Oldalak

2010-04-22

Narancsos kacsa

Mostanában, ha körülöttem politikáról beszélnek, általában kétféle véleményt hallok. Az egyik szerint mindennek vége, jön a narancssárga terror. Politikai tisztogatások, koncepciós perek, nepotizmus, szemérmetlen fosztogatás, véreső, sáskajárás, bibliai csapások. A másik verzió szerint felvirrad a jólét korszaka, Igazságos Viktor országlása elhozza a harmóniát, a boldogságot, bőségszaru ontja áldásait, az éden kertje lesz az ország.
Mindkét verzióban érzek hangyányi túlzást. A választás lehetősége arról szólt, piros, vagy narancs színű lesz a nyakkendő a temetési öltönyhöz. A meghatározó dolgokba igazán kevés beleszólása lesz az ország vezetésének. Azok diktálnak, akik a pénzeszsák száját nyitó-csukó zsinórt a kezükben tartják. Ha a múltkor emlegetett Fuggerek a XVI. században európai politikát csinálhattak, és pénzügyi blokáddal Magyarországot mohácsig juttatták, akkor mai megfelelőik mire lehetnek képesek? Gondoljuk, hogy az eltelt 500 év alatt nem tökéletesítették a módszereiket?
Úgy tűnik, nem nagyon van kiút. Csak egy apokalipszis, egy a jelenlegi uralmat eltörlő özönvízszerű katasztrófa segíthet. El kell pusztítani a jelenlegi technikát, intézményrendszert, hatalmi struktúrát, hogy a romokon az utódaink egy szebb, jobb világot próbálhassanak meg felépíteni. (Azt hiszem feltaláltam az anarchizmust.) Persze, a hatalom lehet, hogy átmentené magát. Mint ahogy az emberiség íratlan történelme alatt ez már valószínűleg jónéhányszor megtörtént. Csak nagyrészt elvesztek a tapasztalatok a hibák kijavításához. Illetve nem minden, de túl kevés maradt meg.
Vajon miért tiltják ősi vallási parancsolatok a kamatra történő pénzkölcsönzést? Talán annak emlékeként, hogy a nemesfém alapú pénz helyett az adósságalapú pénz, aminek alapja a kamat, átrendezi a hatalmi viszonyokat? Sajnos már késő, a tényleges irányítás immár az egész bolygó felett a pénzhatalom kezében van. Hogy ez badar összeesküvéselmélet? Az Egyesült Államokban két elnök próbált meg visszatérni az adósságtól mentes pénz használatához. Abraham Lincoln és John F. Kennedy. Az Egyesült Államokban két hivatalban lévő elnököt gyilkoltak meg. Abraham Lincolnt és John F. Kennedyt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése