Oldalak

2010-04-10

A kampányok hallgatnak

Gyorsan postolok még egyet. Mielőtt beáll a kampánycsend. Nem mintha a blogom alkalmas lenne a választások végeredményének befolyásolására, vagy bárki is törődne vele, ha megszegném a kampány előírásokat. Egyszerűen csak jogkövető magatartást igyekszem tanúsítani. Garázdaság, könnyű testi sértés, közrend megzavarása, lőszerrel való visszaélés, ... Hol vannak már a régi szép idők.
Na, választás. Úgy tűnik, az nem kérdés, hogy ki nyeri, csak az, mekkora többsége lesz a parlamentben. A harc az ellenzék összetételéért folyik. A Jobbik küzd az MSZP-vel a legnagyobb ellenzéki párt címéért. A küzdelmet mégis a FIDESZ-szel vívja, annak a szavazóit igyekszik átcsábítani. Erre alkalmas lehet a "mellény ügy" is. Vona Gábor kijelentette, a parlament első ülésére Gárda-mellényben megy el. Nagy duma. Mint képviselő jelöltet, máris megilleti a mentelmi jog. A feljelentés szerint, "nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszított". Ez a 268. §, előzi a 269/C-t, a holokauszt tagadást, a köznyugalom elleni bűncselekmények közt.
Persze az egész feljelentés csak kamu, mindössze reklám értéke van. Nem általános engedetlenségre uszított, csak ő akar így megjelenni. Sem törvény, sem hatósági rendelkezés ellen nem irányul a cselekedete. A betiltott szervezet munkájában nem vesz részt, és a tiltott Gárda-egyenruhát sem óhajtja viselni, csak egy mellényt.
Hogy lesz-e egyátalán ügy, azt a következő parlament dönti el, a mentelmi jog felfüggesztéséről hozott határozatával. Vajon mit fog határozni a FIDESZ többség? Elindul-e egyátalán a hamvába holt jogi eljárás? Csinálnak-e vele reklámot a Jobbiknak? Egy oldalra helyezkedve az MSZP-vel, azt mutatva, hogy a hatalomváltással, semmi lényeges nem változott. Vagy marad a mentelmi jog, beszédtémát adva a szlovák nemzetieknek, vállalva a Jobbikkal való összemosódást? A legvalószínűbb, hogy a kérdés szavazásra sem kerül, mert az csak a Jobbiknak kedvez. Ingyen csinálva nekik reklámot a médiában, az önkormányzati választások előtt. Egyébként is, valószínűleg permanens kampányban fogunk élni az elkövetkező években.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése