Oldalak

2010-04-23

Kérdések a vallásról

Duncan Shelley blogjában megjelent egy felhívás. Közvélemény kutatást végez vallással kapcsolatos kérdésekről. A válaszokat egy regényben szeretné hasznosítani, és ehhez kért segítséget. Nosza, gondoltam, ilyen ügyekben magam is rászorulok a segítségre, ezért nem tagadhatom meg tőle. A válaszokat a vallás nevesítése nélkül kérte. A kérdéseket úgy érzem lehetett volna jobban is megfogalmazni, bár nem tudom pontosan, mit akar kezdeni a válaszokkal. Így lehet, nem is a kérdésekkel, hanem inkább a rájuk adott válaszaimmal vagyok elégedetlen.
Híve vagy valamilyen vallásnak? Másképpen megfogalmazva: követsz valamilyen vallási tanítást? (Hogy milyet, az nem számít.)
Igen, többnek is.
Ha igen, miért? Milyen tapasztalatok, információk és gondolatok vezettek el ahhoz az álláspontodhoz, hogy érdemes egy bizonyos vallás követőjének lenned?
Rossz a kérdés, nem EGY bizonyos. A vallások abban segítenek, ha az ember az utat keresgéli, amelyen járjon. Hogy hogyan éljen, milyen szabályokat kövessen. Értelmetlen minden egyes kérdésen napokat gondolkodni, hogy hogyan döntsek. Az elvek, minták (előírások, parancsolatok) segítenek. Bár a vallások számomra inkább tanítások, mintsem szabályrendszerek. A tanítások a gondolkodáshoz nyújtanak mankót, kiindulási alapot. A nulláról világképet kialakítani nem lettem volna képes, de azt el tudtam dönteni, hogy valamivel egyetértek, vagy sem. Olyan tanítást, ami mindenre kiterjed, és teljes egészében egyetértek vele, nem találtam, így darabokból építettem fel a saját, egyéni, testreszabott hitrendszerem.
Ha híve vagy valamilyen vallásnak, mi a véleményed e vallás egyházáról? 
Van amelyiknek hatalmas egyháza van. Rengeteg problémával. Szigorú és merev hierarchia, idejétmúlt dogmák, kapzsiság, hataloméhség, összefonódás a politikával, a pénzarisztokráciával, titkolózás, elnyomás. Ugyanakkor ez az egyház fenntart egy hatalmas intézményhálózatot, ahol a jóakaratú embereknek alkalma van jó dolgokat tenni. Művészet, jótékonyság, oktatás, nevelés, segítség, szeretet, hagyományok, kultúra. Van amelyiknek szinte nincs is, illetve jelentéktelen az egyháza. Esetleg csak mifelénk nem terjedt el. A tanítások könyvekből elérhetők, illetve egyszerűen csak alkalmazni kell azokat, hogy az ember "követő" legyen.
Hiszel valamilyen magasabbrendű, irányító tényezőben, valamilyen istenségben?
Igen. Pontosabban reménykedem benne, hogy létezik ilyen. És hogy kellően hatalmas, intelligens és jóindulatú. :-)
Ha igen, miért? Milyen tapasztalatok, információk és gondolatok vezettek el ahhoz az álláspontodhoz, mely szerint létezik, léteznie kell egy magasabb értelemnek (istenségnek)?
Természettudományos tanulmányok (is) vezettek ide. Egy szerkezeti földtan tankönyvet olvasva megdöbbentett, hogy mennyi apró tényező teszi a Földet lakhatóvá, élvezhetővé. Természeti törvények, fizikai állandók, stb. összehangolt rendszere, melyben, ha valahol is apró eltérés lenne, az élet lehetetlen volna a bolygón. Pl., hogy a víz 0 fokon fagy, de 4 C fokon a legnagyobb a sűrűsége. Ha a víz a többi anyaghoz hasonlóan szilárd állapotában sűrűbb, mint folyékonyan, akkor a jég lesüllyed az óceán fenekére és a világtengerek teljesen befagynak. A lemeztektonika, az időjárási rendszerek, az élővilág hatása a klímára, az egész ökoszisztéma egy összefüggő rendszer, dinamikus egyensúlyi állapotokkal, bonyolult szabályzórendszerekkel, és hihetetlenül jól működik az egész. "Ahol lát az ember egy bonyolult óraszerkezetet, feltételezi az órásmester létét is."
Hiszel a lélek létezésében? Lélek alatt időtlen, anyagtalan és halhatatlan lényt értek. 
Igen.
Ha igen, miért? Milyen tapasztalatok, információk és gondolatok vezettek el ahhoz az álláspontodhoz, mely szerint lennie kell léleknek?
* Bizonyos jelenségek, történések nem magyarázhatók pusztán a fizikai világ törvényszerűségeivel, sőt ellentmondanak azoknak. (tapasztalat)
* A világ különböző sarkaiban, eltérő kultúrák hasonló dolgokat állítanak a lélekről. (valószínűség)
* Tisztelt és nagyra tartott személyiségek, bölcs tanítók mind hittek a létezésében. (tekintély)
Egyébként Isten és a lélek létezésére vonatkozó kérdések szétválasztását zavarónak érzem. Ha létezik magasabb értelem, akkor az nem lehet pusztán fizikai természetű. Ha mégis, akkor az, hogy a világunk, a társadalom ilyen, amilyen, az akkor lehet, ha a magasabb értelem nem vesz róla tudomást. Vagy ha igen, és hagyja, vagy teszi ilyenné, tudván, hogy a fizikaival végetér a világunk, akkor az az értelem nem magasabb rendű. Ha létezik a fizikai világtól, a korlátoktól, behatároltságoktól mentes tudat, akkor az szükségképpen magasabb rendű.

Nem találtam kérdést Isten természetére vonatkozóan. Perszonális vagy személytelen? Beavatkozik, vagy csak figyel? Esetleg nem is törődik a világgal? Teremtő és/vagy teremtett? Mi a célja? Mi a kapcsolata/viszonya a lélekkel/emberrel? Számomra ezek is fontosak. És kérés volt, hogy a válaszok rövidek legyenek, így kénytelen voltam egyszerűsíteni. Viszont így nagyon szögletesnek néz ki az egész. Ennél sokkal összetettebb valójában a kép, és jóval több bennem a bizonytalanság, mint amit a válaszok sugallnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése