Oldalak

2010-11-23

N1

Nem bírtam ki. Tanulnom kéne ész nélkül, mert most pénteken megint vizsgázom, de semmi hangulatom a könyveket biflázni. Inkább megírtam a vérfarkasos kezdőmondat novellás változatát, ahogy arra a kommentek közt célozgattam. Köszönöm Tyúknak az inspirációt. Ha valaha is be óhajtaná valaki válogatni egy horrornovellás kötetbe ezt itt, akkor neki ajánlom majd az írásom: "Tyúknak szeretettel, aki megérti és osztja a vérbestiák iránti olthatatlan rajongásomat." :-))
A vérfarkas a zongoránál ült, és Chopint játszott. Karmai kopogtak a billentyűkön. Ormótlan, szőrös mancsait meglepő kecsességgel mozgatta, de vaskos ujjai néha így is mellényúltak egy-egy billentyűnek. Ilyenkor megrebbent nagy, loncsos füle, és csikorogtak a fogai, úgy összeszorította őket. Nem mert a közönség, az uralkodó és az udvartartás felé nézni, ahonnan egy pisszenés sem hallatszott. A kristálycsillárok fényében ragyogó, díszes koncertteremben a halk mocorgás is megszűnt, mikor a virágmintás, kis nyári ruha hangos reccsenéssel széthasadt a hátán, utat engedve a brutális izomkötegeknek. Evelyn beleremegett a dühbe. Ez volt a kedvenc ruhája.
A hallgatóság dermedten ült, és bámulta a szőrös bestiát, ahogy a kettes számú, F-dúr balladával birkózik. A császári udvartartás nagyjai ültek az első sorban, félkaréjban a zongora körül. A. gróf gyomra liftezett az idegességtől. A császárra pillantott, de az merev arccal ült, és látszólag teljes figyelemmel, elmélyülten hallgatta a zenét. A gróf tudta, ha valaki sürgősen nem talál ki valamit, csúnyán fog végződni az este. Látta maga előtt, ahogy a selymes fényű tölgyparkettát rút vérfoltok szennyezik. A nehéz bársonyból készült címeres falikárpitok cafatokban lógnak, a földet a díszes székek roncsai és a míves ólomkeretes ablakok szilánkjai borítják. A zongora egyik lába hiányzik, bénán féloldalra dől, letépett tetejét karomnyomok csúfítják. A szakadt húrok kitépett belekként kunkorodnak elő a foghíjas billentyűkre.
De ez a rendetlenség lesz a legkisebb baj. A birodalom legfontosabb emberei ülnek itt. Feltehetőleg nem egy marad majd holtan elterülve, feltépett torokkal, kifacsart végtagokkal, megcsonkítva, mozdulatlanul, vagy agóniában fetrengve a földön. Ez a császár politikájának a végét, a hosszantartó béke halálát jelenti. Visszasüllyednek a káoszba, és további ezrek, tízezrek fognak majd elpusztulni. Az egyensúly megszűnik, a birodalom szétesik egymással acsarkodó tartományokra, és válogatás nélkül írtja majd egyik nép a másikat.
L. herceg dühödten füstölgött magában. A szélen ült, és bízott fürgeségében, hogy túléli a vérontást, de az üzletnek mindenképpen ártani fog, ami itt ma megtörténik. Amíg a belháborúk elcsitulnak, minden a feje tetejére áll. Ha egyáltalán visszaáll a jelenlegi kényes egyensúly. Esetleg ha a császár élve megúszná. Persze erre elég kicsi az esély. Talán ha valaki feláldozná magát. De ki lenne az? A választófejedelmek mind jelen vannak, és egy kivétellel a császárra szavaztak, de melyik lenne aki az életét is adná érte? Talán még leginkább F., akinek az ereje megvan hozzá, hogy megölje a bestiát, de vajon elég gyors-e? Nem valószínű.
F. herceget nem igazán jellemezték a mély érzelmek, de valami tompa sajgást érzett arra a gondolatra, hogy hamarosan elszabadulhat a pokol. Ellazította az izmait, és várt. A haláltól nem félt, csak arra gondolt, mennyi sérülést lesz képes okozni, mielőtt széttépik. Remélte lesz ideje leszakítani a zongorista fejét. N. főtanácsnok, aki mellette ült, érzékelte szomszédja feszültségét. Azon fohászkodott magában, hogy az nehogy valami ostobaságot csináljon. Szerette volna megnyugtatni, hogy hagyja a dolgot a császárra, akinek a problémamegoldó képességében jobban bízott. Legszívesebben a karjára tette volna a kezét, de nem merte megérinteni, nehogy ezzel provokálja valami ostoba tettre. A mai napra elég volt egyetlen butaság, nem akart még egyet elkövetni.
A vérfarkas halkan lihegett. Rózsaszín nyelvecskéje arasznyira lógott a szájából, amit észre sem vett a nagy igyekezet közepette, mellyel megpróbálta minél kevesebb melléütéssel végigjátszani a darabot. Szeméből dühös könnyek csorogtak, annyira háborgott belül. Mérges volt magára, mérges volt az anyjára, de még az apjára is. Pedig ő volt az, aki azt mondta, hogy nem kéne fellépnie telihold napján. De az anyja erőltette. Ha Mancia lánya Phyllis fellép, az ő kicsikéje sem maradhat le. Apja hiába rázta a fejét.

Készülődtek, és már alakot váltott, hogy bundáját az inasok simára fésülhessék, és így az artikulálatlan morgással kevésbé hatásosan tudott érvelni. Anyja elől-hátul mélyen dekoltált estélyi ruhát vett fel. Szédítő alakja lehetővé tette, hogy bőrének nagyobb részét tegye közszemlére, mint amennyit eltakar belőle, de nem csupán a divat motiválta a ruha kiválasztásában. Meg akarta mutatni a hatalmát, hogy ha majd feljön a hold, akkor is képes lesz uralni a testét, anélkül, hogy egy szőrszálacska is megjelenne rajta. Valamint törékeny nőként is, mint kezes bárányt tudja irányítani a mellette álló iszonyatos bestiát. Például ilyen apró fortélyokkal, hogy akkor hozakodik elő valamivel, mikor párja képtelen a kulturált, hörgésektől és nyálcseppektől mentes érvelésre.
Talán apja mégsem engedett volna, de ő könyörögve nézett rá. Véget ér a műsor mielőtt gond lenne - mondta. Holdkelte előtt kimegy majd a mosdóba, és ott változik át. Egyébként meg az anyja lánya. Képes lesz uralni az alakját, ha az ablakon ragyog be a Hold, akkor is. Nos, ezt úgy tűnik eltúlozta. Illetve talán képes lett volna rá, ha nem kell közben a zongorára is koncentrálnia. A kettő együtt meghaladta az erejét. A rohadt banyája, az a görény Necromancia sejthette ezt. Ha az ő kislánya mutatkozik be az udvarnál, nem tűr mellette konkurenciát. Lehet, hogy Evelyn szebb, csinosabb és jobban zongorázik, mint ahogy Phyllis csellózik, de ha előbújik belőle a vadállat, mindjárt kevésbé lesz népszerű. Ehhez nem is kellett mást tenni, mint kicsit megkavarni a programot, hogy az elsőbálozók bemutatkozása a vacsora utánra essék.
Közben Evelyn ruhájának maradéka is ronggyá szakadt, ahogy a vérfarkas felöltötte végső formáját és elérte teljes méretét. Ahogy haladt előre a darabban, a sotto voce előjegyzést presto con fouco váltotta a kottán. Hogy nem kellett visszafognia magát - sem az alakváltás sem a zene okán - a játéka is pontosabb lett, és valóban tűzzel adta elő Chopint, de úgy, hogy a tonnányi hangversenyzongora remegett a vad futamoktól. Akula gróf szemében kigyúlt valami, ami az éhséghez hasonlított. Lenyűgözte az a szenvedélyes indulat, ami belőle szinte teljesen kiveszett már.
Evelyn nem figyelt a közönségre. Az utolsó ütemek lelassultak. Játéka elhalkult, mozdulatai megszelídültek. Elszállt belőle minden feszültség. Várta, hogy a darab végén felharsanjon a nevetés. Akkor majd elönti a vér az agyát, rájuk veti magát, és szétszaggatja őket. A büdös banyával kezdi. Reméli Phyllist elrángatja valaki a közelből, mert őt kedvelte, nem akarta volna bántani. Valószínűleg többen is közbeavatkoznak, és vérfürdő lesz a dologból, de akkor már nem lesz ura az indulatainak. Amit nagyon sajnált, hogy az apja is bele fog keveredni a küzdelembe. Mivel ő volt az egyetlen, aki nem hódolt be a császárnak, még annyira sem fogják kímélni mint a lányát. A vérfarkasok kénytelenek lesznek új Ulfricot választani. Leütötte az utolsó hangot, és lehajtotta a fejét. Várt.
A teremben néma csend volt. Ilyenkor nem szokás tapsolni, előbb a császár szólal fel. Értékeli az előadást, és a bírálat fényében fogja a közönség tapssal vagy hangos fújolással díjazni a művészt. A császár felállt, a zongorához lépett, és fél kézzel a hangszerre támaszkodott. Hátat fordított a lehorgasztott fejjel ülő szörnyetegnek, aki most fél kézzel letéphette volna a fejét. A közönségben megállt az ütő. Már akiben korábban is dobogott valamiféle szív. Tudták, az uralkodó mindig igazat mond. Diplomatikusan fogalmaz, ha úgy hozza a szükség, de sohasem hazudik. Itt azonban nincs az a diplomácia, ami megmenthetné a helyzetet. Ám a császár nyájasan elmosolyodott és hozzákezdett:
Kedves barátaim! Szokatlan produkciót láttunk. Evelyn húgunk csak a zongoradarabot jelentette be, gondolom félénkségből, tartva tőle, hogy szülei letiltják a műsorát. Szülőként talán egyet is tudnék érteni velük, hisz nem koncertterembe, hanem varieté színpadra való műfaj a striptease. Ugyanakkor - mint néző - sajnáltam volna, ha - hogy profánul fogalmazzak - lemaradok a zongorázva vetkőző vérfarkasról.
Ritkán látni ilyen sima és harmonikus alakváltást. Legfeljebb csak az uralkodói családok felnőtt tagjainál. Persze, mit is beszélek, Evelyn csak megmutatta, hogy joggal kapott meghívást a bálba, hisz fejedelmi szüleitől örökölt képességei kiteljesedtek benne. Gyönyörű ifjú szukává érett, amit ő meg is akart nekünk mutatni. Nem hibáztathatjuk érte.
Mindnyájan tisztában vagyunk vele, de legalábbis el tudjuk képzelni, milyen nehéz lehet egy ilyen testet, ennyi energiát, erőt irányítani. A zongorajáték pedig nagyon finom mozdulatokat igényel. Az a néhány félrement hang nem sokat von le az előadás értékéből. Ráadásul a végére magára talált az előadó, és az utolsó rész teljesen hibátlan volt. Remélem, még sok ilyen remek műsorszámot láthatunk, hallhatunk. Bravó Evelyn, csak így tovább!
A császár összecsapta tenyerét, megadva a jelet az általános tetszésnyilvánításra. Kitört a tapsvihar, az általános megkönnyebbülés tapintható volt. Dicsérő bekiabálások, hujjogás hallatszott a hátsó sorok felől. Lassan csillapult csak a zaj, ám teljesen elhalt, mikor az Ulfric felemelkedett. Kihúzta magát, hogy mutassa óriási termetét. Egyet lépett csak az uralkodó felé, majd térdre ereszkedett. Lassan hasra feküdt és a császárhoz kúszott. Orrával annak cipőjét böködve kérte megadásának elfogadását. A császár a bozontos nyakra helyezte lábát, kinyilvánítva dominanciáját.
A teremben ismét síri csend lett, majd még az előbbinél is nagyobb ováció fogadta, hogy a vérfarkasok meghódolásával teljes lett a birodalom egysége. Mindenki felugrált, és általános lett a kavarodás. Lucifer, a démonherceg Necromanciát, a boszorkánykonvent főtanácsnokát ölelgette. A zombik hercege, Frankenstein választófejedelem egyik karjára Duo Gong a sellőhercegnő támaszkodott, a másikat meg Lupiangela, Evelyn anyja szorongatta. Elfrida, az erdőlidércek urának lánya, Necrophiliával, azaz Phyllissel kart karba öltve táncikált.
Evelynről majdnem el is feledkeztek. A jó doktor, Acula gróf lépett oda hozzá. Gyengéden megérintette a vállát. Evelyn felemelte a fejét, és kissé zavaros tekintettel nézett a vámpírra. Még nem igazán fogta fel, hogy vérengzés helyett általános ünneplésbe fordult a hangulat. Csodálkozva nézett a doktorra, aki megfogta a kezét. Az irtózatos, karmos és szőrös mancsot hódolattal tartotta sápadt ujjai közt, és vérvörösen parázsló szemekkel hajolt fölé, miközben könnyű csókot lehelt rá. Evelynt a kínos pirulástól csak a pofáját borító vastag szőr mentette meg.
A napot meg az a jótékony körülmény, hogy az Ulfric nem látta a jelenetet. Ugyanis ha látja, mégiscsak lett volna vérfürdő, mert minden bizonnyal kitolja a vámpír szemeit ezért a pillantásért. Így azonban tovább folyt az ünneplés. A szolgák pezsgőt és kaviárt, frissen csapolt vért, aszalt ujjperceket és kis csészékben agyvelőt hordtak körbe. A karneváli hangulatban mindenki oldottan csevegett. Olyanok is, akik régebben szóba sem nagyon álltak egymással. Régi haragokra borítottak fátylat, a szövetségeket megújították. Abban pedig mindenki egyetértett, hogy olyan jó döntést sosem hoztak még, mint mikor egy gyenge, halandó embert választottak császárnak.



Véletlenek nincsenek, tehát nem csodálkozom, hogy pont most kaptam ezt a linket. Itt egy színpados, farkasos videó a jutyúbról. Nekem nagyon tetszett.

10 megjegyzés:

Szabi írta...

Fú! Ez nagyon jó!

AncsaT írta...

Köszi.

AncsaT írta...

Mármint, ha az írásra is gondoltál, nem csak a videóra. :))

majd írta...

lájk

Szabi írta...

Persze hogy! :)

AncsaT írta...

Azért ezt ki kell fejteni! :) Hogy világos legyen nekem is, meg a nárcizmusom nagyon élvezi az ilyesmit. :))

Szabi írta...

Főleg a vége tetszett nekem nagyon. Ugye már megint a pacifizmusom :). Jó poén volt az is, hogy vannak mindenféle népek és a király az egyetlen ember. Ez meg azért jön be mert én a horror meg a vámpírok helyett a fantasy-re szavazok. (A vámpírok akkor jöhetnek, ha van benne némi lelki háttér nem csak a vérszívás meg ijesztgetés.) Azt bírom benned, hogy elég széles skálán szolgálod ki az ízlésünket - mi meg mazsolázhatunk.

AncsaT írta...

Yesss! Pontosan erre gondoltam. :)

Próbáltam kicsit késleltetni, hogy kiderüljön, a zongoristán kívül is majd mindenki "rém".
Az emberben lakó szörnyeteg már kiment a divatból, most a szörnyetegben lakó ember a sikk. Ezt próbálom csak kicsit túlzásba vinni, például a szégyenlős vérfarkassal.

Az élet (irodalmi divat) persze nem áll meg. Valahol olvastam, hogy a 2011-es év vámpírjai a zombik lesznek, azaz a twilight teremtette divatot felváltja az új módi, bár a cikkíró szerint a zombikat nehéz lesz hasonlóan romantikus szerepkörbe helyezni. Elvégre az agyvelőzabálást nehéz olyan elegánsan művelni mint a vérszívást. Azért én próbálkozom vele, az "N2" tervei már megvannak. :)

Szabi írta...

Lehet szerinted hülyeség, de én hajlamos vagyok elhinni, hogy ezek a lények nemcsak bennünk élnek

AncsaT írta...

Az általunk alkotott virtuális és imaginárius világokban kétségkívül léteznek. A fizikai univerzumban pedig léteznek emberek furcsa genetikai adottságokkal, és szellemi állapotokban. Van egy génváltozat, aminek a hordozóját teljes testfelületén szőr borítja, még az arcán is. Volt egy megtörtént eseten alapuló film (Romasanta), ami egy magát farkasnak képzelő fickóról szólt, aki embereket ölt.

A világnak nem csak fizikai aspektusa van, és a fizikain túli síkokat nem lehet egy legyintéssel elintézni, mert komoly hatással vannak ránk és a világunkra. Gyakorlatilag mi emberek egyszerre több síkon létezünk. Ami az egyiken árt nekünk, az megbetegíthet a másikon is.

Megjegyzés küldése