Oldalak

2010-06-24

Betikett

Tyúk felvetett egy kérdést, hogy mit mond az illem, blogra vonatkozóan. És tényleg. Már egy éve blogolok, és fogalmam sincs, milyen speciális illemszabályok vonatkoznak erre a tevékenységre. Kérdezzük Guglit! Úgy tűnik, általánosan elterjedt spéci blogillemtan nincsen. Helyi ajánlások, előírások vannak, de nem igazítanak el olyan részletekben, mint a kiinduló kérdés.
Van egy freeblogos oldal, a wordpressen tag lista, és a wikipédia angol és magyar oldala, és a klasszikusok: RFC 1855, a magyar változat (by Hamster). Ez meg itt az eredeti ősváltozat első magyar fordítása. Ezt történeti okokból teszem be, meg azért, mert gyanús volt a fordító neve. Irány a facebook-ra, és a rengeteg (öt db) ismerős közül nézegetem azt, aki a legelső volt. Az adatlapjának címéből egyértelműen kiderül, hogy nem véletlen névegyezésről van szó. Ő fordította magyarra a Netikettet. Mik ki nem derülnek ki egy post írása kapcsán! ( Ezek a fordítók! Én vonzom őket, vagy ők engemet? :) )
Na, a lényeg, lehet, hogy érdemes volna egy blogos etikettet összeszerkeszteni. Vagy legalább egy lezblogosat. Akinek van kedve ezzel szórakozni, kommentben jelezze!

14 megjegyzés:

Tik írta...

Én szívesen elmolyolnék ilyesmivel.

Lego írta...

Persze, én is.

sliver írta...

szólásszabadság van ^^

AncsaT írta...

Örülök, hogy más is érdeklődik a téma iránt. :)

Egyelőre a linkeken lévő, (illetve ahol még találtok,) netikettes, blogillemes dolgokat kéne olvasgatni, és azon gondolkodni, milyen területekre, altémákra kéne kitérjünk.

"Ügyrendi kérdés": a szöveg gondozásának módja. Ha megfelel, a blogspotos azonosítóm alatt nyitok egy új, közös hozzáférésű blogot, és ott készülhet a szöveg. Vagy ha van más javaslat, azt ide kommentbe.

AncsaT írta...

Egyéb javaslat hiányában elkészült az új blog: http://betikett.blogspot.com/ címen. Hárman kaptatok meghívást szerzőnek, de nyitva áll a lehetőség másnak is, jelentkezni itt kommentben, de még jobb az e-mail, mert azzal biztos találkozom. Hamarosan postolok valami kezdeményt, amit lehet majd fikázni meg javítani.

Manéla írta...

Van egy ilyen is:
http://blogetikett.freeblog.hu/

AncsaT írta...

Köszi Manela! Megnézünk mindent, begyűjtjük a jó dolgokat, mert valami átfogót szeretnénk. (Csak lassan haladunk, elfogadunk segítséget, szövegszerű javaslatokat, stb.)

Manéla írta...

Javaslatom egyelőre nincs, mert még nem is gondolkoztam ezen. Abban viszont szívesen közreműködnék, hogy lektorálom a szövegeket (nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai szempontból), mert ez az egyik munkám, szóval nem lenne nagy megerőltetés sem.

AncsaT írta...

Manela: OK, a betikett.blogspot.com címen találod amit összehordunk, kommentelhetsz hozzá, vagy ha adsz e-mail címet, felveszlek blogszerzőnek is.

Manéla írta...

Ancsa:

manszka@gmail.com

Köszönöm!

AncsaT írta...

Manela: Kiküldtem a meghívót.

Aztán majd benézek a betikettre, Legótól is kaptunk már anyagot, illenék foglalkoznom nekem is vele. Csak elkezdődött a vakáció, és lusta vagyok, meg végre süt a nap, egyedül vagyok itthon, kifekhetek a kertbe napozni, sör is van a hűtőben, szóval adott minden feltétel, hogy komoly dologba ne kezdjek. :)

Tyúk írta...

Áááá, én még csak hozzá se kotkodácsoltam, bocsánat.

AncsaT írta...

Én meg kicsit bénáztam. kiderült, nem tudjátok szerkeszteni másnak a bejegyzését admin jogok nélkül. De már mindenkit előléptettem. Szóval technikai akadálya nincs a munkának.

Manéla írta...

Szuper, köszi, igyekszem mielőbb hasznosítani magam. (sajnos nekem nincs kertem, de még egy doboz söröm sem, de ma lustának én is lusta vagyok :))

Megjegyzés küldése