Oldalak

2015-09-20

Mi van a horvátokkal?

Oké, lehet hogy lesz egy új címkém, hírmagyarázatok Katának, vagy ilyesmi. Mert az én kedvesem érdeklődik az aktuális események iránt, és folyton kérdezget. Én meg előadom neki a teóriáimat. És akkor már csinálhatok belőle postot is. Kicsit talán sok lesz már a migránsválságból, de majd szóltok, hogy írjak már valamit a koalákról is, mert ez unalmas. Szóval most a horvátokat kérdezte Kata, hogy miért utáljuk velük ennyire egymást? A délszláv háborúban nem nekik adtunk fegyvereket, hogy harcolhassanak a szerbek ellen? Most meg így kiszúrnak velünk? És jelenleg a szerbekkel jobb a kapcsolatunk? Mi van ezekkel a horvátokkal?
Semmi különös. A lengyelekkel évszázados baráti, sőt testvéri kapcsolatot ápolunk, mégis fagyossá vált velük a viszonyunk, mikor nem támogattuk teljes mellszélességgel a nagy mumusuk, Oroszország elleni EU-s szankciókat, mert atomerőmű építésileg épp Putyinnal bratyiztunk. A rövidtávú politikai érdekek általában prioritást élveznek az ilyen, közvetlen haszonnal nem kecsegtető dolgokkal szemben. A horvátok nem valami vérlázító, megdöbbentően aljas hitszegést követtek el, csak a belpolitikájuk felülírta az illendőséget és a józan észt. És látni kell, hogy nem a horvátokkal, nem Horvátországgal koccantunk össze, hanem a horvát kormánnyal. Aminek alapvetően nem is velünk van gondja, hanem a saját ellenzékével. Jó, ebből kifolyólag kicsit velünk is.
Horvátországban hamarosan parlamenti választások lesznek. A migránskérdés pedig erőteljesen kampánytéma. A horvát kormány bírálta Magyarországot az "unortodox" válságkezelési módszerei miatt, és mikor látszott, hogy tranzitútvonallá válhatnak, kijelentették, hogy náluk nem fognak migránsok gyalogolni az autópályákon, nem lesznek olyan botrányos jelenetek, mint a Keletiben vagy Röszkénél, ők tisztességes elbánásban és ellátásban részesítik a menekülteket. Ez jól hangzott, csak nem lett belőle semmi. Pedig a szerbekkel közös határ nagy része folyó, csak a Duna és a Száva közti keskeny részt kellett volna védeni. De nem küldtek oda kellő létszámú, megfelelően felszerelt rendvédelmi erőt. Aztán, amikor a migránsok elözönlötték őket, kapkodni kezdtek.
Rossz volt a kommunikációjuk, rossz volt a diplomáciájuk. Először folyosót akartak nyitni Szlovénia felé, de a szlovének kifejezték abbéli véleményüket, hogy ezt igen rossz néven vennék, és az osztrák kancellár is ellátogatott hozzájuk, találgathatunk, hogy miről tárgyaltak. Egy biztos, a beáramló tömegtől mielőbb szabadulni akarnak, nagyon kínos lenne nekik, ha a választások előtt ellepnék az országot a migránsok. Ha összevesznek a szomszédos államokkal, Európával, sőt akár az egész világgal, azt kommunikálhatják úgy, hogy az ország, a lakosság (választók) érdekében tették. Ha ránézünk a térképre, Horvátország sarló alakú. Az északi karéj egyetlen gyorsforgalmi útja a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópálya. Ha azon migránsok gyalogolnak, Szerbia felé eldugul az áruforgalom. És ha Zágrábot megszállják az afgánok, és nem kapnak rendes ellátást, akkor ott csúnya dolgok történhetnek.
A magyar válaszreakció, a politikai kommunikáció brutálisan kemény volt, belengettük Horvátország schengeni csatlakozásának vétóját. Ehhez két dolgot érdemes figyelembe venni. Horvátországban jelenleg egy balközép koalíció kormányoz, azaz politikailag nem igazán testvérek a magyar kormánypártokkal. Ez a durvaság lehet politikai szívesség a jelenlegi jobbos horvát ellenzéknek. És ez amolyan "a lányomnak mondom, hogy a menyem is értsen belőle" helyzet. Orrba verjük a horvátokat, hogy a románok tudják, merre a hány méter. A horvát határszakasz jóval rövidebb, és a Dráva határfolyó miatt jobban védhető, mint a román határ. Sokkal kellemetlenebb volna, ha a románok csinálnák ezt velünk. Akik nagyon-nagyon akarják a schengeni csatlakozást, állítólag a kvótarendszer ügyében alkudoznak a németekkel, hogy megszavazzák, ha gyorsan bekerülhetnek a schengeni rendszerbe.
Úgy tűnik, mintha a horvátok nagyon buták lennének, mintha nem látták volna előre, hogy jönnek a menekültek, pedig lett volna bőven idejük, hogy lezárják azt a kis szakasz zöldhatárt, és megvédjék a hidakat. De ez nem ilyen egyszerű. Horvátországban is demokrácia van, és jönnek a választások. (OK, nagyon érik az a poszt a politikai rendszerekről.) A szociáldemokraták vezette balközép koalíciójuk legutóbb a választást 40%-kal nyerte meg, amivel a képviselői posztok 53%-át birtokolja. Miután nagy hangon leszólták a magyarokat a kerítésépítés és a brutális rendőri intézkedések miatt, szavazásra vinni a parlamentbe egy határzár, és a hadsereg mozgósításának ötletét... Hagyján, hogy segget csinálnak a szájukból, de mi van, ha a saját képviselői egy része nem támogatja az ötletet, és elbukják a szavazást?
Az, hogy Magyarország nem tökölődik béna kacsaként, hogy gyorsan és határozottan képes reagálni a helyzet változására, az a kétharmados kormánytöbbségnek köszönhető. A mindenkori ellenzék sajnos válságos időkben fokozottan teszi, amit egyébként máskor is, próbálja megbuktatni, ahol csak lehet, gáncsolni a hatalmon lévő kormányt. Nem szavazták meg a sürgősséggel való tárgyalást (4/5-öd kell hozzá) a honvédelemről szóló tv. módosításához, így a rendőröknek katonai támogatás nélkül kellett állniuk a sarat a röszkei zavargások alatt. Mondjuk a kormány se hülye, vezényeltek katonákat a határra, csak nem segíteni mentek, hanem hadgyakorlatot tartottak. Egy erős ellenzék mellett már három eseti bizottság vizsgálná az ügyet. Nem azért, mert hibás lépés, hanem mert bele lehet kötni.

4 megjegyzés:

Árpád írta...

Köszi az összefoglalót, így kicsit talán már jobban is érthető a horvátok szerencsétlenkedése. Valahol szomorú, hogy ma, Európában mindenki a migráns helyzetből igyekszik ilyen vagy olyan hasznot húzni. A László Petra által felrúgott (biztosak vagyunk mi ebben?) családból a gyerek együtt fut ki Ronaldoval a pályára! WTF? Merkel mindenkit befogadna, aztán csak a szíreket, aztán rájön, hogy lehet nagyobbat mondott, mint szabadott volna. Az, hogy a horvátoknál is politikailag próbáltak hasznot húzni a helyzetből és mondtak nagyokat várható volt. A szerbeknél Vucic is fikázta Magyarországot a kerítés miatt, bár titkon egy baja volt vele: hogy nem a szerb/macedón határon húzták fel.

AncsaT írta...

Mindenki mindenből hasznot akar húzni. A politikusok, a tőkések és a migránsok is. Az ő világukban gyilkos harc dúl, nyakig ér a sz*r, és ha nem tudnak mások fejére felkapaszkodni, akkor lesüllyednek az aljára. Csak akik nem tudják, hogy milyen küzdelem zajlik, vagy tudatosan kiszálltak belőle, azoké a luxus, hogy akár a saját rovásukra is segítsenek másokon.

A demokrácia pedig ilyen játék. Négy évente el kell adnod magad, és ha nagyon nem tetszik az embereknek, menet közben is kiszavazhatnak a sóból. Keveset beszélnek róla (egyelőre), de Angela Merkel belebukhat, ha súlyosbodik náluk a migránshelyzet. A média nem azért van, hogy szórakozzanak az emberek, hanem hogy ne gondolkodjanak, ha meg mégis, akkor arról, amire felhívják a figyelmüket.

~zatrig~ írta...

"Magyarország nem tökölődik béna kacsaként" - kegyelembusz, adományégetés, román-magyar szisztematikus kivárása a Keletiben aszalt menekültekkel, uniótól csak a sok pénzt elfogadni, majd elbaszni plakátokra meg kerítésre, a segítséget nem, mert akkor a körmünkre is néznének... Van koncepció, ezek a fiúk tényleg nem tökölnek. Ilyen jóúú vezetők kellenek nekünk, okosbaQ megoggyák, nem kell itt a libsi buziskodás igaze. László Petra meg csak megijedt szegényem, azért lett haditudósító, mert olyan kis ijedőske a szentem.

AncsaT írta...

Hát ööö... László Petrát végképp nem értem, hogy kerül ide.
Béna kacsának (lame duck) Amerikában nevezik azt a politikust, akinek már megválasztották az utódját, de még hivatalban van, mert a poszt átadására csak később kerül sor. Még viszi az ügyeket, de messze ható, az utódja lehetőségeit a későbbiekben lekorlátozó lépéseket már nem illő tennie.
Ezt a kiváró, halogató taktikázást látni sok európai állam részéről. (És sok helyen tényleg választások lesznek a közeljövőben.) És mondanak, lépnek valamit, aztán finomítanak rajta, sőt kihátrálnak belőle, megváltoztatják a véleményünket. Ehhez képest a magyar kormánynak határozott álláspontja van, és azt nem változtatgatja hetente. Ez nem arról szól, hogy mennyire helyes, amit tesznek, hanem arról, hogy van elképzelésük róla, hogy hogyan kezeljék a válságot, és meg is teszik, amit helyesnek tartanak. Másutt is vannak elképzelései a vezetőknek, csak a lépéseik megtételekor kevesebb szabadsággal rendelkeznek, mert az erős ellenzékük korlátozza a lehetőségeiket. És sokszor nagyobb baj, ha nem teszünk semmit, mintha csak a harmadik legjobb legjobb cselekvési tervet választjuk. Kb. erről szól a post utolsó bekezdése.

Megjegyzés küldése