Oldalak

2010-06-25

Betű vagy szellem

Meglepő dolgot hallottam tegnap a rádióban. Hogy Izraelben milyen kacifántos házasságot kötni. Ugyanis kizárólag egyházi házasság létezik, amit kizárólag a legortodoxabb rabbiknál lehet csak megkötni, akik kizárólag zsidókat esketnek össze. Zsidó meg ugye az, akinek az anyja zsidó volt. (Egy erősen patriarchális kultúrában! Persze, lehet, hogy azzal a megfontolással, hogy csak az anya a biztos. :) )
Ez a gyakorlat nem csak a vegyes házasságokat lehetetleníti, hanem problémát okoz abban az esetben is, ha valaki nem tudja igazolni a kedves mama származását. Mert mondjuk bevándorolt. Ebben az esetben egy ortodox rabbi igazolása kell. (Mert a leszármazás vizsgálata a reform irányzatok szerint kevésbé szigorú, ezért az ő igazolásukat nem fogadják el.) Ugyanakkor Izraeli állam korlátozás nélkül elfogadja a külföldön kötött házasságokat. Fentiek miatt állítólag Cipruson több izraeli köt házasságot, mint ciprusi.
Mondhatnánk, hogy milyen vaskalapos, konzervatív az izraeli gyakorlat. Ugyanakkor úgy tudom, hogy a külföldön, azonos neműek között kötött házasságot (már ugye ahol ilyet lehet) is teljes joggal elismerik. Az ember nem érti. Nem házasodhatnak Izraelben, csak a legzsidóbb zsidók, akik papírokkal tudják igazolni a zsidóságukat, mindenki másnak ez tilos. Ugyanakkor, ha ez külföldön történik, még a melegházasságot is elismerik. A magyarázatot ott találjuk, hogy a zsidók hajlamosak betű szerint, és nem szellemében értelmezni a Törvényt. (Törvény alatt itt a Tórát értve, nem a világi jogszabályokat.)
A Tórában az szerepel, "Ne kívánd felebarátod feleségét!" A Talmud megmagyarázza, hogy a felebarát csak egy másik zsidó lehet, tehát a nemzsidók feleségére nem vonatkozik a tiltás! Legalább is ez a tiltás nem, egy másik miatt azért egy kis korbácsolás jár a dologért. (lásd itt) Akit érdekel a téma, Izrael Shahak: Zsidó vallás, zsidó történelem c. könyvében további részleteket talál. A Talmud szövege: Luzsénszky Alfonz erősen vitatott fordítása, a Wikiidézet szócikke, a Wikiidézet vitaoldala, Babiloni Talmud angolul.

3 megjegyzés:

Zzev írta...

Ez a kettősség azért minden vallásban meg található a vagyunk mi, meg vannak ők felfogás. Csak talán nem ilyen élesen.
Amit leírtál az pontosan olyan amit elvárok egy zsidótól szigorúan ragaszkodik a dolgához, de nem ostoba ahhoz, hogy hagyjon egy kiskaput ha neki attól jobb lesz.

suzy q írta...

a cohn vezetéknevűek nem vehetnek el elvált nőt, mert pk a papok, a kohanniták leszármazottai, és ne szennyezzék be a vérvonalt. az is fura, hogy nem ofgadják el azt sem, ha valaki betért, de nem az ortiknál. izarelben nagyon nagy a vallásosok befolyása, ez legjobban abban látszik , hogy sabatkor leáll a közlekedés az országban.

AncsaT írta...

Na, ezeket nem is tudtam, azt hittem már nem lehet hajazni, de lehet. Az ellenérzéseknek egy része biztosan ebből táplálkozik, az olyan fokú másságból, furcsaságból, amit ésszel már nem is lehet felérni.

Megjegyzés küldése