Oldalak

2010-04-17

Fentartható?

Izlandon kitört egy vulkán. Európa északi és nyugati részén megszűnt a légiközlekedés. Az infrastruktúra, amihez hozzászoktunk, törékenyebb, mint gondolnánk. És itt nem csak a természeti katasztrófáknak való kiszolgáltatottságra gondolok.  A közlekedési hálózatok, a közműszolgáltatás, a kereskedelmi láncok, stb. elsődleges célja nem a fogyasztói igények kielégítése, hanem a profit termelése. Azaz, hogy világos legyen, ha ezeknek a működtetése nem lesz kifizetődő, például a kőolaj-kitermelés csökkenése miatt egekbe kúszó hordónkénti olajár következtében megemelkedik az energia és szállítás költsége, akkor mindenféle természeti csapás nélkül is egyik napról a másikra összeomolhatnak ezek a szolgáltatások.
Ezzel eljutottunk a fentartható fejlődés kérdésköréhez. Olvasnivalók a Wikipédián: Fentartható fejlődés-portál-on, és az FFEK honlap-on (Fentartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport). Elég sötét jövőkép rajzolódik ki a kutatásokból. Ha átlendülünk az olajhozam-csúcs-on, akkor, miközben folyamatosan nő a kereslet, csökkenésnek indul a termelés. Ez felhajtja az árakat, ami világméretű recessziót indukál. Az egyre csökkenő mennyiségű és egyre drágább olaj következtében sorra összeomlanak a tőle függő iparágak. Leghamarabb a közlekedés-szállítás, aztán a kőolajat nyersanyagként használó ágazatok. Például a műanyagipar, és a műtrágyagyártás. Utóbbi miatt csökken a mezőgazdasági termelés. Emelkednek az élelmiszerárak, éhínség várható. A recesszió miatt csökken az egészségügyre fordítható összeg. Az éhínségeket járványok, majd általános zavargások követik.
Ezek voltak az egyes államokon belüli problémák. De a csökkenő erőforrásokért, energiahordozókért (olaj, gáz, szén), vízért (ivóvíz és öntözővíz), termőföldért háborúk fognak kitörni az egyes államok között is. A háborúk nyomán az erőforrások tovább pusztulnak. (Gondoljunk csak a Kuvaitban felgyújtott olajkutakra.) De a legnagyobb veszélyt az emberekre mégsem a háborúk fogják jelenteni. Az élelmiszer és a tiszta ivóvíz hiánya, valamint a járványok következtében elpusztulhat, akár az emberiség 90-95%-a is. A maradéknak pedig jó esélye lesz, hogy a kőkorszak szintjére visszasüllyedve tehet próbát egy új, jobb civilizáció felépítésére.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése