Oldalak

2015-09-17

Addikció, prostitúció, migráció

Miért tiltjuk a drogokat? Ha valaki úgy akarja jól érezni magát, hát tegye. Az alkohol sem tilos, elég lenne a drogos állapotban való autóvezetést, botrányokozást büntetni, aki otthon, békésen anyagozik, hagyni kéne. Vannak, akiknek ez az egyetlen öröme az életben, ha hagyjuk őket drogozni, addig sem csinálnak bajt.
Miért tiltjuk a prostitúciót? Ha két felnőtt ember megegyezik, hogy az egyik szexel a másikkal, a másik meg pénzt ad az egyiknek, akkor ezzel mit ártanak másoknak? Szegény nőktől, akik munka nélkül vannak, az egyetlen pénzkereseti lehetőséget vesszük el a prostitúció kriminalizálásával. Ebből a pénzből fenn tudná tartani magát és a gyerekeit, nem szorulna segélyekre.
Miért akadályozzuk szegény migránsok mozgását? Ha valaki ide akar jönni Európába, hogy dolgozzon, azzal mit árt másoknak? Szegények otthon nem tudnak megélni, nem jókedvükből vállalkoznak egy ekkora útra. Ha befogadjuk és munkát adunk nekik, nem kell őket őrizni, meg segélyezni.
Látszólag három különböző dolog, miért kerültek egymás mellé? Ha az alkohol elfogadott, más tudatmódosító szerek miért tilosak? Ha szexelni szabad, miért bűncselekmény a prostitúció? Ha a határátlépés, a külföldi munkavállalás legális, mi baj az illegális migrációval? Lehet érvelni erkölccsel, hagyományokkal, társadalmi megítéléssel, hogy az egyik törvényes, szabályozott és ellenőrzött, a másik meg tiltott, ellenőrizetlen és veszélyeket rejt. De nem ez a legnagyobb baj. A fő probléma, a társadalomra jelentett veszély abban áll, hogy ezek a dolgok sosem elszigetelten, önmagukban fordulnak elő. Mindig rájuk telepszik a szervezett bűnözés, és végső soron nem csak a társadalomnak, hanem maguknak az érintetteknek is kárt okoz, kihasználja, becsapja őket.
Ahol feltűnnek a drogkereskedők, ott mindig megjelennek a fegyverek is, megszaporodnak az erőszakos bűncselekmények. A droghasználókból is gyakran válnak bűnelkövetők, és az ő bűncselekményeikből származó pénz is a drogterjesztőkhöz kerül, és a szervezett bűnözést erősíti. A drogosok gyakran rossz minőségű, vagy éppen hogy túlságosan is tiszta anyagot kapnak, ami az életükbe is kerülhet, de az egészségüket a szer mindenképpen károsítja. Ha a rendőrségnek, ha az egészségügyi ellátórendszernek akad velük dolga, azt végső soron az adófizetők zsebe bánja. A drogosok nem csak mint bűnelkövetők, hanem bűncselekmények elszenvedőiként is gyakran bajba kerülnek. A munkájukat jellemzően rosszabbul végzik, a családi kapcsolataik szétesnek, nem vállalnak felelősséget a környezetükért, elhanyagolják az idős rokonaikat, a gyerekeiket, a lakókörnyezetüket, így végső soron az államnak kell ezekről gondoskodnia helyettük. Nem hogy hozzájárulnának a közösség építéséhez, de rombolják, és lefoglalják az erőforrásait.
A prostitúciónál hasonlóképp kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a prostituáltak. A drogosokhoz (és az illegális migránsokhoz) hasonlóan ők azok, akik láthatók, a ráépülő bűnszervezet az árnyékban marad. A prostitúció sem magában létezik, emberkereskedelem, zsarolás, testi sértés, erőszak, és mindez gyakran kiskorúak, gyerekek sérelmére történik. Az általuk megkeresett pénz a szervezett bűnözésbe áramlik, A prostituáltak gyakran válnak súlyos bűncselekmények áldozataivá, ki vannak téve veszélyes, fertőző betegségeknek. A gyerekeik is veszélyeztetettek, és öreg korukra ritkán tudnak gondoskodni magukról, vagyis ismételten ott tartunk, hogy komoly problémákat okoznak, és súlyos terhet jelentenek a társadalomnak.
Az illegális migrációban is hatalmas pénz van. És a nagyját nem az 5-ös út mentén fuvarra vadászó mezei autósok aratják le. Ez is a szervezett bűnözéshez kapcsolódik. Több ezer Euróba kerül egy migráns útja. Szorozzuk be ezt a naponta áthaladók számával. Na, ekkora bizniszről van szó. És mit kapnak érte cserébe, akik útnak indulnak? A török partoknál már át sem viszik, csak beültetik őket egy olcsó (ócska) motorral felszerelt gumicsónakba. Vagy Líbia és Olaszország közt hányódnak valami lélekvesztőn, amit csak a gondviselés véd az elsüllyedéstől. Aztán bezárják őket egy teherautó rakterébe, ahol esetleg megfulladnak. Vagy hiénák veszik fel őket a kocsijukba, és nem viszik át a határon, csak kiteszik előtte, aztán gyalogolhatnak. Ha odaérnek, és nem kapnak hivatalos papírokat, illegalitásban élnek tovább, feketén dolgoznak, biztosítás nélkül (se orvos, se nyugdíj), vagyis kiszolgáltatottak lesznek. Mégis, talán még ők járnak a legjobban, mert a karitatív szervezetek szívesebben segítik őket, mint a drogosokat vagy a prostituáltakat. És mindeközben nekik van a legtöbb reményük, hogy jobbra fordulhat a sorsuk.
Tehát az egyik közös pont a három dologban, hogy a szervezett bűnözést gazdagítják. Ami nem olyan látványos dolog, mint az autópályán gyalogló ezrek, bár talán látványos volna ez is, csak ritkábban kerül a médiába. Mert sokkal nehezebb őket lefilmezni, és nem is biztos, hogy élve eljutnak a híradósok az anyaggal a stúdióba, és ha el is jutnak, nem biztos, hogy adásba kerülnek. A szervezett bűnözés a megszerzett pénzt a lehető legjövedelmezőbb módon próbálja tovább fialtatni. Nemcsak illegális dolgokba forgatják vissza, bevásárolják magukat a jól jövedelmező ágazatokba, mint például az ingatlanpiac, a pénzintézetek, és természetesen a politika. Ahol szervezett bűnözés van, ott egész biztosan megjelenik a korrupció, az összefonódás a hatalommal, ami végső soron a társadalom (adófizetők, dolgozók, polgárok) kárára van, a bűnözőkön és a hatalom birtokosain (néha a kettő egy) kívül mindenki rosszul jár.
Sok más probléma mellett ez az egyik nagyon nagy baj a kábítószerekkel, a prostitúcióval és az illegális bevándorlással.

9 megjegyzés:

Szabi írta...

Ebben az okfejtésben annyi a bukfenc, hogy attól épülhet rá bűnszervezet egy iparágra, hogy kriminalizálják. Ha valami legális, azt sokkal jobban ellenőrizhető, és sokkal kevésbé kiszolgáltatottak az 'élvezői'. Pl a kábítószer fogyasztók és a prostituáltak. Van rá példa. A kábítószer fogyasztás legalizálására Hollandiában. A prostitúcióra pedig ma is több helyen. Pont az áldozatokat sújtják ezek a törvények.

AncsaT írta...

Én meg azt a bukfencet látom, hogy a droggal és a prostitúcióval nem az az egyetlen probléma, hogy illegális. A dekriminalizációt sem azért vezetik be, mert egyébként ezek elfogadható, ártalmatlan dolgok, hanem két rossz közül a kisebbet próbálják választani. De ahol engedik a könnyű drogokat, ott is fogyasztanak durva szereket. És ahol legálisan folyik a prostitúció, ott is kihasználnak fiatal- és kiskorú gyerekeket. Jellemzően a drogfogyasztást nem büntetik, de a terjesztést igen, a prostitúciót nem, de annak az elősegítését, a kitartottságot igen. Az elsődleges cél, hogy a fogyasztók és a prostituáltak kooperáljanak a rendőrökkel, és valljanak a rendszer működtetői ellen. Ez egyfajta intézményes vádalku, elengedik a kis halakat, hogy elkaphassák a nagyokat. Ahol ilyen törvényi szabályozás él, ott sem támogatott és elismert formái ezek a szabadidő eltöltésének és a megélhetésnek.

Szabi írta...

Tökéletes megoldást még nem találtak. Nem létezne prostitúció, ha nem lenne rá kereslet. Nem kéne az embereknek a drog, ha rátalálnának a belső békéjükre. :p

AncsaT írta...

Egyetértek. Amit igazán büntetni kéne, hogyha valaki igénybe veszi a prostitúciót, és nem is feltétlen súlyos börtönnel, hanem a nyilvánosság erejével. Nem személyiségi jogokkal vackolni, hanem kitenni névvel, fényképpel, hogy X.Y. pénzt fizetett szexért. A drognál pedig az előállítást kéne felszámolni. Nem elég a drogcsempészeket üldözni, a z ópiummák és vadkenderföldeket kell lepermetezni gyomirtóval, a droglaborokat lezúzni, a vegyészeket életfogytig lecsukni, szankcionálni azokat az államokat, ahonnan származik a drog, és nem tesznek ellene érdemben semmit.

Szabi írta...

A problémát csak a gyökerestül lehet felszámolni, Minden baj forrása az, hogy az ember letért az eredeti útjáról. Hogy elfelejtette, honnan jött, ki ő és mi az igazi célja. Amíg ez nincs korrigálva, addig minden csak toldozás. ;)

AncsaT írta...

És az Úristen tehet mindenről, elvégre Ő teremtette az Embert. :)
Nem remélem megoldani a problémát a postommal, mindössze értelmezni kívánom. :)

Szabi írta...

Igyekeznek úgy beállítani ezeket a dolgokat, mintha gyermeklelkű embereknek szóló dajkamese lenne, de meg lehet benne találni a logikát, ha jó helyen keressük. Ha az ember nyitott szemmel jár, és elemző tárgyilagos hozzáállással vizsgálja a világ dolgait, előbb utóbb észre kell vegye, hogy minden problémánk gyökere az emberi természet. :s

AncsaT írta...

Alapvetően igaz, de van egy nagy veszélye ennek a gondolatnak. Ha az emberi természet a probléma oka, és azzal nem tudunk mit kezdeni, akkor az felmentést adhat alóla, hogy bármit is próbáljunk tenni a megoldás érdekében.

Szabi írta...

És, ha tudunk vele mit kezdeni?

Megjegyzés küldése