséges és egyoldalú megközelítésekkel. És ahogy az egyes szervezeteknek eltérő feladataik vannak, úgy eltérő szemléletre is van szükségük. Mondok példát. Az igazságszolgáltatásnak abból kell kiindulnia, hogy akivel szemben felmerült valamilyen gyanú, az ártatlan, mindaddig, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége. A titkosszolgálatok ezt pont fordítva csinálják, ha valakiről azt gyanítják, egy idegen államnak kémkedik, azt kémként fogják kezelni, mindaddig, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője. A segélyszervezeteknek az a dolga, hogy válogatás nélkül, minden rászorulónak segítsenek. Egy ország kormányának ennél sokkal összetettebb feladata van, társadalmi stabilitás, nemzetközi kapcsolatok, belpolitikai erőviszonyok, költségvetési egyensúly, közbiztonság, áru- és személyforgalom akadálymentessége stb. Egy segélyszervezet, ha ételt és vizet oszt a migránsoknak, azzal nem tud nagyon mellényúlni. Egy kormánynak bonyolult, folyton változó körülmények, egymásnak feszülő érdekek közt, korlátok közé szorítva kell lavíroznia, és bármit is csinál, valakinek sérti majd az érdekeit, és az ellenzéke minden lépését bírálni fogja.
Valami régi görög, cinikus bölcselő szerint a demokratikus kormányzás lényege, hogy ki kell találni, mit akarnak az emberek, és aztán azt kell nekik parancsba adni. A modern demokrácia annyival fejlettebb, hogy a tömegkommunikáció segítségével azt is befolyásolni tudja, hogy mit akarjanak az emberek. A demokratikus kormányok ésszel, logikusan kormányoznak, és a polgáraik (választóik) szívére, érzelmeire hatva kommunikálják a lépéseiket, hogy uralmon maradhassanak. A szíriai háború nem most kezdődött, és érdekes módon, Afganisztánban és Pakisztánban is pont most vált olyanná a helyzet, hogy felkerekedjenek az emberek. És ennek természetesen semmi köze sincs ahhoz, hogy Németországban valakik rájöttek, hogy a versenyképességük egyetlen akadálya a munkaerő magas költsége. Nem, a németek csupaszív emberek, a keblükre ölelik a szűkölködőket, felemelik a náluk rosszabb sorban élőket, mert ők sohasem nézik a saját érdekeiket. Ezért van az, hogy a német fuvarozókat, az olcsó munkaerővel, a saját piacaikról kiszorító kelet-európai szállítmányozóknak előírják, hogy a német határokon belül a sofőröknek ki kell fizessék a német minimális órabért, ugyanakkor be akarják vezetni az u.n. migráns minimálbért, hogy a menekülteknek törvényesen lehessen kevesebbet fizetni.
A munkanélküliekkel teli európai tagállamokkal (spanyolok 22%, portugálok 13%, olaszok 12%, horvátok 17%, görögök 26%) szolidárisan a német munkaerőhiány kezelésére helyes eljárás természetesen az, hogy az EU-n kívülről becsábítunk egymillió menekültet, kétszázezer olcsó bérmunkást (és bónuszként még pár ezer diplomást a hiányszakmákban) befogunk munkára, az analfabétákat, bűnözőket, rokkantakat, mindazokat, akik nem tudnak vagy nem akarnak dolgozni, meg majd kvóták alapján szétosztjuk a többi európai államnak. Ez a humánus, európai módszer. Anglia mint tudjuk, nem a kontinens, igazából nem is Európa, nem része a schengeni övezetnek sem, a közös valuta helyett is a saját pénzüket használják, és ugye az angolok mindig is Amerikához húztak, szóval tőlük semmi jó nem várható. Az ugye világos, hogy mekkora ostobaság odamenni a törökországi menekülttáborokba, és kihirdetni, hogy onnan befogadunk 20.000 menekültet. Mert ott mindenkit le lehetne ellenőrizni, ott vannak a papírjaik, a török hatóságok feljegyzései, hogy mikor érkeztek, kik az erőszakos, békétlen emberek. (Nem valószínű, hogy az ISIS dzsihadista harcosai alvó ügynökként két évig sátortáborban húzzák meg magukat.) És ez a megoldás ugye teljességgel alkalmatlan rá, hogy meggyőzze az embereket, felesleges nekiindulni a zöldhatárnak. És ugye az is világos, hogy akit Angliába fogadnak be, fél éves törökországi angol nyelvtanfolyam után, angliai munkahelyet biztosítva neki, az ugyanúgy, kvótáktól függetlenül össze-vissza fog kóborolni egyik EU-s államból a másikba, hátha ott majd adódik valami jobb lehetőség.
Tényleg nincs olyan megoldás, ami ésszel és szívvel is helyesnek tűnik? Elvileg a kormányokban a legokosabb embereknek kéne ülniük, vagy legalább is kéne legyen annyi agyuk, hogy tudják, kik a legokosabbak, tanácsot kérjenek tőlük, és a szerint járjanak el. A baj az lehet, ha a kormányon lévők és a tanácsadóik okosak, de tisztességtelenek. Mert akkor elsősorban a saját érdekeiket nézik, nem a menekültekét, és nem is a választóikét. Aztán majd ügyesen kommunikálják a dolgokat. Van egy behaviorizmus nevű elméleti pszichológiai irányzat, ami durván leegyszerűsítve azt mondja, nem érdekes, mit mond valaki, azt figyeljük meg, hogy mit csinál. Hát figyeljük meg Németország, Magyarország és Anglia lépéseit, hogy azok mennyire szolgálták az adott országnak, az ország munkavállalóinak, munkaadóinak, a migránsoknak és a többi európai államnak, más kormányoknak az érdekeit. Ne figyeljünk rá, mit kommunikálnak a médiában, csak azt nézzük, hogy mit csinálnak. Ami egyértelműnek tűnik, hogy elsősorban minden állam a saját érdekeit követi. Különbség csak abban van, hogy kit igyekszik kiszolgálni (a választópolgárait, vagy a választási küzdelemhez pénzt biztosító nagytőkéseit), ezeknek mik az érdekeik, és mindeközben mennyire figyelnek oda a szomszédaikra, törekednek-e valamiféle kompromisszumra, együttműködésre, és a diplomáciájuk mennyire erőszakosan vagy taktikázva próbálja a többi államra erőltetni a saját akaratát. A többi csak rizsa.

6 megjegyzés:

Szabi írta...

Adaléknak egy Törökországban dolgozó ismerősöm írása:

Most olvassátok!

Hamar le fogom szedni ezt a posztot, sok ok miatt,csak szeretném ha
értelmes emberek is tudnának többet, mint a média megenged.
Amikor 2 éve elkerültem Irakba, senkinek fogalma sem volt,
Magyarország létezik és hol. Most értem vissza onnan ( élménydús utam
volt. Oka van, hogy mentem, én döntésem.) Hazafelé ( nem messze
Iraktól, de hivatalosan török oldal, sokat nem számít igazából, egyre
megy a térség) volt szerencsém pár száz olyannal sajnos túl sok időt
eltöltenem, akik nemsokára a Keleti pályaudvar táborát fogja
erősíteni. Innen, török rész szíriai és iraki határ kettősénél, ezrek
indultak már el, velük is hamarosan találkoztok. Sokmindent lehet
mondani, de hogy diszkriminativ lennék, nah azt végképpen nem. Akik
ismernek, elég sok éve dolgozom a Közel-Keleten, terepen és nem
kényelmes irodában. Én döntésem volt, nem kell a tipikus magyar
beszólás, hogy "minek mentél oda". Amennzire van net elérhetőség és a
gyomrom bírja a valóság mellett, olvasom a híreket. Mai esti
kedvencem, Reuters Uk oldalán olvastam Wilderstől, miszerint
Törökország, Görögország és Szerbia biztonságos. Ez kinek mit jelent.
Neki tényleg az, mert Dániában van. Örülök a sok szívszaggató
menekültes képnek és a média általi figyelem elterelésnek általa, de
elég nehezen viselem már. A menedékjogot kérők és elvileg háborús
menekültek sajnos nagy százalékban igen nagy úti támogatással van
szélnek eresztve, "menj, mutasd meg a muszlim világot azoknak a
hitetleneknek" Félreértés ne essék, a legjobb barátaim muszlimok, az
előítéletekkel van gond és a tudatlansággal. Jelenleg Cizrében, török
terület, iraki határtól 1 óra, a holttestek fagyasztóban tárolódnak,
az ország tübb, mint 1/5-t kitevő kurd területek már egy hónapja
nemhogy vörös, lángoló zóna. Június 7-i parlamenti választások során a
HDP nevű kurd13 %-kal bejutott a Parlamentbe és a jelenlegi
miniszterelnök aznap elveszítette parlamenti többségét. A lényeg: ezek
után támadás indult az IÁ és PKK ( kurd gerilák) ellen és november
1-én újbóli parlamenti választások lesznek. Most kell MEGLEPŐDNI! Aki
akarja, érti. Random beállítanak a házakba, bebörtönzés, oda-vissza
török-kurd halálesetek, és még nem kezdődött el a hivatalos kampány.
Egek. Most kijárási tilalom, áramkimaradás, hasonló dolgok
megszokottak. Nagyon nehéz lehet otthon ( Magyarország) egyáltalán
belegondolni a meneköltek, letelepedni szándékozók és ál-szenvedők
helyzetébe, igen, mert sokan azok. A lemészárolt személyazonosságát
veszik fel. PONT, aki akarja, érti. Magyaroszágról a vélemény
nyomdafestéket nem tűrő, éppen egy iraki portálon eddig 700 kommentet
kaptam, es sok olyan üzenetet, ami a magyar BTK minden paragrafusát
kiüti. Szépítem kicsit: arabok vagy oroszok csicskásai,
kommunista-rasszista mentalitással ( ez a kedvencem, egy Harvardon
oktató egyetemi tanártól!!!) és még sorolhatnám. Papíron nincs,
gyakorlatilag háború van, annyi a kérésem felétek, (tudom, nagyon
nehéz. Még itt is, vagy országukban is nehéz a szírekkel, arabokkal,
kurdokkal és a többivel, nemhogy egy más vallású és kultúrájú
országban, ahova CÉLZOTTAN(akár a menkült táborbôl vagy utcákról
begyűjtve. Sokan nem akartak elindulni) indultak el ekkora rohammal.
Aki valóban menekült, lesütött szemmel fog felnézni Rád. Ott látod a
múltját. Nem szeretem az ideutazó túrista riportereket, kiráz a hideg
tőlük, mert írnak valami szaftosat és hazamennek hősként...hagyjuk) NE
GYŰLÖLKÖDJETEK, ez a média és már eleve eldöntött térpék-átrendezés
célja, maradj emberséges, ne nézz TV-t, ha igen, több csatornát.
Hírportálok, CNN-BBC még amennyire, onnan haditudósítók többnyire
élnek is a terepen. NE KÖVESD A MÉDIÁT, megöl. És kezdjetek imádkozni,
ami most jön, az egy nagyon hosszú menet lesz. Az emberiesség érzete
legyen veletek, ne támadjatok, hagyjatok mindenkit elmenni tőlünk,
mindenkit,a ki eddig és mostanában érkezik. Várom, hogy akikkel most
találkoztam, mikor lesznek Röszkén. Próbàljàtok meglàtni, ki a valós
menekült,annak szívbøl segítsetek kèrlek! Üdv a világból!

AncsaT írta...

Van, aki közelebbről és tisztábban látja a helyzetet. A Facebookra linkeltem Schmidt Mária írását, ő is arról beszél, hogy végzetesen félreértjük a helyzetet, ha egyszerűen spontán menekülthullámra gondolunk. A török helyzet elképesztő lehet, a hírek is elég durvák, gondolom közelről még csúnyább.

A jó tanácsot, hogy engedjük őket áthaladni a fenébe, már túlhaladta az élet. Itt (Szegeden) folyamatos a szirénázás, mennek a rendőrök a határra. A külföldi nyilatkozatok elképesztőek. Az ENSZ főtitkára elítélte a rendőrök könnygázhasználatát. Az nem zavarja, amit a lázongó migránsok művelnek? Nem emlékszem, amikor a dánok meg a franciák vetettek be könnygázt, akkor is tiltakozott?

Szabi írta...

Igen a helyzet naponta változik.
Nekem még ez a szöveg is nagyon ott van:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205082429516555&set=a.4736753172935.1073741825.1118027653&type=1

AncsaT írta...

Arra tényleg oda kell figyelni, hogy a hírek =/= tények. És a migránsok is egész másképp láthatják ezt, mint mi innen, a határ túloldaláról. De azért vannak esetek, amikor a képek magukért beszélnek, és igen nehéz másképp is interpretálni őket.

Árpád írta...

Már egy előző bejegyzésnél meg akartam írni, hogy nagyon tetszik ez a fajta széles látókörű szempont, amely nem fullad le a "xxx Orbán!" és "xxx Migránsok!" felkiáltásoknál, hanem igyekszik betekintést engedni a színfalak mögé.

*Egyébként rohadt jó poszt volt!

AncsaT írta...

Köszönöm szépen! Igyekszem több szempontból is megvizsgálni a dolgokat. Ritka, hogy valami egyszerű legyen, ha abban több fél is érintett. (És a média nem igyekszik segíteni, nem tájékoztat, hanem véleményt formál, még szerencse, hogy érdekkörtől függően más és más véleményt, így azért találkozhatunk többféle nézőponttal is.)

Megjegyzés küldése