Oldalak

2012-01-08

Divatos kontra kényelmes

Immáron sokadszor, egy adott írásban mellékesen megemlített téma indít szélesebb körű diskurzust. Tegnap a 14+ ifjúsági irodalom gyorsan átváltott Bette vs. Shane nyilatkozatokra. Egyelőre a Bette oldal szólalt csak meg, talán, ha direktben tárgyalom a témát, Shane rajongói is írnak. Az ottani kommentben említettem egy szavazást, hogy lássuk a táborok méretét, de igazából nem is ez lenne érdekes. Sokkal inkább arra lennék kíváncsi, hogy kinek miért tetszik az egyik vagy a másik nőtípus. Mert ugye Bette nem csak vonzó, hanem intelligens, művelt, érzékeny, komoly, érett személyiség stb. De Shane-ről mit tudunk elmondani? Szexi, sőt kifejezetten dögös, gyakorlott, rafinált szerető, impulzív, ösztönös, és legfőképpen mindenki más is őt akarja. Szóval kicsit olyan ez, mint a divat.
Vannak akik tűzpiros, magassarkú körömcipőt hordanak, mert akkor érzik jól magukat, ha csinosak, elegánsak, irigylik őket, hogy milyen jól néznek ki, ez illik a saját magukról kialakított (én)képükhöz, igénylik, hogy nőiesek legyenek, a hagyományos mintáknak megfelelően. Nincs ezzel semmi baj, imádom a femme és lipstick leszbiket. Mondjuk leginkább nézegetni. Együttélés szempontjából nem tudom mennyire lennénk kompatibilisek. Szóval az öltözködésnél tartottam, hogy vannak akiknek elsődleges a ruhadarabjaiknak a kinézete, divatos, elfogadott, irigyelt volta. Ha kompromisszumot kell hozniuk, akkor inkább hajlanak egy gyönyörű, de kissé kényelmetlen darab nyilvános helyen való viselésére, mintsem egy kényelmes, de nem túl elegáns holmit választani.
A másik végletet azok képviselik, akik a praktikumot helyezik előtérbe. Azt élvezik, ha megfelelő a testi, fizikai közérzetük, ha komfortosan érzik magukat. Semmifajta kellemetlen érzést nem ébreszt bennük, ha otthonra egy kitérdelt melegítőalsót húznak. Télvíz idején nem látni rajtuk csípőnadrágot vesevillantó rövid pulcsival. Cicanadrágot, gyapjúharisnyát vesznek a vastag szövetnaci alá, ahelyett, hogy nejlonharisnyát viselnének miniszoknyával és hótaposó csizmával. A favágóingesek, ha kompromisszumot kell kötniük, inkább hajlanak egy praktikus, de nem túl elegáns darab nyilvános helyen való viselésére, mintsem egy divatos, de kissé kényelmetlen holmit választani.
Tehát "komoly" kutatáshoz a kérdőíven több kérdést is kell szerepeltetnünk:
1) Bette vagy Shane tetszett neked jobban az L-ből?
2) Szerinted melyek Bette legjellemzőbb pozitív és negatív tulajdonságai?
3) Szerinted melyek Shane legjellemzőbb pozitív és negatív tulajdonságai?
4) Inkább elegáns de kissé kényelmetlen, vagy kényelmes de kevésbé elegáns módon öltözködsz?
A kutatási hipotézisem az, hogy Bette rajongói a kényelmes, míg a Shane fanok inkább a divatos öltözködést részesítik előnyben. :) Egyébként meg mielőtt nagyon nekem estek a hülyeségem miatt, szeretném leszögezni, hogy ez csak játék, és tisztában vagyok vele, hogy a kérdést mesterségesen leszűkítettem a nőtípusok, az értékek és a divat dichotómiáira, és ezekben, miként az élet több területén is, nem csak a fekete vagy a fehér létezik. Vannak köztes árnyalatok is, és kicsit sem csodálkoznék, ha többen jeleznék, hogy az ő kedvencük márpedig Alice, Dana, Jenny stb. volt.

23 megjegyzés:

Rosabella Sanchez írta...

1. Egyértelműen Bette.
2. A, pozitív: intelligens, művelt, magabiztos, érzéki, színtiszta nőiesség
B, negatív: karrierorientált, ami sokszor egyéb problémákat szül
3. A, pozitív: laza,határozott, magabiztos, mindig megszerzi, amire szüksége van
B, negatív: felelőtlen, az ösztönei hajtják, ezért összetört szívek jelzik útját.
4. igyekszem a középutat megtalálni öltözködésben is. A kényelmes, sportos, esetleg vagány darabokat részesítem előnyben,de azért igyekszem odafigyelni, hogy ne nyomjam el a nőiességem. De ha egy szóval kell válaszolnom, akkor kényelmesebb ruhákat hordok.

S, hogy miért Bette? Mert ő személyesíti meg mindazt, amilyen én szeretnék lenni. Minden tulajdonság egy személyben. :)

AncsaT írta...

Köszönöm a kérdőív kitöltését.

Ha mondjuk Bette korát kb. 35-40 közé tesszük, akkor még azt hiszem van időd, hogy mindenben olyanná válhass, mint amilyennek őt látod. Amilyen szenvedélyesen írsz, szerintem az érzékiséggel nem lesz gond, a műveltséged gyarapítása folyamatban, így idővel a magabiztosság is megjön. Észrevetted, hogy ez az a pozitív tulajdonság, amit mindkettőnél megemlítettél?

Rosabella Sanchez írta...

Most, hogy mondod, tényleg! Valószínűleg azért, mert ez az a tulajdonság, amit úgy tudok irigyelni másokban. A műveltség mellett. Csak azért tudok tenni. De bízom benne, hogy igazad lesz. Jó lenne olyan szexinek lenni 40 évesen, mint amilyen Ő. :)

Szabi írta...

1. Shane.
2. + helyes inteligens - manipulatív, agrsszív, önző, rafinált
3. + helyes, önzetlen, empatikus, figyel másokra - túlzásba is viszi az önzetlenséget, ugyanis szerintem nem azért csapodár, mert a saját éhségét elégíti ki, hanem mindenkinek szeretne örömet szerezni, és közben valahol elfeledkezik saját magáról, illetve abszolút jelentéktelennek tartja magát.
4. Kényelmes, kevésbé elegáns - kimondottan fiús.
Azt még hozzá tenném, hogy nagyon tetszik Shane, nagyon tetszik JB., De Bette nem. Viszont nem élnék egyikkel sem, mert nekem túl kemények, túl fiúsak. Inkább lágyabb csajokkal kezdek. Pl, a kisgyerekes szőke - Shane egyik csaja, vagy Bette párja, akivel gyereket szeretnének - bocs nem jut eszembe a neve.

AncsaT írta...

A műveltség a nehezebb dió, azért keményen meg kell dolgozni. A magabiztosság az olyan mint a hit. Ha elhiszed, hogy Jézus megváltott a bűneidtől, akkor máris keresztény vagy. Ha majd elhiszed, hogy az égvilágon semmi baj nincs veled, teljesen rendben vagy, sőt, értékes, szerethető ember vagy, aki szeretetet adni és kapni is képes, akkor "magabiztos" leszel.

Persze ez nem igazán a magabiztosság, d szerintem mégis ugyanarról beszélünk. Aki magabiztos, az biztos magában. Tudja, hogy a megfelelő helyen van, a megfelelő időben és a megfelelő dolgot teszi. Vagyis a magabiztosság az függ a helytől, az időtől és a körülményektől. Ha valaki váratlanul, számára ismeretlen, idegen környezetbe kerül, az elveszti a magabiztosságát. És ez természetes és helyénvaló. Ha nem ismered a körülményeket, határozottan és magabiztosan valami marhaságot fogsz csinálni.

Amiről mi beszéltünk, az nem ez a fajta magabiztosság. Az inkább egyfajta önbecsülés. Hogy tudod a saját értékedet, hogy igenis értékes vagy, és nem hagyod másoknak, hogy ebben elbizonytalanítsanak, azért, hogy ettől ők jobban érezzék magukat, vagy, hogy megpróbáljanak kihasználni a saját céljaik érdekében.

Ehhez, még egyszer mondom, nem kell más, mint hit. Elhiheted nekem. Már nem azt, hogy ehhez csak hit kell, hanem azt, hogy értékes vagy. Ez egyetlen dologtól függ. Hogy mit adsz másoknak. Ha attól ők gyarapodnak, többek, jobbak lesznek, akkor értékes vagy. Ha magadat adod, magadból adsz nekik, és attól ők jobbak lesznek, akkor az a jó honnan jön? Belőled.

AncsaT írta...

Szabi: köszönöm a válaszokat.

Bette párja a szőke Tina volt. Nekem nem jött be annyira. És nem is olyan puha. Kemény volt, elutasító, semmi megbocsájtás, emlékeim szerint. Nem mondanám, hogy megdolgozott a kapcsolatukért.

Nekem még Carmen tetszett, a latinos csaj. Azóta láttam egy másik sorozatban, ahol ilyen moderátor volt, békéltető peren kívüli megegyezésekben. Rágerjedtem. :) Az L-beli karakterre már nem emlékszem annyira, de alapvetően szimpatikus volt ő is.

Szabi írta...

Ja igen Tina.
Na most megint nagyon nem értünk egyet. Szerintem Tina volt az, aki éveken keresztül mindent beletett a kapcsolatba, mindent bevállalt, mindent föláldozott, és Bette szépen mindent elfogadott, cserébe meg nem adott semmit. Pont, mint egy pasi. Tina nem azért volt elutasító, mert nem tudott megbocsájtani, hanem mert nem tudta elhinni, hogy Bette megváltozott és képes másmilyen lenni. Tudod, hogy ha valaki nagyon akar valamit képes a csillagot odaígérni az égről. Teljesen megértettem Tinát. Azért örültem mikor megint összejöttek, viszont akkor meg a siket néma lányt sajnáltam.
Lehet, hogy mi nem ugyanazt a sorozatot láttuk? :D

AncsaT írta...

Hát, nem lep meg, hogy másként látjuk a dolgokat. :) Az ilyesmit meg egyébként is nehéz megítélni, mert a motivációkat csak találgatjuk, hogy ki miért tett valamit. Egyébként meg az az általános szabály, hogy egy pár tagjai ugyanannak az almának a két fele. A kapcsolat a kettőjük közös felelőssége. Ha nem megy, az kettőjüknek nem megy. Olyan nincs, hogy csak az egyik hibás, mert ha más nem, de a rossz választás akkor is a másik rovására írható. :)

Szabi írta...

Igen. Meg az is, hogy hagyta magát kihasználni. Nem kapott észhez, nem állt a sarkára, csak már jó sokára. Akkor pedig már nagyon nehéz volt kiharcolnia magának, amire szüksége volt. Ezért kellett kicsit kilépnie és megtalálni magát máshol, mással. Bette-nek is meg kellett tapasztalnia, hogy mit veszített, hogy aztán jobban becsülhesse.

AncsaT írta...

Kicsit passzív-agresszív? Én az ilyesmitől megőrülnék. Katám agresszív-agresszív, neki ha baja van, rögtön kiabál miatta, sőt, ha nincs baja, azért is. Mondjuk ettől is megőrülök. Eh, nők! :)

galathea írta...

1. Bette
2. pozitív: érzéki, magabiztos, nőies, intelligens, képes a változásra; negatív: egoista, elbizakodott, hűtlen
3. pozitív: kiáll a barátai mellett, nyitott; negatív: fejletlen személyiségében, megbízhatatlan, felelőtlen
4. kényelmes, de kevésbé elegáns.

AncsaT írta...

Köszönöm.

Azt hittem, több válasz lesz estére, ennyiből nem lehet statisztikát csinálni. :)

Névtelen írta...

1) Bette

2) Az öntudatossága és az ereje számomra nagyon pozitív. Viszont controlfreak, amitől meg rugdosnám.

3) Shane a légynek sem tudna ártani, és fejlődni akar. (Csak sosem tud. Valamit mindig elbasz - szó szerint.)
Negatív tulajdonsága, hogy retteg a kötelékektől. (De ez is megmagyarázható a rossz gyerekkorával...)

4. Inkább sportos, vagy kényelmes, de elegáns. (Ha rajtam múlna farmerban és tornacsukában tölteném az életemet...)

Tina+Bette: Tina szerintem többet áldozott fel. Nehezebb dolga van.
Ty.

AncsaT írta...

A Blogspotnak nem tetszik, hogy Tina pártját fogod Bette ellenében, ezért spamnek jelölte a kommentedet. :) Volt levél értesítésem, hogy komment jött, de nem láttam sehol, ezért megnéztem a kukát. Ott figyelt egy novemberi mellett, amit Thia írt, lehet idáig törte rajta a fejét, hogy miért töröltem.

Köszönöm a válaszokat, már csak 996 db kell és jó lesz statisztikai mintának. :)

Névtelen írta...

996. B-)
1.Bette
2.+ nőies, intelligens, stílusos, művészbarát;
- önző;
3.+ segítőkész
- naiv
4.elegáns

AncsaT írta...

Köszönöm. Egy Bette rajongó, aki egyúttal a divatrajongó is. :) Shane kedvelői meg bojkottálják a felmérést. :))

nemangyal írta...

1. abszolút Shane
2. +: művelt
-: kontrolmániás
3. +: empatikus, dögös, öntörvényű
-: öööö... biztos van, de én nem fedeztem fel:)
4. abszolút kényelmes ruhákban járok

AncsaT írta...

:) Rossz tulajdonság hirtelen nem jut eszedbe. :)

Az is egy jó játék, hogy akiket ismerek kicsit, végiggondolom, mennyire egyeznek a kialakult képpel a válaszok. Akár pszichológiai iskolát is lehetne építeni az L-re. A szereplőkhöz való viszonyán keresztül közelíteni meg valakinek a személyiségét. :)

Köszönöm a választ.

Szabi írta...

Akkor kérem a jellemzést! :)

AncsaT írta...

Ez nem horoszkóp, hogy ha Dana a kedvenc szereplőd, nincs akváriumod és inkább kutya mint macska, akkor epepanaszokra vagy hajlamos és a héten ügyelj, ne legyen színvak a fodrászod, mert kellemetlen esetek színezhetik a napjaid.

El kell heverni az analitikus díványon, heti háromszor másfél órában, óránként tíz plusz áfáért. Röpke 4-5 év, és már tudhatjuk is, hogy:
A gyermekkorod meghatározó volt. Jelenleg úgy érzed, a körülményeid fogja vagy. Szeretnél valami változást az életedben, de kissé félsz is változtatni. Bosszant, hogy az emberek nem igazán értenek meg, nem is igen figyelnek rád, el vannak foglalva saját magukkal. Rengeteg érzés van benned, csak nehezen tudod kifejezni. Mondjuk ez inkább a pozitív érzésekre igaz, a negatív érzéseidet inkább ha nem akarnád kifejezni, az okoz nehézséget. Az átlagnál intelligensebb vagy, mégis jobban érvényesülnek nálad olyanok, akiknek a képességeik alatta maradnak a tiédnek.

5 év, kb. 10 milla és ilyen okosakat fogok mondani bárkiről, aki megnézi az L-t, és mesél róla nekem. Írok pár népszerű lélektani önfejlesztő könyvet, "Meséld L!" "L-megyógyászat", "Ez fél-L-metes", "F-L-em-L-ő érzések" stb. címen. Persze csak miután megvédtem a kandidátusimat, nehogy az irigy tojásfejek elmeszeljenek a könyvsikereim miatt. :)

Szabi írta...

Jé, honnan tudtad mindezt? :D :D :D

AncsaT írta...

Tudok jósolni is a kávézacc röptéből. :) (Ha a kávéfőzővel együtt repül, az különösen csúnya veszekedést jelez.)

Névtelen írta...

:D Piramidális!
Akváriumom meg tényleg nincs.
Ty.

Megjegyzés küldése