Oldalak

2010-11-10

Felsőoktatási tv.

Most, hogy újólag hallgató lettem, érdekel a téma. Elkészült az új felsőoktatási törvény vitaanyaga. KDNP-s körök készítették, és még a FIDESZ-szel sem egyeztettek róla. Pokorni le is húzta rendesen. Némi szűklátókörűséget jelez, hogy beterjeszteni bármit lehet majd, de a FIDESZ szétbombázza módosító javaslatokkal, amit simán megszavaznak majd. Esetleg bizonyos kérdésekben az ellenzékkel egyetértésben. Nagy pofon lesz a kisebbik kormányzópártnak.
Az egyik pont ahol eltérnek a nézeteik, a finanszírozás kérdése. A javaslat szerint csökkenne a hallgatói létszámhoz kötött pénzösszeg aránya. Azon az alapon, hogy ez az intézményeket a létszám felelőtlen növelésére sarkallta, és a színvonal erőteljes esését okozta. A kritika szerint az új koncepcióban teljesítményhez nem kötötten jár a támogatás több mint kétharmada. Ami ebből számomra látszik, hogy szigorúbb állami irányítás lesz, meghatározott felvételi keretszámokkal, amire járna a pénz, és nem lenne érdemes ész nélkül felvenni mindenkit.
Ráadásul szigorítanák a felvételi feltételeit is. Minimálisan el kéne érni a maximális pontszám 50%-át. És kettő tárgyból emeltszintű érettségit kéne tenni. Valamint az intézmények maguk is tarthatnának felvételi vizsgát. Úgy tűnik, a gyenge-közepes tanulók ezentúl kiszorulnak majd a felsőoktatásból. További javaslatok is vannak, melyekkel a hallgatók felé szigorkodna az új törvény. Korlátoznák a vizsga- és félévismétlések számát. Már most borítékolható a hallgatói szervezetek tiltakozása. Esetleg pár utcai tüntetés is, ha addigra már jó idő lesz. A FIDESZ meg majd, hatalmi szóval eleget tesz a hallgatók kívánságának, és ezeket a változtatásokat elkaszálja. Jelent majd pár szavazatot a következő választásoknál.
Amiben úgy tűnik nincs vita, hogy a bolognai rendszert át kell alakítani. A tanárképzés, ami a legjobban szétesett, újra osztatlan lenne. 5+1 éves, valami gyakorló évvel. Ez nem teljesen tiszta, de gondolom valahol, egy iskolában tanítani kell majd, felügyelettel, ami nem is marhaság, annak akinek nincs saját elképzelése eddigre az óratartásról. Én utáltam volna az biztos. Viszont újra kétszakos lenne a képzés, ami jó. A minor szakok sz...t se érnek. Más képzések is visszaállhatnának osztatlanra, és visszahoznák a főiskolát, mint a gyakorlatorientált felsőfokú képzés helyét. Ugyanakkor a bologna nem tűnne el teljesen a rendszerből. Az alapszakon szétválna az elméleti és a gyakorlati képzés. Ez nem teljesen világos, lehet, hogy ez lenne a főiskolai szint?
Ami még nem teljesen világos, hogy mi lesz a hallgatói létszámmal. A koncepció szövege szerint cél, hogy az magasan maradjon, a fiatalok közel fele kerüljön be a felsőoktatásba. Ugyanakkor az egyes részletszabályok ennek ellene hatnának. Egy biztos, hogy ez még nem végleges verzió, és szerintem nagyon-nagyon sokat fog még változni, mire benyújtásra kerül. Annyit, hogy Rózsa asszony rá sem fog ismerni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése