Oldalak

2010-04-26

Hímsovinizmus

Gondoltam, hogy ma arról írok, mit főztem vacsorára. Aztán ráfrissítettem az addictblogos nyitva maradt böngészőablakra. A tegnapi bébiszitteres post után ma sörös reklám volt terítéken. A felvezető szerint mindkét reklám kifejezetten hímsoviniszta. Nekem viszont mindkettő kifejezetten tetszett. Nem csak a dögös lányka és a finom sör, hanem a reklámok humora, ötletessége is, nem beszélve róla, hogy nem olyan rég, pont Heineken-nel sikerült orvosolnom Stellám iránt érzett csalódásomat. Lehet nem csak feminista, hanem hímsoviniszta is vagyok?
Egyébként is miért nem beszélünk nősténysovinizmusról, vagy maszkulinizmusról? Miről is van itt nagyba' szó? Megnéztem a wikipédiában a hímsovinizmust, és kérem, nincs is ilyen szócikk! A keresési javaslat helyette: "humanizmus". Mondom, durván fogalmaztam, legyen "férfisovinizmus". Ilyen szócikk sincs! Keresési javaslat: "hermafroditizmus". Egyre jobb. Kérdezzük a guglit! Keresőkifejezés: "lexikon hímsovinizmus". Végignézek pár oldalt, de sehol a keresett definíció. OK, gondolkodjunk. Szedjük szét a szót, keressük csak a "sovinizmus" definícióját: Szélsőséges és irracionális, elvakult imádat és elfogultság egy bizonyos csoport iránt, különösen, ha egy rivális csoport iránt érzett gyűlölettel párosul. (Érdekes az etimológiája is, belinkeltem a szóra, nézzétek meg. A franciáktól ered, akárcsak a szadizmus.)
Na, akkor, ha megpróbálom összerakni, az jön ki, hogy a hímsovinizmus lényege a férfiúi felsőbbrendűség tudata, a női nem lenézésével párosulva. Hmmm..., akkor talán mégsem vagyok hímsoviniszta. Viszont a két reklám sem az. Nem azt sugallják, hogy a férfiak többek, jobbak, hanem, hogy mások. És ez így van jól. Nem szeretném, hogy egyformák legyünk. Basszus..., most meg kiderül, hogy feminista sem vagyok?

1 megjegyzés:

Unknown írta...

A Helynekenen beszartam a röhögéstől, a másik so-so, kicsit megmosolyogtatott...

Megjegyzés küldése